SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan sert sözler

Trabzonspor'un genel kurulunda konuşan Başkan Muharrem Usta, ekonomik kısıtlamalar nedeniyle zor durumda olduklarını belirterek, "Takımda maliyetleri 70 milyon lirayı bulan oyuncuları göndereceğiz. Maliyeti 10 milyon Euro olan genç ağırlıklı oyuncuları ise tutacağız. Kalan 10 milyon Euro'ya ise 7 transfer yapmaya çalışacağız" dedi.

Trabzonspor'un 37'nci Olağan Genel Kurulu, Kadir Özcan Tesisleri Nizamettin Algan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Genel Kurul'a, Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, Divan Başkanı Ali Sürmen, eski kulüp başkanlarından Özkan Sümer, İbrahim Hacıosmanoğlu ve Salih Erdem de katıldı. Açılış konuşmasını yapan Divan Başkanı Ali Sürmen, UEFA'nın Finansal Fair Play kriterleri nedeniyle kulübün gücünü aşan transferler yapılmaması gerektiğini söyledi.

Sürmen, yaşanmış gerçeklerin ve 7 şampiyonluğun analizi yapılmadan üretilecek ve sunulacak başarı şablonlarının çökmeye mahkum olacağını da belirterek, "Antalyaspor ve Kasımpaşaspor karşısında alınan ağır yenilgiler, 1461 Trabzon'un küme düşmesi, bizi gençlerimizden ve Trabzonspor'un dokusuna uygun futbolculardan uzaklaştırmamalı" dedi.

'TOPLAM BORÇ 568 MİLYON 831 BİN'

Ardından da Denetleme Kurulu adına Mahmut Ören, kulübün gelir ve gider tablolarını açıkladı. Ören, 310 personelin çalıştığı kulübün üye sayısının 24 bin 713 olduğunu söyledi. Ören, gerçekleşen gelir-giderler sonucunda konsolide mali tablolara göre kulübün 30 Nisan 2016 tarihi itibarııyla borcunu açıklayarak, şu ifadeleri kullandı:

"198 milyon 865 bin uzun vadeli, 370 milyon 766 bin lirası ise kısa vadeli olmak üzere kulübün toplam borcu 568 milyon 831 bin liradır. 69 milyon 572 bin lirası kısa vadeli varlıkların düşülmesi sonucu net borcu 499 milyon 259 bin liradır. Ayrıca toplam borcun içerisinde yer alan banka kredilerinin vadelere göre dökümü kısa vadeli 90 milyon 706 bin, uzun vadeli ise 161 bin 854 bin lira olarak yer almaktadır."

'MEN CEZASI ALMADIK'

Borcun açıklanmasının ardından Başkan Yardımcısı Önder Bülbüloğlu, kulübün UEFA ile yaptığı Finansal Fair Play kriterleri görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Bülbüloğlu, UEFA'nın gelecek yıl için kendilerine 55-60 milyon liralık bir bütçe limiti koyduğuna da vurgu yaptı. Bülbüloğlu, göreve geldiklerinde UEFA mali kriterlerine uyulmadığı için kulübe soruşturma açıldığını belirterek, "Ayrıca tüm gelirlerimize el konulmuştu. Yönetimde UEFA ile görüşmeler konusunda görevlendirilmemin ardından hemen randevu talep ederek bu süreci başlattık. Nisan ayında da Ceza Genel Kurulu'nda başkanımız iyi bir sunum yaptı. Aynı süreci yaşadığımız Galatasaray, 1+1 men cezası alırken, biz Avrupa kupalarında herhangi bir men cezası almadık" dedi.

HACIOSMANOĞLU: TRABZONSPOR'UN 1 LİRASINI YİYENDEN HESAP SORMAYAN ONURSUZDUR

Trabzonspor eski başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Trabzonspor'a 2 buçuk yıl hizmet ettiklerini ve kulübün 1 lirasını yedirmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Kongreden beri hiç konuşmuyorum. 'Hacıosmanoğlu niye konuşmuyor?' diye eleştiriler var. Kim Trabzonspor'un 1 lirasını yedi veya yedirdiyse namussuz, şerefsiz, haysiyetsiz, onursuzdur. Trabzonspor'un 1 lirasını yiyenden, hesap sormayan da şerefsizdir. Burası bakkal dükkanı değil. Borsaya açık bir şirketsiniz, denetleniyorsunuz, kendi denetleme kurulunuz var. Mali kurulda Trabzonspor'un açıklanan borcu 497 milyon lira, başkan ve yetkili kişiler 850 milyon liradan bahsediyor. Burada gizli hesaplar var. Senetler var deniyor. Bunları kim vermiş? Varsa benim bir pisliğim belgeleri koyun savcının önüne, onların hesabını vermek de benim namus borcumdur. Trabzonspor'da kirli işleri olan varsa bunu açıklamayan namerttir."

USTA: BÜTÇE DİSİPLİNİ İÇİN HERKES OLAĞANÜSTÜ DESTEK VERMELİ

Başkan Muharrem Usta da, eski başkan İbrahim Hacıosmanoğlu başta olmak üzere, divan üyelerinin eleştiri ve sorularına kürsüye çıkarak cevap verdi. Usta, kulübün gerçekten çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, "Bugün burada konuşulanlara dört gözle bakıp kulak verdiğimizde aslında temel sorunumuzun gerçekten ekonomik sorun olduğunu görmemiz lazım. Keşke yanlış transfer politikaları nedeniyle eleştirdiğimiz takımın bütçesi 30 milyon lira olsaydı da zamanında o ödemeleri yapsaydık. Keşke onu becerebilseydik. Bütçe disiplini için herkesin olağanüstü destek vermesi gerekiyor. Aksi taktirde buradan asla çıkamayacağız" dedi.

'ATLAYACAĞIMIZ DERELER VAR'

Usta, göreve geldiklerinde kulüp giderinin 240 milyon lira, gelirinin ise 100 milyon lira olduğunu ifade ederek, "Biz geldiğimizde yaklaşık 150 milyon lira futbolcu, 20 milyon lira diğer giderler kapsamında, 19 milyon lira personel, 35 milyon lira da faiz giderimiz vardı. Personel giderini 15'e, diğer giderleri 13'e, oyuncu giderlerini ise 105 milyon liraya indirdik. Banka faizimizde ise şu ana kadar bir kuruş kredi kullanmadığımız için bir artış olmadı. Bizim atlayacağımız dereler var. Dereleri geçmek zorundayız. O derelerden birisi mayıs ayı sonunda UEFA'ya vereceğimiz hesap. Aslında nereye gittiğimizi mali kongrede göreceğiz. İçinde bulunduğumuz durum çok vahim ama buradan mutlaka çıkacağız" şeklinde konuştu.

'SADECE M'BİA'NIN SATIŞINDAN PARA GELDİ'

Mevcut yönetim döneminde sadece M'bia'nın satışından kulübün kasasına para girdiğine ifade eden Başkan Usta, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Ekonomik durumumuzu düzeltmediğimiz sürece, Abramovic gelsin düzeltsin diye bir şey yok. Kulübün sorunu o değil. Birisi para verdiğinde, o yine borç olarak yazılıyor. Biz geldiğimizden beri kulübümüze M'bia'nın satışından gelen para dışında bir kuruş girmedi. Yönetim kurulumuz sıkıntıları aşabilmek adına eski parayla ortaya yaklaşık 45 milyonluk bir para koydu. 25 milyon liralık şahsi kefaletle kredi çekip kulübe verdik. Trabzonspor'a bir kuruş faizi yok. Bunların dışında kulübe bir kuruş para girmedi. Şu dakika itibariyle geriye dönük 230 milyon lira paraya ihtiyacımız var. 103 milyon lira futbolculara, 60 milyon lira kulüplere, 35 milyon lira menajerlere borcumuz var. Biz şu anda sadece hayati fonksiyonları düzeltmeye çalışıyoruz. Kaza olduğunda ve kaza yerine gidildiğinde önce hayati fonksiyonlar düzeltilir. Biz de bunun için uğraşıyoruz. Kulüp tüzüğü de değişecek."

'GÖREV SÜREMİZDE SADECE PANSUMAN YAPTIK'

4-5 aylık bölümde ekonomik olarak sadece pansuman yaptıklarını da ifade eden Usta, şöyle devam etti:

"Biz bu işi yeni sezonda sıfırdan kuramazsak ve bu disiplinsizlerden kulübü temizlemezsek daha çok konuşuruz. Bu 4-5 ayda sadece pansuman yaptık. Biz Sadi hoca ile devam etmek istedik, ancak o devam etmek istemedi. Oyuncularla vedalaştı, akşam televizyondan öğrendik ayrıldığını. Ardından camiadan gelen baskılarla Hami hocayı göreve getirdik. Camia bastırdı, bende inandım, kimse bana zorla yaptırmadı. O dönem bir oylama yaptırsak yüzde 65 Hami çıkardı. Bugün de mevcut hocamızı isteyen ve istemeyenler oldu. Biz Ersun hocayla bütçe konuştuk ve 20 milyon Euro limitimiz olduğunu belirttik. UEFA'ya dedik ki, ‘kulübümüz ekonomik olarak ancak 4 yılda ayağa kalkar'. Onlar ile 3 yıllık bir iş planında anlaştık. Her altı ayda bir bizi IMF'nin yaptığı gibi denetleyecekler. Her altı ayda bir vaat ettiğimiz hesapları tutturmak üzere anlaştık. Bizim Mayıs ayı sonunda UEFA'ya 20 milyon Euro zarar etme taahhütümüz var. Yoksa 2 yıl Avrupa'dan men gelecek."

'HER BORCU 25 KAT DAHA FAZLASIYLA ÖDÜYORUZ'

Geçmişe dönük borçları faizleriyle birlikte ödediklerini söyleyen Başkan Usta, "Bizim yönetimimden iki kişi ceza aldı, parasını onlara ödettirdim. Bir önceki yönetimde sadece özel uçak parası 437 bin lira. Vadesi geçmiş bütün borçlar icradan üzerimize geliyor. Kredi yapılandırması yapacağız, yapamıyoruz. Bankaya olan borcumuz var. 50 kuruşluk evini bilmem kaça getirip kulübe icra getirenler var. Her borcu 25 kat daha fazlasıyla ödüyoruz. Sabahtan akşama kadar uğraşmaktan canımız çıktı. Bu kulüp gitti. Bu kulübü birlikte kurtarmak zorundayız. Böyle bir durumla karşı karşıyayız, bunu herkes bilsin. Bizim kimseyle uğraşacak zamanımız yok" diye konuştu.

'BIRAKIN NEFES ALALIM'

Sadece son 5 yılda teknik direktör maliyetlerinin 12 milyon Euro olduğunu ifade eden Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malouda, Bosingwa, Bourceanu, Waris, Belkalem, N'Doye, Cardozo, Douglas, Esteban, Marin, Cavanda, M'bia, Yatabare, Medjani, Constant, Papadapoulos; bu oyuncuların 25 milyon Euro bonservis ücretleri var. Menajerlik bedelleri 7 milyon 500 bin Euro. Bunların toplam kontratları 99 milyon Euro. Bu oyuncuların bazılarından kurtulurken ucuz atlattık, bazılarından inanılmaz bedellerle kurtulduk. 99 milyon Euro'dan bizim kaybettiğimiz rakam 50 milyon Euro. Bizim borcumuz böyle yükseldi. Bu kulübün borcu bugün gördüğünüz rakamlar değildir. Atlayacağımız dereler var. Şu an kan akıyor, onu durdurmakla uğraşıyoruz. Eleştiriler oluyor, bırakın nefes alalım."

'FUTBOLCULARI EN İYİ FİYATLA GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Mevcut kadrodan yollarını ayıracakları futbolcuları en iyi fiyatlara göndermeye çalıştıklarını belirten Usta, "Bütçe disiplininden taviz vermeden Ersun hoca ile bütçemiz 20 milyon Euro diyerek anlaştık. Geldiğimizde 150 milyon lira olan rakam bizde 60-65 milyon lira. Göndereceğimiz futbolcular ve elimizde kalacak olanlar var. Çok ciddi oranda oyuncuları göndermek zorundayız. Peki bunları kime satacağız? Gökhan Töre'yi, Oğuzhan'ı millet istiyor. Bu durumda bizde Metin ya da bir başkasına diyoruz ki yardım et bu kulübe. Dünyanın her tarafında menajerleri vardır. Kulübümüzün içerisinden parlama ihtimali olanlara menajerlik teklif edenler var. Bizim kulübümüz içiresinden bunu yapanlar varken Ahmet, Mehmet yapmış çok önemli değil. Elimizdeki oyuncuları en iyi fiyata göndermek için çırpınıyoruz" dedi.

'OYUNCUNUN MAAŞINI ÖDEYEMEZSEK BAŞARILI OLAMAYIZ'

'İş birliği yapmaya çalışıyoruz' diyen Muharrem Usta, "Eğer elimizde kalırsa o 20 milyonluk bütçeyi de konuşmayacağız. Göndermek istediklerimizin yıllık maaşı yaklaşık 70 milyon lira. Elimizdekilerin 33 milyon liralık bölümünü tutmak istiyoruz. Geriye kalan 70 milyon liralık maaşı olan oyuncularla yollarımızı ayıracağız. Korkmayın, endişe etmeyin. Bütçe disiplinini sağlamak zorundayız. Gelecek sezon ne kadar maaş alıyorsalar, o maaşı bir yerde bloke edip veremiyorsak başarılı olamayız. Bütçe düşük olsun ama parasını verin. Böyle bir politika ile hareket ediyoruz. Kimsenin endişesi olmasın" diyerek açıklamalarını noktaladı.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler