SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

UEFA'dan FIFA'ya şok istek

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) başkanlık seçimlerinin ertelenmesini istedi.

UEFA, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı çifte soruşturma sonrasında cuma günü yapılacak FIFA başkanlık seçiminin ertelemesi çağrısında bulundu.

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya gelen UEFA İcra Kurulu üyeleri, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmalar sonrasında bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Yaşananlar, FIFA için tam bir fiyasko ve futbolun imajını tamamen zedeliyor" denildi. "UEFA, yaşananlar karşısında derin üzüntü içinde ve şok geçirmiş durumda. Yaşananlar FIFA'nın kültüründe yolsuzluğun kök salmış olduğunu bir kez daha gösteriyor" yorumunda bulunuldu.

"FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65. FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi 6 ay içinde yapılmalı" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "FIFA Kongresi, tam bir saçmalığa dönüşme riski taşıyor. Bu nedenle Avrupa'daki federasyonlar kongreye katılmayı tekrar gözden geçirmeli" uyarısı da yapıldı.

İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da (Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo) bulunduğu 7 FIFA yetkilisinin isimlerini açıklamıştı. FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı belirtilmişti.

Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığı öne sürülüyor. Olaydan birkaç saat sonraysa İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı. Gözaltılar, 29 Mayıs'ta İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak FIFA başkanlık seçimi öncesinde gerçekleştirilmişti.

FIFA'dan 11 isme geçici hak mahrumiyeti

FIFA Etik Kurulu, haklarında İsviçre ve ABD'de soruşturma açılan, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu 11 yetkiliye, geçici hak mahrumiyeti cezası verildiğini açıkladı.

FIFA'dan yapılan açıklamaya göre, 1990 yılından bu yana tanıtım ve medya firmalarından rüşvet aldıkları, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na evsahipliği sürecinde kara para akladıkları iddiasıyla İsviçre, 1991'den bu yana uluslararası futbol organizasyonlarında çok sayıda yolsuzluk olayına karıştıkları iddiasıyla da ABD'deki soruşturmalara konu olan 11 yetkiliye geçici hak mahrumiyeti cezası verildi.

FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu Başkanı Hans-Joachim Eckert'ın ceza almasına hükmettiği 11 yetkili arasında şu isimler yer alıyor:

"Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Chuck Blazer ve Daryll Warner."

Michel Platini: "Görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için..."

FIFA Başkanı Sepp Blatter, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında İsviçre ve ABD'de açılan soruşturmaların, görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Cuma günü yapılacak 65. FIFA Kongresi'nde başkanlık için Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile yarışacak Blatter, FIFA'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, futbol camiası, taraftarlar ve FIFA, zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Çoğu kişinin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Yaşananların, birçok kişinin bize bakışını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek izlesem de ABD ve İsviçre makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu karşıladığımız açıkça bilinmelidir. Soruşturmaların, FIFA'nın futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için önceden belirlediği tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Sepp Blatter, "Soruşturmayı başlatan İsviçre Başsavcılığı'nı, geçen yılın sonlarında İsviçre makamlarına sunduğumuz dosyalar harekete geçirmiştir" diyerek ilgili mercilerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. FIFA Etik Kurulu'nun hakkında soruşturma açılan 11 yetkiliye geçici hak mahrumiyeti cezası verdiğini hatırlatan Blatter, "Görevini suistimal edenlerin futbolda yeri yok. Böyle işlere karışanları, futbolun dışında tuttuğumuzdan emin olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

UEFA Onursal Başkanı'ndan FIFA Başkanı'na ağır suçlama

Altı FIFA yetkilisinin, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından konuşan UEFA Onursal Başkanı Lennart Johansson, FIFA Başkanı Joseph Blatter'i, "Kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri" diyerek suçladı. 17 yıl önceki FIFA başkanlık seçimlerini Joseph Blatter'in rüşvetle kazandığını iddia eden UEFA Onursal Başkanı Lennart Johansson, 1998 yılında FIFA başkanlığı için Blatter ile yarıştıkları esnada, Afrikalı ve diğer birkaç ülke delegesinin rüşvet ve kara paralardan etkilenerek seçimde Blatter lehine oy kullandığını ifade etti.

"Blatter'in kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri" olduğunu savunan Johansson, "Zaman zaman ortaya çıkan skandallar karşısında nasıl davranacağını çok iyi bilen ve kanunların arkasından o kadar güzel dolanan biridir ki, bu zamana kadar hiçbir olayda yakayı ele vermedi" dedi. 20 yıla yakındır, Joseph Blatter'in her skandalın üstesinden gelebildiğini iddia eden Johansson, ortaya çıkarılan son skandalda yakayı kurtaramayacağını öne sürdü.

FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu'na defalarca Blatter'in aylık maaşının ne kadar olduğu yönünde ve zimmetine ne kadar para geçirdiği hakkında önerge verdiğini kaydeden Johansson, her defasında FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu'nun, Joseph Blatter'e güvenmiyor musun?" diye öneriyi geçiştirdiğini belirtti. FIFA'nın 29 Mayıs'ta yapılacak genel kurulu öncesi, FIFA başkanlığına en iyi adayın Hollandalı Michael van Praag ve Portekizli Luis Figo olduğunu belirten Johansson, her iki futbol adamının da son anda FIFA başkan adaylığından çekildiği bilgisini aldığını ifade etti. Johansson, "Her iki futbol adamının çok kararlı olmalarına rağmen, neden adaylıklarını geri çekildiklerini ya da çektirildiklerini çok iyi tahmin edebiliyorum" dedi.

2018 Rusya ve 2022 Katar'da yapılacak dünya kupası organizasyonlarının yeniden ele alınarak oylamayla tekrar sahibini bulacağını tahmin ettiğini söyleyen Johansson, 2018 yılında Rusya'da yapılacak dünya kupasının İngiltere'de yapılması için FIFA Genel Kurulu Seçimleri'nde teklif götüreceğini anlattı. FIFA'nın 29 Mayıs'ta yapılacak genel kuruluna katılıp bir konuşma yapacağını söyleyen Johansson, oy hakkının olmadığını kaydetti.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler