SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Blatter ve Platini'ye şok ceza!

FIFA Etik Kurulu, Başkan Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini'nin görevlerini 90 gün boyunca askıya aldı.

FIFA Etik Kurulu, Sepp Blatter ve Michel Platini'ye çok ağır cezalar verdi.

Yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan FIFA ve UEFA'da yıllardır görev yapan Sepp Blatter ile Michel Platini, kariyerleri için çok ağır bir ceza ile karşı karşıya kaldılar.

Bugün, yolsuzluk iddiaları hakkında kararını veren FIFA Etik Kurulu, başkan Sepp Blatter'e, UEFA Başkanı Michel Platini ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin görevlerinin 90 gün süreyle askıya alındığını açıkladı.

Bu karar, daha önceden istifasını sunan Blatter için pek bir şey ifade etmese de Platini için çok önemli. 2016'daki seçimlerde FIFA başkanı olmak için Platini'nin de adı geçiyordu ancak bu karar sonra Fransız futbol adamının başkan olma hayalleri de büyük ölçüde suya düştü.

CHUNG MONG-JOON'A 6 YIL CEZA

Ayrıca eski FIFA Başkan yardımcısı Chung Mong-joon, 6 yıl futboldan men cezası alırken, 100 bin İsviçre Frank'ı para cezasına çarptırıldı.

ABD YOLSUZLUK SORUŞTURMASI DAVASI AÇMIŞTI

ABD’de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA’nın üst düzey yöneticileri, rüşvet aldığı ve kara para aklandığı gerekçesiyle 27 Mayıs’ta Zürih’te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı.
Blatter, 29 Mayıs’ta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Blatter, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

İsviçre Savcılığı da geçtiğimiz günlerde Blatter hakkında kötü yönetim' ve 'zimmet' suçlamalarıyla soruşturma açarak kendisini sorgulamış ve ofisinde arama yapmıştı.

Savcılığın suçlamaları arasında Blatter’in, UEFA Başkanı Michel Platini’ye usulsüz olarak 2 milyon dolar verdiği iddiası da bulunuyordu.

FIFA’nın yeni başkanının belirleneceği olağanüstü seçim kongresi 26 Şubat 2016’da yapılacak. Suçlamalara adı karışan UEFA Başkanı Michel Platini de başkan adayları arasında yer alıyor.

ANA SPONSORLAR 'İSTİFA' ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Coca Cola, McDonalds ve Visa gibi futbolun uluslararası organizasyonlarının ana sponsorları da, FIFA'da gerçekleşen operasyonların başladığı günlerde FIFA Başkanı Sepp Blatter’e görevini derhal bırakması çağrısında bulunmuştu.

Fenerbahçe, Platini'ye kayıtsız kalmadı

Fenerbahçe Kulübü, Sepp Blatter ve Michel Platini'nin görevlerinden uzaklaştılmasına kayıtsız kalmadı.

FIFA başkanı Sepp Blatter ve UEFA başkanı Michel Platini'nin görevlerinden uzaklaştırılmasına Fenerbahçe Kulübü de kayıtsız kalmadı.

Kulüp, Etik Kurulu'nun verdiği cezaları resmi siteden şu şekilde verdi:

FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini, FIFA Etik Komitesi tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında görevlerinden uzaklaştırıldılar.

Hans Joachim Eckert Başkanlığında toplanan FIFA Etik Komitesi, mevcut başkan İsviçreli Sepp Blatter ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin yanısıra UEFA Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini'nin de 90 gün süreyle görevlerinden uzaklaştırılmasına hükmetti. Bu cezaların, 45 günden fazla olmamak şartıyla uzatılabileceği de duyuruldu.

Komite aynı zamanda FIFA Başkan Yardımcılarından Chung-Mong Joon'u da 6 yıl süreyle görevden uzaklaştırırken, ayrıca 100 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırdı. Dört isim, cezaları süresince ulusal veya uluslararası hiçbir futbol organizasyonunda görev alamayacak.

Hatırlanacağı üzere Sepp Blatter'in, FIFA harcamaları çerçevesinde Michel Platini'ye 1.8 milyon euro değerinde bir ödeme yaptığı ortaya çıkmış, Blatter de 1999-2002 yılları arasında FIFA'ya danışmanlık yapan Platini'ye bu görev karşılığında paranın verildiğini ifade etmişti. Ancak ödemenin tam 9 yıl sonra yani 2011 yılında yapılması, kafalardaki soru işaretlerini arttırmıştı. İngiliz medyası, para ödendiği yıl Platini'nin Blatter'e FIFA başkanlık seçimlerinde destek vereceğini ve UEFA üyesi 53 ülkeye bu konuda istekte bulunacağını, buna karşın Sepp Blatter'in de Michel Platini'ye bir daha aday olmayacağı sözünü verdiğini iddia etmişti.

FIFA Etik Komitesi, gizlilik kuralları gereği soruşturma sonlanana kadar cezaların gerekçesiyle ilgili detaylı bir açıklama yapılmayacağını da kaydetti.

Aziz Yıldırım "UEFA da çatırdayacak" demişti

Hatırlanacağı üzere, Aziz Yıldırım 3 Temmuz 2011'de başlayan ve yarın beraatle sonuçlanması beklenen şike davasının ilk günlerinde UEFA'nın sıfır tolerans ilkesini bir tek Fenerbahçe için, yasal olmayan suçlamalara inanarak uyguladığını belirtmiş ve "UEFA da çatırdayacak" demişti.

Yıldırım'ın Platini'ye mektubu

Ayrıca 2012 yılında İstanbul'da yapılan ve UEFA Başkanı sıfatıyla Michel Platini'nin de katıldığı UEFA kongresi öncesi, o dönem ceza evinde olan Aziz Yıldırım bir açıklama yapmış ve 2006 yılında Platini'ye bir mektup yazdığını ve ondan bunun içeriğini açıklamasını istediğini belirtmişti. Sorulan soru üzerine ise Platini böyle bir mektubu hatırlamadığını belirtmişti.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler