SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten önemli açıklamalar

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Aydın Özbek, UEFA Finansal Kontrol Kurulu'nun yaptığı son açıklamayla ilgili basın toplantısı düzenledi. Özbek kulübün finansal durumu ile ilgili açıklamalarda bulunarak Avrupa kupalarından 1+1 yıllık men cezası ile karşı karşıya olduklrını söyledi.

UEFA, Galatasaray'ın 2015-2016 sezonu için gerekli mali kriterleri karşılayamadığını ve gereken adımların atılacağını duyurmuştu. Sarı Kırmızılılar için değerlendirme yapılacağı ve kararın Şubat ayında verileceği belirtilmişti.
İŞTE DURSUN ÖZBEK'İN AÇIKLAMALARI:

Galatasaray futbolda Türkiye'de en başarılı kulüptür. 20 defa şampiyon olmuş 4. yıldızı takmış, defalarca Türkiye Kupası kazanmış defalarca Türkiye'de öncü kulüp olmayı üstlenmiş bir takımdır. Uluslararası arenada UEFA Kupası'nı kazanmış, Süper Kupayı kazanmış bir kulüptür.

Son yıllarda birçok eksikliklerimiz oldu. Avrupa'nın patronu UEFA... UEFA Finansal Fair-Play adında bir denetleme kurulu oluşturdu. Galatasaray o dönemlerde Avrupa'da en çok gözüken bir futbol takımı. Şu anda Avrupa'nın en önemli yarışmalarından biri olan Şampiyonlar Ligi'ne diğer takımlardan çok daha fazla katılmış ve Avrupa'da başarı ile temsil etmiş bir kulüp.

[UEFA'dan Galatasaray'a kötü haber!](https://www.mynet.com/uefadan-galatasaraya-kotu-haber-91867-myspor)

Galatasaray'ın zararları hakkında

Bunun için UEFA, 2012 yılında Galatasaray'ı mercek altına aldı ve Galatasaray'ın finansal yapısını inceleme altına aldı. UEFA şunu söylüyor. 3 yıl peş peşe 30 milyondan fazla zarar edemezsin. 2012'de inceleme başlandığı zaman, 2012-2013 sezonunda Galatasaray'ın zararı 38 milyon Euro. 2013-2014 sezonunda 70.4 milyon Euro zarar olmuştur. 2014-2015 sezonuna gelince, yönetim değişikliği olmuş. Duygun Yarsuvat yönetiminde ben de başkan yardımcısı olarak görev aldım. Bu sezonda da zarar 55.8 milyon Euro.

"Harcamaları kısmaya çalıştık"

Artış trendine baktığınız zaman, bu zararın artarak devam etmesi gerekiyor diye beklenen 100 milyon Euro zarara çıkması gerekiyordu. Ama Duygun Yarsuvat ile Galatasaray'ın durumunu gördük ve bazı önlemler aldık. Bazı harcamaları kıstık. O dönemde kulübümüzde 44 tane futbolcumuz vardı. Bu oyuncuları satarak ya da kiralayarak Galatasaray'ın mali yükünü kısmaya çalıştık. Bu tasarruf, israfi engelleme hareketi istenilen düzeyde gerçekleşemedi.

"Sportif başarının eskilmemesi için..."

2015 Mayıs ayında biliyorsunuz seçim oldu ve ben başkan oldum. Geçmiş dönemin mali sorunlarını bilerek başkanlığa aday oldum. Galatasaray'ın iyi yönetildiği hallerde Galatasaray'ın daha fazla başarılı olacağını düşünerek hareket ettik. Galatasaray'ın başına gelir gelmez, mali yapıyı düzenleme planı yapmaya çalıştık. Bunları yaparken hiçbir sportif başarının eksilmemesi için elimizden geleni yapıyoruz.

"Süper Lig'de takımların borcu 4.2 milyar TL"

Peki bu Finansal Fair Play sadece Galatasaray'ın mı sorumluluğu... Hayır. Türkiye'deki 18 tane Süper Lig kulübünün yaklaşık borcu 4.2 milyar TL. Bu borçların içerisindeki bankalara olan borç 2.2 milyar TL. Galatasaray, Avrupa'da daha çok görüldüğü için mercek altına alınmıştır. Onun için Türk futbolundan ekmek yiyen, yorum yapan herkesin bu durumlar açısından yorumlaması lazım.

[Fenerbahçe'den 29.000.000 TL'lik hamle](https://www.mynet.com/fenerbahceden-29000000-tllik-hamle-91907-myspor)

Dün akşam geç vakit itibariyle UEFA'dan bir mektup aldık. Söz konusu tabloyu yansıtmış, kulübün bizle yapmış olduğu mutabakat çerçevesinde bu tablonun anlaşmanın dışında olduğu, 2014 yılında Galatasaray izlemeye alınmıştır ve 2016 dönemine kadar devam edecektir. 2016 sonuna doğru Galatasaray'ın bu zararı düzeltmesi mümkün görünmüyor dediler.

[İşte Galatasaray'ı bekleyen cezalar](https://www.mynet.com/iste-galatasarayi-bekleyen-cezalar-91877-myspor)

"3 sene ek süre istedik"

Biz 2016 sonunda zararımızın 30 milyon Euro olacağını söyledik ama bu UEFA tarafından kabul edilmedi. Biz UEFA'ya şunu söyledik. Bizim için yeterli değil. Biz daha iyi seviyeye çekmek için çalışmalar yapıyoruz. Orada onlar bize zararların sebepleri ile ilgili sorular sordu. Biz, zararların nereden ve nasıl geldiğini ifade etmiş, bunun nasıl önleneceği halini de proje olarak önlerine koyduk. Bize verilen izleme süresinin 3 sene daha uzatılması halinde Galatasaray'ın gelirlerinin dengeye geleceğini ilettik ve 3 sene ek süre istedik.
Bu raporlarda ettikleri intiba, bize ilettikleri gibiydi.

" UEFA 1+1 yıl Avrupa'dan men istiyor"

İlk gittiğimiz komite savcı gibi, bir üst komite de hakim gibi düşünün. Galatasaray Kulübü'nün tüm çabalara rağmen sezon sonuna kadar 134 milyon Euro'luk zararın telafisi mümkün değil. Mütalaada 1+1 yıl olarak Galatasaray'ın Avrupa Kupaları'ndan men istiyorlar. Savunmamızı tekrar ve en iyi bir şekilde tekrar vereceğiz ve elimizden gelen çabayı sarfedeceğiz.

"2. seneyi askıya aldı"

Şöyle de bir durum var. Diyorlar ki; Galatasaray'ı UEFA'dan 1 sene men edelim. 2. sene, iyileşme görülüyor, askıya alalım. Galatasaray yönetim kurulu olarak hiçbir zaman Galatasaray'ın ceza alması fikriyle yola çıkmadı. Tablo ortada. Elbette bu tablo çerçevesinde başımızın ağrıyacağını biliyoruz. Galatasaray'ın ceza almaması konusunda hep iyimser olduk. Çünkü bu motivasyonumuzu etkileyebilir.

Bütün takımlar bu köprüden geçecek. Galatasaray, Avrupa'da en bilindik takım olduğu için bugün mercek altındadır. Ben Galatasaray'ın ceza almaması için çaba sarfediyorum.

FUTBOLCULARIN KONTRATLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA! Kendi isteğiyle yer almak isteyen alabilir. Şunu ypaın bunu yapın diyemeyiz. Kim gelmek isterse gelebilir.Galatasaray bir his takımı, bir halatı hep beraber çeken bir ekip, beraber üzülüp beraber sevinen bir ekip. Dolayısıyla futbolcu kontratıyla yola çıkmıyoruz. Mali durumun daha iyi olmasını istiyoruz. 2015-2016 sezonu zararını 10 milyon euro seviyelerline indireceğiz. 'GEÇMİŞTE YAPILAN TRANSFERLERİ YOK SAYMAK MÜMKÜN DEĞİL' Aysal ile zaman zaman fikir alışverişinde bulunuyoruz. Galatasaray'da süreklilik esas olduğu için öyle bir soru sormak olmazdı. Gerçek ortada bu tabloya çok dikkatli bakılması lazım. Geçmişte yapılan kontratlar ve transferleri yok saymak mümkün değil. Bunların sorunları devam ediyor. 'FUTBOLCULAR İÇİN BİR TALEP YOK' Futbolcular için bir talep yok. Biz onu satacağız bunu satacağız demiyoruz. Yanlış anlaşılmaya karşıyım. Biz Galatasaray'ı sportif başarıya götürecek takımın peşindeyiz. Bu takıma hizmet eden herkes Galatasaray'da oynar. Hiçbir oyuncumuz için satış isteğinde edğiliz. Mustafa hoca açıkladı. Takıma yapılan transferler sonrası istemediği oyuncuların listesini bize verir. 'BU TABLOYLA HAYAT DEVAM EDER Mİ?' Hayal kırıklığım olamaz. Benim yerimde başkası olsa o da aynı şekilde düşünürdü. Galatasaray Spor KUlübü eğer Avrupa hayalinden men edilmezse bu tablo geçerli bir tablo mu? Bu tabloyla hayat devam edebilir mi? Bütün Galatasaraylılara sesleniyorum. Bu tabloya sahip hiçbir kulüp acı reçeteyi herkes tadacak. Buradan bir ders, Galatasaray'ın geldiği noktadan bir ders çıkartmazlarsa sonuç o olur. Zor zamanda yapılan hizmeti Galatasaraylıların daha fazla takdir edeceğini düşünüyorum.

'BEŞİKTAŞ GİBİ FEDA DEMİYECEĞİZ'
Biz Beşiktaş Kulübü gibi 'Feda' demeyeceğiz. Galatasaray'ın değerlerini devreye sokacağız.

[Beşiktaş mali durumunu KAP'a bildirdi](https://www.mynet.com/besiktas-mali-durumunu-kapa-bildirdi-91904-myspor)


Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler