SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Video hakem uygulaması Türkiye'ye geliyor

Süper Lig'de bu hafta yaşanan hakem hatalarının ardından Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulaması yeniden gündeme geldi.

FIFA'nın hayata geçirmeye hazırlandığı VAR uygulamasına göre; maç içinde her kararda uygulanmayacak olan teknoloji, yalnızca tartışmalı gol, kırmızı kart ve penaltılar için kullanılacak.

SİSTEM TÜRKİYE'YE GELİYOR! DEVRİM...

Türkiye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz ay video hakem konusunda bir açıklama yayınladı. (VAR) sistemiyle ilgili FIFA ve UEFA ile görüşme halinde olduklarını belirten TFF, ilgili sistemin test aşamasında olduğunu, şuan uygulanmak için tam olarak hazır olmadığını ifade ettmişti:

"Türkiye Futbol Federasyonu, Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi'ni yürüten firmayla da temas halinde olup, bu sistemde uygulanacak protokolleri, kullanılacak ekipmanları ve IFAB onaylı testleri de yakından takip etmektedir. İlgili sistem, şu an IFAB ve FIFA tarafından test aşamasında olup, henüz uygulanmak için tam olarak hazır değildir."

Süper Lig kulüpleri ne diyor?

Video hakem uygulamasıyla ilgili Süper Lig'den de farklı görüşler ortaya atıldı. İşte o yorumlar...

Göksel Gümüşdağ: "Video hakem uygulamasına geçmemiz gerekiyor"

"Tüm hakemlerimizin iyi niyetli olduğuna inancımız hala sürerken, bir süredir ısrarla hayata geçirilmesini talep ettiğimiz video hakem uygulamasını bir kez daha ve ısrarla gündeme getirmek zorundayız. Bu gece Başakşehir Futbol Takımı'nın ve aynı zamanda bütün iyi niyetleri ve olağanüstü çabalarıyla mütevazı şartlarda büyük düşlerin peşinden koşan herkesin, hazmetmesi kolay olmayan bir hayal kırıklığına uğratıldığı unutulmaması gereken bir gece oldu."

İbrahim Üzülmez: Sisteme soğuk bakıyorum

Beşiktaş'ın kazandığı penaltının doğru karar olmadığını savunan Üzülmez, bu sistem konusunda şu görüşleri aktardı:

"Hakemlerin de daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Video hakem uygulaması, oyunu biraz daha soğutur. Oyuncular arasında bir anket yapılsa olumsuz düşünce çok çıkar. Saha içinde oyuncu tarafından baktığımızda video uygulamasını değerlendirmek için en az iki dakika duracak. Oyuncular için doğru olmayacağını düşünüyorum. Basketbolda olabilir, futbolda olumsuz olarak değerlendiriyorum."

Abdullah Avcı: Sanki futbolun içinde olması gereken bir durum

Başakşehir'in hocası Abdullah Avcı, Göksel Gümüşdağ'ın gündeme taşıdığı video hakem uygulamasıyla ilgili olarak, "Başkanımızın söylediği çok güzel şeyler var. Türk futbolu adına konuşulan şeyler bunlar. Video hakem uygulaması nostalji olarak bakıldığında sanki futbolun doğasını bozuyor gibi gözüküyor ama bugünkü gerçeklerle bakıldığında sanki futbolun içinde olması gereken bir durum gibi duruyor" diye konuştu.

Video hakem uygulamasının hataları azaltmak için düşünülen bir proje olduğunu ifade eden Avcı, "Teknolojinin bu kadar hayatımıza girdiği, futbol ekonomisinin bu kadar büyüdüğü durumda bunlar zaman içinde mutlaka kullanılacak. Bu sadece bizim vereceğimiz bir karar değil. FIFA ve UEFA'nın vereceği bir karar. Bu bir süreçtir. FIFA ve UEFA tarafından denemesi yapılacak ve bu uygulama testten geçecektir" yorumunu yaptı.

DÜNYADAN GÖRÜŞLER...

Modric: Bence futbol bu değil

"Dürüst olmam gerekirse, video hakem uygulamasını sevmiyorum. Çok fazla karışıklığa neden oluyor. Bence futbol bu değil. Geçtiğimiz hafta hakemlerle bu konuyla ilgili bir görüşme yaptık. Bu uygulamanın devam etmesini beklemediğim için dinlemedim"

Infantino sisteme inanıyor

FIFA Başkanı Gianni Infantino, 2016 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda ilk kez uygulanan video hakem sistemini savundu.

Japonya'nın Yokohama kentinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Infantino, Kulüpler Dünya Kupası'nda ilk kez uygulanan video hakem sisteminin zayıf bir başlangıç yaptığını ancak yine de bu sistemi savunduğunu söyledi.

Futbolcular ve teknik direktörler tarafından olumlu ve olumsuz eleştiriler geldiğini anlatan Infantino, "Elbette öğrenmemiz, bakmamız ve daha ayrıntılı olarak tartışmamız gereken birkaç konu var. Ama sonuç son derece olumlu. Neden? Çünkü hakem doğru kararı alabildiği için oyuna adalet ve şeffaflık getirildi." ifadelerini kullandı.

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler