SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erzik uyardı: 25 Ağustos'a dikkat!

TFF'nin önceki gün verdiği karar, futbol kamuoyunda tartışılmaya devam ediliyor.

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF'nin bir karar almadığını söyleyip önemli bir tarihi hatırlattı: "Benim için önemli olan Şampiyonlar Ligi kuralarının çekileceği gündür."

[

MYNETSPOR'U FACEBOOK'TAN TAKİP EDİN](http://www.facebook.com/spormynet)

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) önceki gün verdiği karar, futbol kamuoyunda tartışılmaya devam ediliyor. Futbol Federasyonu, şike iddialarına yönelik soruşturmada adı geçen şüpheli kişi ve kulüplerle ilgili olarak bu aşamada bir hüküm verilmesinin doğru, adil ve hakkaniyete uygun olmayacağını, kararın iddianamenin kabulü ve federasyon tarafından şüphelilerin savunmaların alınmasının ardından verileceğini açıklamıştı.

Görüşlerine başvurduğumuz UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF'yi hem eleştirdi hem de önümüzdeki sürecin kritik olacağına dikkat çekti. "Ortada bir karar görmedim" diyen Erzik, "Çünkü ortada bir karar yok. Yapılan açıklama bir karar değil, erteleme. Daha kararı göreceğiz. Ama bu noktada içeriyi ve dışarıyı da görmeliyiz" dedi. Erzik, UEFA'nın dosyayı yakından takip ettiğine dikkat çekerek, "Sonuçta UEFA kararını verir, düşüncesini söyler. Burada benim için önemli olan kritik tarih Monaco'da Şampiyonlar Ligi kura çekiminin yapılacağı 25 Ağustos'tur" ifadelerini kullandı. CAS Hakimi Kısmet Erkiner, şikenin ilerleyen tarihlerde ortaya çıkması halinde sözkonusu kulüplerin UEFA'dan ceza dışında Avrupa'da elediği rakiplerine tazminatla da karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

TFF kulüplerden teminat talep etti

Futbol Federasyonu yönetimi bir yandan şike soruşturmasıyla ilgilenirken, bir yandan da mali disipline kendi bünyesinden başladı. Hukuksal düzlemde boşluk bırakmak istemeyen ve "Her şey hukuka uygun olacak" kararı alan federasyon ilk iş olarak, yayın alacaklarına karşılık avans çeken Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig kulüplerinden teminat istedi. Her iki lig kulüplerinin şu ana kadar TFF'den çektiği avansın 25 Milyon TL'yi bulduğu öğrenildi. Bunda kulüplerin liglerin başlaması geciktiği için tribün gelirlerinden mahrum kalmaları da etkili oldu. Federasyon çekilen avansların kısa sürede hızla yükselmesi üzerine, resmi yazıyla sürecin hukuki olması için kulüplerden çekilen avanslara teminat istedi. Aksi takdirde kulüplere avans çekilmesine izin verilmeyeceği uyarısını yaptı.

**LEVENT BIÇAKÇI (UEFA TAHKİM KURULU ÜYESİ)

**

UEFA eyleme bakar

- TFF'nin kararının UEFA'da yansıması nasıl olur?
UEFA, bu kararlara karışmaz. Ama kendisi bir karar verebilir. Konuyu kendi Disiplin Kurulu'na gönderebilir. Bu yola giderse de bunu her kulüp için ayrı ayrı yapar. Türkiye'ye ülke olarak bir yaptırım uygulamaz.

- Karar sezon sonuna kalır ve bu sezon Avrupa'da oynamış bir kulüp veya kulüpler ceza alırsa UEFA geriye dönük olarak Volou benzeri cezalar verebilir mi?
2-3 yıl men kararı verir. UEFA Statüsü 50. maddenin üçüncü fıkrasında bir değişiklik oldu. 27 Nisan 2007 tarihinden itibaren doğrudan veya dolaylı olarak ulusal veya uluslararası müsabakanın sonucunu ayarlama, etkileme faaliyetinde bulunan kulüplere ceza getirildi. Üstelik UEFA, kulüplerden böyle bir eylemde bulunmadıklarına dair yazılı taahhüt alıyor. UEFA'nın böyle bir eylemde bulunulduğuna tatmin olması karar vermesine yeterlidir.

**KISMET ERKİNER (AVUKAT-CAS HAKİMİ)

**

Avrupa için risk büyük

- TFF'nin kararını nasıl yorumluyorsunuz?
TFF'nin kararı usul açısından doğru. Ancak esas olarak ortada bir şey yok. Şu aşamada herhangi bir ilerleme kaydetmedik. Hiç bir ilerleme yok.

- Bu kararın UEFA nezdinde yansıması nasıl olur?
UEFA bu aşamada herhangi bir müdahalede bulunmaz. Henüz iç hukuk yolları tükenmiş değil. UEFA iç hukuk tükendikten sonra devreye girebilir. İlla da girer diye bir şey yok, girebilir diyorum.

-Karar sezon ortasında alınır ve bu sezon Avrupa'da oynayan kulüpler ceza alırsa UEFA geriye dönük (Volou'ya örneğinde olduğu gibi) karar alır mı?
Anında kupadan ihraç ederler. Tabi bu durumda elemiş olduğu takımlara da bir hak talebi doğar. Maddi kayıplarının tazmini söz konusu olur. Bir takım şike yapmışsa o ana kadar elediği takımlara tazminat hakkı doğar. Bu yüzden de Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar kulüplere kendilerine güveniyorlarsa bu sorumluluğu kendilerinin alması gerektiğini söyleyip riskin büyüklüğünü gösterdi.

KAYNAK: Sabah

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler