SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Süper Lig hakemliğinde devrim kapıda!

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Türk hakemliğinin çehresini değiştirecek projelerini anlattı.

Kuddusi Müftüoğlu 22 yıllık hakemlik kariyerinden sonra Merkez Hakem Kurulu başkanı olarak atandığında pek çok kişi dudak bükmüş, kendisini ve ekibini deneyimsiz olmakla eleştirmiş, daha ileri gidenler ise 6 ay içinde pes edeceği iddiasında bulunmuştu.

Evet, Müftüoğlu eski MHK başkanlarına göre gençti. Hatta bu atama ile en genç kurul başkanı unvanını almış, kurul üyelerini de aynı kıstasla belirlemişti. 1.5 yıl önce hakemliği gözyaşları içinde bırakırken, camiadan kopmayacağını söyledikten sonra en üst düzeyde hizmet hedefi koyan Müftüoğlu, bugün tam da istediği yerde. Kendi seçtiği takım arkadaşlarıyla “devrim” niteliğinde projeleri uygulamaya koymak için kolları sıvamış durumda.

“Devrim” sözcüğünü duyunca sakın burun kıvırmayın. Müftüoğlu MHK’si 6 ay içinde önceliklerini sıraya koyup projelerini hayata geçirdiğinde Türk hakemliğinde bir değişim süreci başlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

İstanbul’da bugün başlayacak 2015-16 sezonu hakem yaz eğitim semineri öncesi ses getirecek açıklamalar yapan Kuddusi Müftüoğlu sorularımızı bakın nasıl yanıtladı:

Gelmiş geçmiş en geç MHK başkanısın. Bunun bir dezavantaj olduğunu ve görevin deneyim gerektirdiğini ileri sürenler var. Senin düşünceni öğrenebilir miyiz?

“Tam tersi, bu durum ben ve kurulum için avantaj. Kısa bir süre önce aynı kadronun içinde idim. Onların şikayetlerini, dertlerini, beklentilerini çok iyi biliyorum. Bir defa iletişimimiz iyi. Klasman düşürdüğümüz 4 arkadaşı arayarak haberi medyadan öğrenmesinler diye durumu anlattım. Teşekkür ettiler. İsteyen her hakem bana ulaşabilir, konuşabilir. Dolayısıyla kısa vadede sorunları çözmek adına fırsat olarak görüyorum. 22 yıl hakemlik yaptım. Bunun 15 yılı süper lig hakemliği. İyiyi de kötüyü de ayıracak deneyimimiz var, kimse endişe etmesin.”

Hemen şunu da soralım. Bu göreve siyaseten getirildiğin ve kurul üyelerini kendin seçmediğin iddiaları var.

“(Gülerek) Yyukarıda Allah var. Kimseyi aramadım, teklif bana geldi. Ekibimi de ben seçtim. Bunun sevabı da günahı da bana ait. Genç ve deneyimli isimler birarada. Bu bir takım oyunu, biz de iyi bir takımla Türk hakemliğini yöneteceğiz.”

Yılda iki klasman

Göreve gelen her yeni kurul vaadlerde bulunur, projeler ortaya koyar ancak görev sürelerini tamamlamadan bir vesile ile ayrılırlar. Sizin hedefiniz ne?

“Önce şunu söyleyeyim. Biz planlamamızı Yıldırım Demirören federasyonunun görev süresiyle tanımladık. Yani 2019 Haziran’a kadar burada olacağımızı düşünüyoruz. Yanımızda bizi destekleyen ve her daim yardımcı olacağına inandığımız bir federasyon var. Kısa vadeli projelerimize gelince. Yarın (bugün) TFF yönetim kurulu ile toplantımız var. Talimatta önemli değişiklikler yapacağız. Bunların ilki klasman belirlemeleri. Biliyorsunuz bizde klasmanlar sezon öncesi açıklanır. Şimdi, tıpkı UEFA’daki gibi biz de yılda iki kez performans değerlendirmesi yapacağız. Biri Ağustos ayında, diğeri Ocak ayında devre arası olacak. Başarılı olan beklemeden yukarı çıkacak, olamayan alt kategoriye inecek. İkinci değişiklik, hakemlik yaşında olacak. Süper Lig’e yükselme yaşını 22’ye düşürüyoruz. Bırakma yaşını ise 45’ten 47’ye çıkarıyoruz. Kadromuz hem genç, hem deneyimli olacak. Başlama ve bitiş yaşlarını bu yüzden çok önemsiyoruz.”

Sayı dokuz olacak

Hakemliği sezon sonunda bırakan kuzenin Kamil Abitoğlu bu işe çok üzülecek. Yine gülerek, “kısmet değilmiş abi” diyor...

“Biliyorsun, geçen sezon deneme amaçlı 6 arkadaşımız profesyonel kadroya geçmişti. Biz sayıyı 9’a çıkaracağız 6 ismin yanına Tolga Özkalfa, Halis Özkahya ve Bülent Yıldırım da eklenecek. Oturup konuşacak, şartlarda anlaşırsak yeni sezona 9 profesyonel hakemle başlayacağız.”

Hedef 2019 dedin. Ne planlıyorsunuz 4 yıl içinde?

“Çok net söylüyorum. Süper Lig’de 20 profesyonel hakem. 1. ligde 18 tane profesyonel hakem. UEFA’da elit kategoride 2, first kategoride 3 hakem. 2019’a kadar kadın ve plaj futbolu hakemliğinde 1’er elit isim. Bunu gerçekleştirdiğimizde kendimizi başarılı göreceğiz. Ama en öncelikli işimiz eğitim olacak. Her şehre bir eğitimci, 14 bölgeye de onları koordine edecek üst düzey eğitimciler görevlendireceğiz. Bunun için Profesyonel Hakem Koordinatörlüğü getiriyoruz.”

Yeni transferler yolda!

Nasıl bir üst klasman kadrosu olacak bu sezon?

“Evet hakemlikle fizik ve yabancı dil önemli. Lakin bizim için en değerlisi iyi hakem olması. Mevcut kadroda geçmiş yıllarda şans bulamayan arkadaşlarımız var. Ben olayı şöyle görüyorum. Eski teknik direktör bu isimleri oyun sistemine uygun görmemiş ve kulübede bekletmiş. Biz bu arkadaşlarımızı tekrar kazanacağız. Aralarında inandığımız ve güvendiğimiz hakemler var. Bunlara yeni transfer diyorum. Görevi vereceğiz, çıkıp yönetecekler. Top onlarda.”

Görev bölümü yaptınız mı? Örneğin etapları kim belirleyecek?

“Haftalık etapları ben ve Bünyamin Gezer yapacak. Bir arkadaşımız da raportör olacak. Gözlemci atamaları Erdal Güleç ve Sadettin Güler’e emanet. Atamalarda önce adalet sağlayacağız, sonra Allah’tan adalet bekleyeceğiz.”

Uilenberg değil, MHK

Uilenberg bir yıl daha kalacak. Eğitim anlamında büyük katkıları oldu. Ancak son sözü o değil, MHK söyleyecek. Geçmişte bunun sıkıntısını çektik, kafa karışıklığı yaşandı.

Söz eğitime gelmişken. Jaap Uilenberg ile yola devam edecek misiniz?

“Evet bir yıl daha birlikteyiz. Uilenberg’in eğitim anlamında büyük katkıları oldu, öyle de devam edecek. Ancak şu hususun altını çizmem gerek. UEFA eğitmeni olarak son sözü Uilenberg değil, MHK söyleyecek. Geçmiş dönemlerde bunun sıkıntısını çektik, kafa karışıklığı yaşandı. Biz UEFA Konvansiyonuna üyeyiz, böyle devam edeceğiz. UEFA’da son sözü kim söylüyor? Hakem Komitesi. Bizde de MHK olacak.”

Scaut ekibi

Bugün başlayacak seminerde ana konular ne olacak? Hangi uyarıları yapacaksınız?

“8 ana başlığımız var. İtirazlar, kontrolsüz hareketler, Elle oynamalar, maç kontrolü, yer alma, işbirliği, yardımcı, dördüncü ve ilave hakemle işbirliği. Zaten hakemlerde sorun bu konularda yaşanıyor. En alt seviyeye indirmek amacımız.”

Genç hakemlerin keşfi ve gelişimi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

“Orta vadeli planımız şu; Tıpkı futbol takımlarında olduğu gibi bir Scaut ekibi kuracağız. Bu ekip ülkenin her yanındaki genç hakemleri ve hakem adaylarını belirleyip takibe alacak. Bölgesel eğitim projeleri aracılığı ile gelişimlerine katkı sağlayacak ve üst kategorilere taşıyacağız. Sürekli maç yönetmeleri sağlayarak terfi ettiklerinde zorlanmadan görev almalarını sağlayacağız.”

Gözlemciler rahat olacak

Gözlemcilik müessesinde reform var mı?

“Süper Lig için sorun yok. Alt liglerdeki gözlemcileri daha özgür hale getireceğiz. Raporlarını daha rahat yazmaları için üzerlerindeki ceza korkusunu kaldıracağız. Raporlar sadeleşecek. Neden? Bakıyorsunuz gelen raporlarda hakem hep 8.3-veya 8.4 alıyor. Genç ve tecrübesizler, bu kadar iyi not olur mu? Hiç mi hata yapmıyor o hakemler. Bu yüzden yeni düzenleme şart.

Her MHK’nin kendine göre bir ödül-ceza sistemi vardı. Sizinki ne olacak?

“Öncelikle sistem işleyecek. Başarının elbette bir karşılığı olacak. İyi ile kötü aynı kefeye konur mu? Başarılı olan maddi ve manevi desteklenecek. Hata yapan ise karşılığını görecek. Kimseye önyargılı değiliz. Zaman içinde bunu göreceksiniz.”

İnsana yatırım yapıyoruz

MHK Başkanı Müftüoğlu orta vadeli projeleri için de Süper Lig dışında her maçı yönetecek 20 kişilik bir kadro oluşturacaklarını ifade etti. Bu kadrodaki hakemlerin sürekli maç yöneterek gelişimlerinin sağlanacağını belirten Müftüoğlu, Süper Lig’deki ilave hakemlikle ilgili olarak da, “Bu UEFA’nın sahiplendiği bir proje. Asla vazgeçmek gibi bir düşüncemiz yok. Bu sayede maç içindeki hataların asgariye inmesini hedefliyoruz. Bazı Avrupa ülkelerinin bunu uygulamıyor olması ve FİFA’nın çizgi teknolojisi fikrimizi değiştirmez. İnsana yatırım yapıyoruz. Hata elbette olacak. Eğitimlerimizin amacı da. Bugün başlayacak seminerdeki konu başlıklarımızdan biri de hakem, yardımcı, ilave ve dördüncü hakem işbirliğidir” dedi.

Hakem semineri başlıyor

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2015-2016 sezonu öncesinde üst klasman, üst klasman yardımcı, ilave yardımcı, FIFA kadın ile FIFA kadın yardımcı hakemleri, Yaz Semineri’nde kampa alacak. Limak Eurasia Luxury Hotel’de 28-31 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek seminere, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu ve MHK üyeleri katılacak. Yaz Semineri’nde UEFA ile MHK’den eğitimciler de görevli olarak yer alacaklar. Seminerin açılış töreni 30 Temmuz Perşembe günü saat 14.00’te başlayacak ve medya mensuplarına açık olacak.

Profesyonel hakem kadrosu

MHK’nin listesinde, FİFA kokartlı hakemler Cüneyt Çakır, Hüseyin Göcek, Barış Şimşek, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık, Halis Özkahya, Tolga Özkalfa, Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım olacak.

Kuddusi Müftüoğlu, Riva’da kolları sıvadı, hummalı bir çalışmaya başladı. Müftüoğlu hakemlik camiasına yeni bir soluk getireceklerini belirtti. (milliyet)

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler