SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Süper Lig'in kaderini değiştiren menajer

Süper Lig'de son dönemde Ukrayna Ligi'nden yapılan transferler ya da o ligden ülkemizdeki takımlarla anılan futbolcular oldukça dikkat çekici.

Şu ana kadar Oleksandr Karavaev (Fenerbahçe) ile Oleksandr Rybka ve Evgen Seleznyov (Kardemir Karabükspor) ligimizin yolunu tuttu fakat medyada çıkan haberlere göre en az bir o kadar isim daha Süper Lig'e gelebilir.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat'ın orta sahaya Dinamo Kiev'den Sergiy Sydorcuk'u düşündüğü yazılırken Beşiktaş'ın forvet hattına Anji'de kiralık olarak forma giyen Pylyp Budkivskiy, sol beke ise Eduard Sobol'ü düşündüğü son dönemde basınımızda yer alan haberler.

Tabii ki iş bununla sınırlı değil. Uzun bir süre solak stoper arayan Beşiktaş'ın adı Shakhtar'ın yıldız savunmacısı Yaroslav Rakitskiy ile anılmıştı. Stoper arayan bir diğer takım olan Galatasaray'ın da gündemine Dinamo Kiev'in 1.98'lik kulesi Evgen Khacheridi geldi. Yine Alanyaspor'un Dinamo Kiev'den Oleksandr Gladky ile ilgilendiği iddia ediliyor.

Bu isimlerin Ukraynalı olmaları dışında ortak bir özellikleri daha var; menajerleri. ProStar isimli menajerlik şirketinin sahibi olan Vadim Shabliy tüm bu isimlerin menajerliğini üstlenmiş durumda. Portföyünde Andriy Yarmolenko, Taras Stepanenko, Viktor Kovalenko, Oleksandr Zinchenko (Ki bu son 2 isim Ukrayna futbolunun en parlak yetenekleri), Andriy Pyatov, Ivan Ordets, Ivan Petryak gibi isimler var. Ukrayna Ligi'nde top koşturan yerli futbolcuların birçoğu onunla çalışmayı tercih ediyor. Yazın verdiği bir röportajda Ukrayna'nın EURO 2016 kadrosunda yer alan 23 futbolcudan 14'ünün menajerliğini yaptığını söylemişti.

Geçen sezon başında uzun süre kaleci arayan Beşiktaş sonunda Dnipro'dan Denys Boyko'yu transfer etmişti. Büyük bir hayal kırıklığı olan bu transferde de başrolde Vadim Shabliy vardı. Boyko'yu siyah beyazlı ekibe getiren Shabliy kötü geçen sezonun ardından onu Malaga'ya götürdü.

2014-15 sezonunda Artem Radchenko isimli bir Ukraynalı Fenerbahçe ile deneme antrenmanlarına çıkmış ve hatta transferi konusunda anlaşma sağlandığı iddia edilmişti. Şimdilerde Hajduk Split forması giyen Radchenko'nun da menajerliğini Shabliy yapıyor.

Shabliy'nin Türk de bir ortağı var; Doğan Ercan. Boyko ve Karavaev'in imza fotoğraflarında ikili birlikte yer alıyor.

İç savaş ve yabancı sınırı!

Ukrayna'da yaşanan iç savaş dolayısıyla özellikle yabancı futbolcuların ülkeden ayrılmak istedikleri biliniyor. Fakat aynı durum yerliler için geçerli değil. Ligde mücadele eden takımlar halen sahaya en az 4 yerli oyuncuyla çıkmak zorunda. Bu yüzden Ukraynalı futbolcuların yurt dışına transferleri de ucuz fiyatlara gerçekleşmiyor. Shakhtar, Rakitskiy için 30 milyon Euro isterken, Khacheridi için de 10 milyon Euro'nun üstünde bir rakam konuşuluyor.

Fenerbahçe ise Shakhtar Donetsk'in diğer takımlara kiraladığı bir oyuncu olan Karavaev'i sezon sonuna kadar kiraladı. En az 4 yerli oynatma zorunluluğu nedeniyle onun ülke dışına çıkmasına sıcak bakmayan Ukrayna ekibi oyuncunun sözleşmesine satın alma opsiyonu koydurtmamıştı.

Süper Lig'de benzer akımlar yaşanmıştı!

Galatasaray, Hagi ile başlayan Adrian Ilie, Popescu, Filipescu, Lutu, Niculescu, Tamas, Petre ve Bratu ile devam eden dönemde birçok Rumen futbolcu transfer etmişti.

Fenerbahçe özellikle menajer Juan Figer'in aracılığıyla Alex, Marco Aurelio, Luciano, Nobre, Fabiano, Edu, Deivid, Roberto Carlos, Wederson, Bilica, Andre Santos, Baroni, Diego Ribas gibi Brezilyalı futolculara yönelmişti.

Beşiktaş'ta ise Portekizli akını vardı. Quaresma, Manuel Fernandes, Simao, Hugo Almeida, Julio Alves gibi isimler transfer edilmiş, kendilerine "Portekiz çetesi" denmeye başlamıştı. (Ajansspor)

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler