SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TFF'nin kararına eski hakem Ali Aydın'dan sert tepki

TFF'nin aldığı ve hakemlere, kulüp başkanları ya da yöneticilerden sözlü ve fiili eylem olduğu takdirde maçı tatil etme yetkisi veren karara eski hakemlerden Ali Aydın sert tepki gösterdi: Bu karar Türk futboluna bırakılan bir bomba...

NTV Spor'un haberine göre, hakemlere verilen yetkilerle yöneticilere 1 yıla kadar müsabakalardan men cezası tehlikesiyle ilgili kararları yorumlayan Ali Aydın şöyle konuştu, "Alınan karar futbolda varolan kaosu daha fazla alevlendirmek anlamına geliyor. TFF tarafından atanan temsilciler vardır. Bu temsilcilerin ana görevi; futbol sahalarında, soyunma odalarında, koridorlarda, sahanın dış kapısına kadar olan olayları not etmek, disiplin kuruluna veya ilgili kurula bildirmektir. Burada güvensizlik var. Görev yapmamak var ki; böyle bir karar alınmış. 

'ALGILAMA FARKLARI NASIL ORTADAN KALKACAK?'

Bir maçın tatil etmesine kadar gidebilen bir kararın hukuksal düzende de olduğunu zannetmiyorum. Her ülkenin gelenek ve görenekleri vardır. Ülkedeki her bölgede yaşayış tarzı vardır. Yaşayış tarzıyla ilgili algılaması var. Bir statta maça çıkmak için soyunma odasına giderken ya da dönerken benim bir küfür ya da hakaret ya da aşağılama gibi algılamam farklıdır, sizin ki farklıdır. Birisi bir hareketi 'raporumda yazacağım, o maçı oynatmayacağım' diyebilir. Siz hoşgörülü davranabilir, benzer karşılığını gösterebilirsiniz.

El hareketinin hangisinin algılanması gerekir. Bazen 'Buradan git dersiniz.' O 'git' anlamına da gelebilir ya da 'hadi lan oradan' gibi de algılanabilir. Bu algıyı hakem nasıl yapacak? Siz kendi yapamadığınız işi, bitli yorganı hakemin üzerine koydunuz. 35 tane hakem çıkıyor, 35 tane aynı görüş, düşünce, aynı algıyı bekleme şansınız yok.

'MAÇLARIN MASA BAŞINDA KAZANILIP KAYBEDİLMESİNE YOL AÇAR'

"Hakem maçın başında bana küfür edildi deyip, maç oynatmayacak. Tribüne bir sürü kişi gelmiş, beklentiler var. Siz o maçı keyfiyet ya da doğru bir uygulamayla iptal ediyorsunuz. Oynanan maçı oynatmıyorsunuz. Bu nereye varacak? Bu maçların sahada değil, masa başında kazanılıp kaybedilmesine, siyah çelenk konmasına, tribünlerde -işte Volkan olayı gibi- aykırı olmaya, 'bu sahada neden bunu uygulamadına', hatta ve hatta şuraya gelecek.

Son dört haftaya girdiniz. Ben Trabzon'da, Ankara'da bir maçın devre arasında ya da sonuna doğru bunu uygulamıyorum. Küfürden dolayı maçı tatil etmiyorum. Siz gidiyorsunuz İstanbul'daki maçı tatil ediyorsunuz. Aramızda puan farkı var. Nasıl karşılayacağız bunu? Kim kimi şiyaket edecek?"

'ASLINDA ÇÖZÜMÜ ÇOK BASİTTİ'

Hakemlerin bu açıklamayla birlikte çok zor duruma düştüğünü vurgulayan Aydın, "Bu karar Türk futbolunun içine bırakılan bomba. Siz çıkıp da Yılmaz Vural abimizle Şenol Güneş abimizi bir kefeye koyduğunuzda -isimlerini çok sevdiğimi için kullandım - Yılmaz Vural'ın agresif yapısı gibi kullanılıyor. Ama içinde bir şey yok. Bir televizyon kanalı ya da gazeteci çıkacak bu davranış şekli hakemi aşağılamaya yönelik diyebilir. Ama bunun böyle olmadığı ortaya çıkacak. O kadar gereksiz bir şey çıkacak.

Bunun çözümü çok basitti. Türkiye Futbol Federasyonu stat komitesi var. Maalesif özellikle ev sahibi takımlar mutlaka hakem soyunma odası kendi soyunma odası ya da aynı koridora koyarlar. Stat komitesinde hakemlerin soyunma odasını başka bir bölüme alırsınız, çıkış tünelini başka bir yerden yaptırırsınız bütün sorun ortadan kalkar" ifadelerini kullandı.

'YÖNETİCİLERE CEZA CAYDIRICI OLABİLİR'

Olaylara sebep olan yöneticilere 1 yıldan başlayarak futboldan men cezası verilmesinin caydırıcı olabileceğini kaydeden Ali Aydın, "Buna katılıyorum. Şiddetin, küfürün her türcü cezası olabilir. Sayın bakanlarımız değişiyor. Giden de gelen de 6222 numaralı kanundan bahsedip geliştireceğiz diyor.

Şunu demeye çalışıyorum. Kimseyi yadırgadığım yok. Ama sonuçta yürüyen bir sistem var. Bu sistem içinde TFF bu yetkiyi, 20 seneden beri uyguluyor. Hayat tecrübesi olmayan 22 ya da 23 yaşındaki hakem, o tecrübeyi kendi tecrübesiyle birleştirip çıkıp 'bana küfrettiler' deyip maçı tatil ettirebilecek. Ya da 5. 6. hakem koydular, bunların daha Süper Lig'de maçı yok. O hakem bir maçta penaltı verdiriyor. Gökhan Gönül'ün pozisyonu gibi düşünün. Ülke bunu çok konuştu. Onun verdiği kararı eleştiriyorsunuz. Ama burada maç tatilini eleştireceğiz, bunu konuşacağız. Bu kadar üst düzey yetki vermenin mantığı yoktu" diye sözlerini bitirdi.

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler