SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Michel Platini ve Sepp Blatter'e 8 yıl men

FIFA Etik Komitesi, FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini'ye 8 yıl futboldan men cezası verdi. Soruşturmanın akıbetini 'açıklanamayan' 2 milyon dolar belirledi. Blatter’in Platini’ye verdiği 2 milyon doların sebebinin ve kaynağın konusunda yapılan savunmalar inandırıcı bulunmadı.

FIFA Etik Komitesi, FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini'ye 8 yıl futboldan men cezası verdi.

FIFA Etik Komitesi, dünya futbolunu sarsan FIFA ve UEFA'daki yolsuzluk dosyası ile ilgili kararını verdi. Kurul, 20'ye yakın FIFA yetkilisinin tutuklandığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına adları karışan FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini'ye 8'er yıl futboldan men cezası verdi.

Yıllarca dünya futboluna hükmeden Blatter ve Platini, 8 yıl boyunca futbolla ilgili en ufak bir organizasyonda dahi yer alamayacaklar.

FIFA Etik Kurulu daha önce Blatter ve Platini'ye daha önce 90'ar gün geçici olarak futboldan men cezası vermişti.

Kurul ayrıca, Blatter'e 50 bin, Platini'ye de 80 bin İsviçre Frankı para cezasına çarptırdı.

ABD ve İsviçre'de yürütülen soruşturmaları kapsamında İsviçre Adalet Bakanlığı geçtiğimiz hafta FIFA ile bağlantılı tüm banka hesaplarını dondurmuştu.

PLATINI'NİN FIFA BAŞKANLIĞI HAYALLERİ BİTTİ

FIFA Etik Kurulu'nun bu kararının ardından, 26 Şubat 2016'da yapılacak FIFA Başkanlığı seçiminde aday olmayı planlayan Michel Platini'nin başkanlık hayalleri tamamen bitmiş oldu.

Bundan sonraki süreçte Sepp Blatter ve Michel Platini'nin, cezalara itiraz hakları bulunuyor.

SEBEBİ AÇIKLANAMAYAN 2 MİLYON DOLAR YAKTI

Soruşturmanın akıbetini ise açıklanamayan 2 milyon dolar belirledi. Blatter’in Platini’ye verdiği iddia edilen 2 milyon doların soruşturma boyunca açıklanamaması ve “teknik danışmanlık” adı altında belirtilmesi inandırıcılık sağlamadı. Olayın 50 sayfalık bir konuya dönüşmesi, sahte muhasebe kayıtları ve anlaşmanın hiçbir yazılı dayanağının olmaması da cezayı belirleyen faktörlerin başında yer aldı.

NE OLMUŞTU?

ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın üst düzey yöneticileri 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da İsviçreli spor adamı, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı. İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül'de hakkında soruşturma açılan Blatter'in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuş, Platini'nin de konuyla ilgili bilgisine başvurulmuştu.

[Blatter ve Platini'ye şok ceza!](https://www.mynet.com/blatter-ve-platiniye-sok-ceza-87176-myspor)

FIFA’DA NELER YAŞANDI?

-23 Ocak 2015: FIFA’yı önce uyaran Sony, Emirates, Castrol, Continental ve Johnson&Johnson yaşanan olumsuz olayların ardından sponsorluklarını çekti. Futbolun merkezi 1 milyar Euro zarara uğradı.

-25 Mayıs 2015: Platini, beklenmedik bir şekilde, FIFA Başkanlık seçiminde Prens Ali’ye destek verdi.

-27 Mayıs 2015: İsviçre polisi, FIFA başkan vekillerinden Jefrrey Webb ile birlikte 9 kişiyi daha gözaltına altı. FIFA binasındaki resmi evraklara el konuldu.

-28 Mayıs 2015: UEFA, FIFA’da yapılacak bir seçimin riskli olduğunu öne sürerek başkanlık seçiminin ertelenmesini istedi.

-29 Mayıs 2015: FIFA Kongresi’nde konuşan Blatter, yaşananlardan dolayı herkesten özür diledi.

-30 Mayıs 2015: Başkanlık seçimini kazanan Blatter, operasyonu başlatan ABD’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

-2 Haziran 2015: FIFA’nın revizyona ihtiyacını söyleyen Sepp Blatter, görevinden istifa etti.

-3 Haziran 2015: Sepp Blatter, olağanüstü seçim kararı aldı.

-3 Haziran 2015: FIFA’nın eski İcra Kurulu üyelerinden Chuck Blazer, 1998 ve 2010 Dünya Kupaları için rüşvet aldıklarını itiraf etti.

-20 Temmuz 2015: FIFA Yönetim Kurulu toplantısına giren komedyen Simon Brodkin, Blatter'in üstüne bir tomar sahte para fırlattı.

-29 Temmuz 2015: UEFA Başkanı Platini, FIFA başkanlık adaylığını açıkladı.

-14 Ağustos 2015: Platini, Blatter’in aday olması halinde hapse göndermekle tehdit etti.

-8 Ekim 2015: Blatter ve Platini’nin görevleri askıya alındı.

-12 Kasım 2015: Futboldan 90 gün men cezası alan Platini ve Blatter’in adaylıkları onanmadı. FIFA Temyiz Kurulu da yapılan itirazları reddetti.

-3 Aralık 2015: Zürih'teki Baur au Lac Otel'ine yapılan baskında Karayipler Futbol Konfederasyonu Başkanı Alfredo Hawit ile Güney Amerika Futbol Konfederasyonu Başkanı Juan Angel Napout gözaltına alındı.

-4 Aralık 2015: ABD Adalet Bakanlığı tehdit ve şantaj yoluyla para elde etme, elektronik dolandırıcılık, kara para aklama suçlamalarıyla FIFA'nın eski ve mevcut 16 yetkilisi hakkında soruşturma açıldığını açıkladı.

-11 Aralık 2015: CAS, Platini’nin 90 günlük mahrumiyet cezasına yaptığı itirazı reddetti.

-16 Aralık 2015: Platini, FIFA İç Adalet Kurulu'na vermesi gereken savunmasına katılmayacağını duyurdu.

-21 Aralık 2015: Platini ve Blatter’e 8 yıl futboldan men cezası verildi. Her iki başkana ayrıca para cezası verildi.

[Platini'yi yıkan karar](https://www.mynet.com/platiniyi-yikan-karar-89140-myspor)

PUTİN'DEN BLATTER'E DESTEK GELMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hakkında yolsuzluk ve rüşvet aldığı gerekçesiyle soruşturma açılan, FIFA Başkanı Sepp Blatter’e destek çıktı.

Düzenlediği basın toplantısında Blatter’in dünya futboluna sağladığı katkılara değinen Putin, bununla da yetinmedi. Rusya Devlet Başkanı, Blatter’e “Nobel Barış Ödülü” verilmesi gerektiğini söyledi.

Putin “Blatter çok saygı duyduğum bir insan. Küresel anlamda futbola oldukça önemli katkılar sağladı. Nobel Barış Ödülü’nü ona vermeliyiz” diye konuştu.

Putin ayrıca, Rusya’nın 2018’de düzenlenecek Dünya Kupası ev sahipliğini de adil bir şekilde kazandığını da sözlerine ekledi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER;


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler