SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şansal Büyüka'dan ilk hafta değerlendirmesi

Süper Lig'in ilk haftasının ardından Şansal Büyüka, 4 büyüklerin son durumunu Bilal Meşe ile sohbetinde değerlendirdi.

Beşiktaş şampiyon adaylarının en hazırı ama, geçen yılın ölçü olarak gerisinde. Şenol hoca sonradan çark etmiş olsa bile yaptığı açıklamalarda haklı... Beşiktaş takımında ‘orta direk’ çöktü. Stoperin yok, orta alanda patron oyuncun yok, merkez santrforun yok. Yani takımın omurgası yok.

Beşiktaş lige hazır başladı... Farklı galibiyet gelecek adına bir ölçü olabilir mi?

“Bilal, “Beşiktaş lige hazır başladı” görüşüne çok katılmam... Şampiyon adaylarının en hazırı ama, geçen yılın ölçü olarak gerisinde... Zaten Alanyaspor gibi Süper Lig görüntüsü vermeyen bir rakip ile oynanan maç Beşiktaş’ı test edemez... Ama Şenol Güneş bu... Şunu kabul edelim ki Beşiktaş’ta bir “Güneş bereketi” var... Her çalıştırdığı takım, ligin en fazla gol atan takımı oluyor... Her çalıştırdığı takımdan gol kralı çıkarıyor... Beşiktaş’ın böyle bir avantajı var...

Oğuzhan oynadığı futbol ve attığı golle maçın adamı oldu. Ne var ki, hala Sosa’nın yerinin dolmadığı savunuluyor. Sosa’nın alternatifi var mı takım içinde?

“Oğuzhan’a gelince; “iyi” oyuncu başka, “kaliteli ve yaratıcı” oyuncu başka... Oğuzhan’a sadece “iyi oyuncu” dersek, yeteri kadar hakkını vermemiş oluruz... Oğuzhan “kaliteli ve yaratıcı” bir oyuncu...”

Teknik Direktör Şenol Güneş, uzun süredir koruduğu sessizliğini bozdu, ortalık bir anda yangın yerine döndü. Yönetim kanadından tepkiler gelmesi üzerine Güneş, apar ­ topar bir basın toplantısı düzenledi. Şimdilik sular duruldu. Hocanın transfer konusundaki söylemlerini doğru buluyor musunuz?

“Şenol hoca sonradan çark etmiş olsa bile yaptığı açıklamalarda haklı... Beşiktaş takımında ‘orta direk çöktü’... Stoperin yok, orta alanda patron oyuncun yok, merkez santrforun yok... Yani takımın omurgası yok... Cenk Tosun iyi hoş da, tek başına... Üstelik Şampiyonlar Ligi kapıya dayandı. Beşiktaş bu kadroyla lig yarışını götürür ama Şampiyonlar Ligi’ni asla. Güçsüz Alanya karşısında bile savunma anlayışının, özellikle geri dörtlünün çok aksadığını görmek lazım...”

İşin özeti, Galatasaray ve Alanyaspor karşısındaki Beşiktaş’ı kantara koyarsak, Kartal hem iç hatlarda, hem dış hatlarda nereye kadar gider? Eksiği ­ gediği nedir? Hoca stoper ve özellikle forvet konusunda ısrarlı. Cenk Tosun ve Ömer Şişmanoğlu, bu yükü kaldırır mı sizce?

“Beşiktaş, ligde sonuna kadar gider... Bu kadroyla Şampiyonlar Ligi’nde kolay kolay bir yere gidemez... Demba Ba, sonra Gomez konforuna alışmış Beşiktaş takımını ve seyircisini, çok iyi bir golcü almazsanız tatmin edemezsiniz. Cenk’e rağmen edemezsiniz...”

Fenerbahçe’nin sorunu kalite!

Bunu söyleyince bana kızıyorlar, küfür ediyorlar ama lafımın arkasındayım: Fenerbahçe’de iyi oyuncular var ama sonucu tek başına değiştirecek, takım oyununa katkı sağlayacak kaliteli oyuncu Van Persie dışında yok.

Advocaat’ın iki maçlık performansını nasıl buldunuz? Sizce Fenerbahçe için doğru bir tercih mi? Sistem nasıl olmalı?

“Advocaat ne yapsın... Sezon başı doğru çalışmamış, dayanıklılık antrenmanı hiç yapmamış, geri dörtlüsü dağılmış, doğru yerlere transfer yapılmamış bir takımda Advocaat ne yapsın?

Pereira’yı ölçü alacak olursak süper doğru tercih... Ama çok geç alınmış bir karar... Ben sistem falan anlamam... Koşacaksın, “adanmışlık“ duygusunu yaşayacaksın, mücadele edeceksin, hızını, temponu, baskını iyi ayarlayacaksın... Bunların hiçbiri yok... 4­4­3 mü oynasam, 4­4­2 mi oynasam... Ne oynarsan oyna, bu şartlarda çare olmaz...”

Peki sizce Advocaat, Van Persie için mi geldi?

“Advocaat’ı Van Persie’nin getirdiğini sanmam... Hollandalı hoca daha ilk maçından sonra çıkıp Van Persie’nin fizik kalitesinin doksan dakikaya yeterli olmadığını söyledi ve kulübede başlattı... Zaten doksan dakikalık Van Persie olsa hangi hoca oynatmaz...”

Sarı­ lacivertli ekibin transferlerini ve Başakşehirspor karşısındaki performasını nasıl buldunuz?

“Aslında Fenerbahçe’de bana göre transferler doğru yerlere yapılmadı... Geçen yılın takımdaki en başarılı yeri olan geri dörtlünün üç adamının gitmesine izin verilmemeliydi... UEFA kriterleri ile zaten sınırlı hale gelen transfer bütçesi, çok iyi olan geri dörtlüyü bozup yenisini kurmak yerine geçen yıl büyük arıza veren orta alan ve gol yolları için kullanılmalıydı. Fenerbahçe orta alan ve gol yollarını düzeltmek yerine, sağlam olan geri dörtlüsünü bozdu...

Başakşehir maçında Fenerbahçe’yi beğenmedim. Oyunda kurduğu baskı Emre‘siz geçen 25 dakika için geçerliydi. Advocaat da maç sonu söyledi. Bu kadar ağır hücuma çıkılmaz, bu kadar yavaş oynanmaz. Düşünün orta alandaki en büyük kozunuz Salih Uçan ilk 20 dakikada ayağındaki 15 topun 8’ini rakip oyunculara kaptırdı. Bunu söyleyince bana kızıyorlar, küfür ediyorlar ama lafımın arkasındayım: Fenerbahçe’de iyi oyuncular var ama sonucu tek başına değiştirecek, takım oyununa katkı sağlayacak kaliteli oyuncu Van Persie dışında yok. O da hazır olmadığı için kalitesini ortaya koyamıyor. Son dakikalarda Volkan Babacan’ın kurtardığı topa Van Persie gibi vursa, Volkan o topu ancak ağlarda görürdü... Ozan Tufan‘a da şaşırıyorum... Fenerbahçe‘de dökülüyor, milli takımda harikalar yaratıyor... Geçen yıl Fenerbahçe‘de ikinci yarıyı ıskalayan Nani, Portekiz forması ile Avrupa şampiyonasının yıldızı oldu... Üç­dört gün önce Nani‘nin bir röportajını okudum. ‘Fenerbahçe‘de futbolcuların üstünde yoğun bir stres var. Bu stresle başarılı olamazlar’ diyor. Yabana atılacak bir açıklama değil... Fenerbahçe bunu da çözmeli...”

İpin ucunu kaçırmıştı

Pereria kalsa başarılı olabilir miydi?

“Pereira ipin ucunu kaçırmıştı... Kalsa asla başarılı olamazdı... Ancak Fenerbahçe‘ye hoca dayanmazken niye 1+1 sözleşme yapar, sonra da milyonlarca euro tazminat tehlikesi ile başbaşa kalırsın... Yap bir yıllık, işine gelirse ikinci yıla devam edersin... Kapışılan bir hoca olsa
canım yanmayacak. Adamı soran yok.”

Bu kadar kötüsünü görmedim

Kırk yıldır, hatta daha fazla Galatasaray’ı seyrederim, bu kadar kötüsünü görmedim... Hadi kötü oynama ihtimalin var... Ama yürüyerek oynama hakkın yok... Mücadele etmekten kaçamazsın.

Galatasaray, Karabük karşısında uzatmada üç puanı aldı. Ne var ki, maç süresince gördük ki, rakibe siz deyin üç, biz diyelim beş pozisyon verdi. Zirveye oynayan bir takımın, bu kadar pozisyon vermesi gelecek adına tehlike değil mi?

“Hani dilimizde “kırk yıldır“ diye bir alışkanlık vardır ya, ben de “kırk yıldır”, hatta daha da fazla Galatasaray’ı seyrederim, bu kadar kötüsünü görmedim... Hadi kötü oynama ihtimalin var... Ama yürüyerek oynama hakkın yok... Mücadele etmekten kaçamazsın... Traore bir top alıyor, arkadaşlarıyla paslaşarak elli metre gidiyor, en ufak bir baskı yemiyor... Galatasaray yatıp kalkıp dua etsin bu sezon Avrupa Kupası maçı oynamıyor... Galatasaray’a duygu lazım, coşku lazım, tempo lazım, mücadele ve baskıcı bir oyun lazım... Şimdilik hiçbiri yok ve “Muslera’nın elleri” ile durumu kurtarıyorlar... Sabri‘yi oynatmamak inadına komik komik sağ kanat savunucuları izliyoruz... Linnes de onlardan biri... Galatasaray’da asla oynayamaz...”

Galatasaray’ın yeni transferlerinden Tolga ve Eren sahadaydı. Tolga koşu mesafesi ve pas yüzdesi ile fark yaratırken, Eren son saniyede golünü attı.İki ismi nasıl buldunuz?

“Eren Derdiyok, bütün takımları da katarak söylüyorum, bu sezonun en iyi, en yararlı transferi... Allah korusun, bir sakatlık olmazsa, Galatasaray’da bu sezon 20 golü geçer... Üstelik Kasımpaşa’dan biliyoruz, çok kaliteli goller atıyor, çok iyi yükseliyor ve hücum alanını da organize ediyor... Tek kuşkum, sık sakatlanıyor olması. Tolga‘ya gelince; Sneijder ve Selçuk‘un bu kadar etkisiz olduğu bir orta alan için iyi ki düşünülmüş... Çok koşuyor, çok top çalıyor, takımın rakibi bozmaya çalışan tek oyuncusu olarak görülüyor... Sneijder‘in geçmişte yaptığı şut denemelerini son Karabük maçında Tolga yapmaya çalıştı... Ama bizde Almancılar çok iyi başlar, sonra futbol dünyasındaki çarpık yaşam ve kaytarmaya dayalı antrenman düzeni ile çabuk bozulurlar... Umarım bu genellemeyi Tolga Ciğerci bozar...”

Diarra orta sahadaki dinanizm ve mücadele için yeterli mi? Aslan’ın eksiği­-gediği nelerdir?

“Galatasaray yönetiminin bir hesabı var ki UEFA kriterlerine rağmen transfere devam ediyor... Eğer Diarra transferi gerçekleşirse, orta alana ciddi bir güç katar... Gördük ki, Galatasaray orta alanı bu haliyle yürümez...”

Trabzonspor şampiyonluk beklemesin

Geçen sezon adeta bir travma yaşayan Trabzonspor, ekonomik göstergeleri de dikkate alarak transferde özen göstermeye çalışıyor. Kasımpaşa, karşısında özellikle yabancı oyuncuları nasıl buldunuz?

“Trabzon’da Onazi çok iyi... Ersun hoca Koreli Suk‘a güveniyor... Bero çabuk ve etkili... Trabzonspor bu sezon transferleri gerçek bir scout ekibiyle ve kılı kırk yararak yaptı... Bu takım geçen yılın son maçında Kasımpaşa’ya 6­0 yenilmişti... Bu sezonun ilk maçında aynı rakibini 2­ 0 yendi... Bu takımda geçen yıldan 10 oyuncu değişikti... Sadece Okay oynadı...”

Ersun Yanal adeta bir kurtarıcı olarak getirildi. Anladığımız kadarı ile başkan Muharrem Usta, deneyimli hocanın bir dediğini iki etmiyor. Sizce Trabzonspor’un bu sezon hedefi ne olmalı?

“Trabzonspor bu sezon şampiyonluk beklemesin... Kenti kandırmaya gerek yok... Ancak Ersun hoca ile birlikte savaşan, boğuşan, asla teslim olmayan bir Trabzonspor’un ortaya çıkacağından kimsenin kuşkusu olmasın... Muharrem Usta yönetimi sadece yeni bir takım kurmuyor, Trabzonspor Kulübü‘nü de adeta yeniden kuruyor... Duydum ve mutlu oldum, Usta yönetimi futbolcuların taksitlerini zamanından önce ödemiş... Bu kadar sıkıntıya rağmen helal olsun...”

Her şey göstermelik

Ağabey, yeni bir futbol sezonuna girdik... Ülkemiz kritik bir ortamdan geçiyor... Darbe girişimi, art arda gelen şehit haberleri, canlı bomba saldırıları bitmek bilmiyor... Futbolun barış ve sevgi köprüsü kuran en büyük oyun olduğunu biliyoruz. Ne var ki, Galatasaray ­ Beşiktaş Süper Kupa maçında, taraftarların taşlı ­ sopalı ve de satırlı saldırılarına tanık olduk! Dakika bir seyircisiz maçlar başladı yine. Bu olayları önlemek, tribünlerde dostluğu yeniden inşa etme adına bir reçeteniz var mı?

“Sevgili Bilal, 15 Temmuz bu ülkenin en azılı karşıtlarını bile biraraya getirmişken, futbolda bunu bir türlü beceremiyoruz. Ancak şurası kesin, futbolda her şey yapanın yanına kâr kalıyor... Ben merak ediyorum; Süper Kupa finali öncesi olay çıkaranlar, meşalelerle stadı yangın yerine çevirenler ne oldu? Yakalandılar mı, işlem yapıldı mı, yapıldıysa ne gibi cezalar uygulandı? Aslında meraka da gerek yok; göstermelik bir­iki işlem dışında hiçbir şey yapılmamıştır...”

Haftanın öne çıkanları

Haftanın takımı: (Yenilmesine rağmen) Kardemir Karabükspor
Haftanın teknik direktörü: Igor Tudor (Kardemir Karabükspor)
Haftanın futbolcusu: Aziz Behich (Bursaspor), Fernando Muslera (Galatasaray), Hugo Rodallega (Akhisar Belediyespor), Ogenyi Onazi (Trabzonspor), Ozan Evrim Özenç (Antalyaspor)
Haftanın hakemi: Özgür Yankaya (Çaykur Rizespor-­Atiker Konyaspor) ve Bülent Yıldırım (Galatasaray-­Kardemir Karabükspor) dışında kalan tüm hakemler

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler