SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa'da dipteyiz

Uluslararası Spor Araştırma Merkezi, Avrupa liglerini mercek altına aldı... Birçok değerlendirmenin yapıldığı çalışmada, Türkiye kıtanın en yaşlı 5. Ligi oldu. Oyuncu yetiştirme sıralamasında ise Türkiye son sırada yer aldı.

Spor Toto Süper Lig, Avrupa ligleri arasında en yaşlı 5. Lig. Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin verilerine göre; Süper Lig'deki yaş ortalaması 26.8. Kıtanın en yaşlı ligi ise 27.3 ortalamayla İtalya. Sıralamada Rusya 2. Güney Kıbrıs Rum Kesimi 3. olurken Avrupa'nın kaliteli ligleri arasında gösterilen İngiltere 26.8 ile 4. Sırada yer aldı. Kıtanın en genç ligi ise 24.2 yaş ortalamasıyla oynanan Hollanda ligi. Avrupa kulüpleri arasında Fenerbahçe 29.3 yaş ortalamasıyla 2. sırayı yer aldı. En yaşlı takım ise Belarus'tan Torpedo Zhodino oldu.

Futbolcuların kulüplerinde kalma sıralamasında Bundesliga 2.9 yıl ile sürekliliği öne çıkan lig oldu. Türkiye ise 2.1 yıl ile 22. basamakta kaldı. Bu kategoride kulüp sıralamasına bakıldığında ise Fenerbahçe, yalnızca Real Socıedad ve CSKA Moskova'nın gerisinde kaldı. Sarı lacivertlilerde bir futbolcu ortalama 4.4 yıl forma giyiyor. Süper Lig'de ise Fenerbahçe'yi 3.1 yıl ortalamasıyla Galatasaray ve 3.05 ortalamayla Beşiktaş takip ediyor. Ülke futbolunun geleceğinin sıksık gündeme geldiği Türkiye, oyuncu yetiştirme konusunda kıtanın en düşük yüzdeli ülkesi oldu. Araştırmada kriter olarak, 15 - 21 yaş arasındaki oyuncuların kulübünde en az 3 sezon forma giymesi alındı. Türkiye yüzde 8.9 ortalamayla son basamakta yer alırken, en çok oyuncu yetiştiren ülke Finlandiya oldu. Araştırmada yer alan bir diğer konu ise bu yıl içinde yapılan transfer sayısı üzerineydi. Türkiye 12.2 ortalamayla Avrupa'nın en çok transfer yapılan 8. ülkesi oldu. Kıtanın en az takviye yapan takımları 1'er transferle Fenerbahçe ve Fransa'nın Lens kulübü.. Sezon öncesi 21 yeni oyuncu alan Mersin İdmanyurdu ise bu alanda Avrupa 3.'sü oldu.

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler