SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Galatasaray'dan UEFA'ya gizli başvuru

Galatasaray'ın transferde izlediği politika hem camiasında hem futbol kamuoyunda tartışma konusu oldu. İşte Galatasaray yönetiminin kendi taraftarından da eleştiri alan bu transfer politikasının arkasında yatan gerçeklerin ayrıntıları...

Galatasaray yönetimi, kamuoyuna yansıtılmasa da gizli bir 'feda' dönemi yaşıyor. Melo'un gönderilmesinden, istenen transferlerin yapılmamasına, değerli yıldızların satılma sürecine kadar her şey Galatasaray'ın 15 Eylül'e kadar UEFA'da vereceği sözlü mütalaa ile ilgili…

İşte adım adım Galatasaray gerçekleri…

ÜÇ YILLIK SÜRE DOLUYOR

UEFA 2013-14 sezonu öncesi Galatasaray'a gelirgider dengesizliğinden dolayı ilk ihtarını verdi. "Hesabını denkleştir, yoksa Şampiyonlar Ligi gelirlerine el koyarım" tehdidini gösterip 200 bin Euro ceza ile 3 yıllık bir anlaşma sağlandı. Galatasaray'a "Size 3 yıl süre, bu sürede denk hesap istiyorum. 40 üzerinde olan futbolcu sayınızı 20'li rakamlara indirmeniz gerekiyor" dedi.

HESAP 82 MİLYON EURO SAPTI

İki yıl boyunca Galatasaray yönetimleri bu anlaşmayı fazla dikkate almadı. Galatasaray, 2013 ve 2014 yılı itibariyle denk hesap şartından toplamda 82 milyon Euro saptı. Bütün yük 2015'in omuzlarına kaldı. Yeni yönetim ateş topunu elinde buldu. Bir yandan yeni ödemeler, bir yandan futbol takımının denk hesap şartı transfer politikasını tamamen alt üst etti.

BİR YIL UZATMA İSTİYORUZ

Çünkü Galatasaray'ın Finansal Fair Play ve 3 yılı kapsayan denk hesap şartını yerine getirmesi için bu sezon 70 milyon Euro artıda olması gerekiyordu. İlk iki yıl sonunda 82 milyon açık veren Galatasaray'ın, 5 milyon Euro sapma payını düştüğünde 77 milyon Euro'yu bu yıl kapatması gerekiyordu. 2015'i Galatasaray 7 milyon Euro karla kapattı. Bu da 70 milyon açık demek. Bunu kapatmak mevcut şartlarda mümkün olmadığı için Galatasaray akıllı bir hamle yaptı. 21 Ağustos'ta denk hesap için bütün mali evraklarını UEFA'ya sundu. 42'den indirdiği oyuncuları gösterip "Düzeltiyorum. İlk 2 yılki gibi zararda değilim. 1 yıl uzatma istiyorum" dedi ve denk hesap için 1 yıl uzatma başvurusunu yaptı.

OYUNCU SATIŞLARI HAZIRLIK

UEFA Galatasaray'ın evraklarını incelemeye aldı. "15 Eylül'e kadar hazır olun, verdiğiniz bilançoları sözlü anlatacaksınız, savunacaksınız" notunu düştü. 17 futbolcunun gönderilmesi, Burak, Muslera gibi piyasası olan oyuncuların satılmak istenmesi, Melo, Telles'in satılması bu sürece hazırlık. Galatasaray camiası, medya fazla dillendirmese de Galatasaray geleceğini kurtarmak adına tedbirli adımlar atmak zorunda kalan, gizli bir 'feda' süreci yaşayan Galatasaray'ın bu durumuna fokuslanmıyor. UEFA'nın Avrupa kupalarından men cezası gibi ağır cezaları ile karşılaşmak istemeyen Galatasaray yönetimi 15 Eylül'e kadar UEFA'nın randevusunu ve sözlü savunmasını bekliyor. 70 milyon denk hesap açığını kapatmak isteyen Galatasaray yönetimi 1 yıl uzatma almak için 2015'te yaptığı son transfer hamlelerine sarılmış durumda…

Yönetim de doğruladı

G.Saray yöneticisi Tayfun Demir: "15 Eylül'de sözlü olarak savunma vereceğiz. Süreyi bir yıl daha uzatmak için de başvuruyu yaptık"

Galatasaray Yönetim Kurulu'nun Muhasip Üyesi Tayfun Demir "Rakamlarla ilgili bir bilgi vermem söz konusu değil. Ancak bahsettiğiniz iki konu doğru. Birincisi kamuoyunun bildiği üzere UEFA'ya dosyamızı geçtiğimiz ay verdik. Başarılı bir dosya hazırlandı. Şimdi bu verdiğimiz verileri, tezi sözlü olarak da savunacağız. 15 Eylül'e kadar çağıracaklar. 3 yılı kapsayan bir anlaşmamız vardı. Bunu bir yıl daha uzatmak için resmi başvuruya da yaptık. 2015 yılı verilerimiz ilk iki yıla göre iyi. Düzelme var. Avrupa'ya açılan kapı olan G.Saray'ın sürekli Avrupa'da olması ve Türkiye'yi temsil etmesi için gerekli gayreti gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler