SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk futbolunu bekleyen büyük tehlike

Süper Lig'in yaş ortalaması her geçen sezon yükselirken, milli formayı sırtına geçiren birçok 21 yaş altı futbolcu yine takımlarında şans bulamıyor. Bu yaş grubuna tanınan süre ortalaması beş sezonda yüzde 46'ya kadar düştü...

Süper Lig’de kadrolar her geçen yıl daha da yaşlanırken, 21 yaş ve altı futbolculara tanınan forma şansı süreleri de düşüş gösterdi. Bu sezon, bu yaş aralığında yer alan futbolcular, takım başına ortalama 1666 dakika süre alabilirken, bu ortalama geçen sezona göre %36, beş sezon öncesine göre ise %46 düşüş gösterdi. 2010-2011 sezonunda kulüp başına 21 yaş altı futbolcular ortalama 3 bin 107 dakika görev yaparken, 2011-2012 sezonu sonrası her geçen yıl düşüş yaşandı.

FORMAYI TESLİM ET, PARAYI KAZAN

Türkiye’nin son beş sezonunda futbolcu satışlarından gelir etme rakamlarında zirveyi paylaşan iki ekibi Eskişehirspor ve Kayserispor ise gençlere forma vermeleri ile dikkat çekiyor. Genç futbolculara formayı teslim edip, sonrasında pahalı transferlere imza atan bu iki ekipten en az biri önceki 4 sezonda ilk 2’de yer alıyorlar. Aynı süreçte genç futbolculara büyük paralar döken Fenerbahçe ve Trabzonspor ise dipte bulunuyorlar.

5 SEZONUN 3’ÜNDE BEŞİKTAŞ!

Sezonlar incelendiğinde genç isimlere en fazla süre veren takımlar arasında ise Beşiktaş dikkat çekiyor. Siyah beyazlılar beş yılın 4’ünde bu alanda ilk üçe girerken, bu sezon Mersin İdman Yurdu henüz 21 yaş altı hiçbir futbolcuya forma vermedi. Kayseri Erciyesspor ise birçok genç milli isme sahip olmasına rağmen sadece 24 dakika formayı onlara teslim etti.

ÇANLAR KANARYA İÇİN ÇALIYOR

Süper Lig’de nesil sorunu yaşayan kulüplerin başında ise Fenerbahçe geliyor. Sarı-lacivertli takımda 12 futbolcu 30 yaş ve üstüyken bu isimlerin takımlarında aldıkları sürelerin ortalaması ise 1535 dakika gibi yüksek bir yüzdeye denk gelmekte. Bu oyuncu sayılarında Galatasaray 11 isim ile ikinci sırada yer alırken, Beşiktaş ve Trabzon’un 4’er oyuncusu bulunuyor.

SİNAN GÜMÜŞ / GALATASARAY

U21 takımında 18 maçta 21 gol attı. Taraftarın sevgilisi oldu. A takımda sadece 61 dakika süre alabildi. Forma bir tarafa kulübeyi bile unuttu.

VEDAT BORA / KONYASPOR

19 yaşında olan, 15 defa U18- U19-U20 Milli Takımları’nda görev yapan Vedat, kendi takımında bu sezon sadece 356 dakika forma giyebildi.

KUBİLAY AKTAŞ / KASIMPAŞA

20 yaşında olan Kubilay, milli formayı sırtına geçirmeyi başarsa da mavi-beyazlı formayı bir türlü giyemedi. Bu sezon 56 dakika sahaya çıktı. Kendisine sıra gelmedi.

ETHEM PÜLGİR / ERCİYESSPOR

Devre arasında Erciyes’e geldi. Fuat Çapa döneminde, hocanın oğlu Ferhat Çapa’nın 405 dakika görev yaptığı takımda milli kariyerine rağmen henüz süre alamadı.

(sabah)

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler