SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Antalya-Fenerbahçe maçında isyan ettiren olay

Spor yazarı Nilay Yılmaz, geçtiğimiz cuma günü oynanan Antalyaspor-Fenerbahçe maçında yaşanan bir olaya dikkat çekip, büyük yankı yaratacak bir yazı kaleme aldı.

Ev sahibi takımın attığı gollerden sonra statta 1970'li yılların Türk filmlerindeki 'tecavüz' müziğinin çalındığını vurgulayan Yılmaz'ın yazısı şöyle:

'REZİLLER'

Antalyaspor’u tebrik ediyorum. Daha orta sahada duvar örüp rakibi geçirmeyen, ligin en güçlü defans hattına sahip ve şampiyonluğa oynayan takımına 4 gol atarak haklı bir galibiyet aldılar.

Ancak!

Maç esnasında ve sonrasında sergiledikleri iğrenç, çirkin, hastalıklı ve benzeri tüm kötü sıfatlarla adlandırabileceğim tavır, galibiyeti gölgeledi. “Tecavüz müziği” diye belleklere kazınan müziği duyunca adeta kanım dondu.

Futbolda farklı ve beklenmedik galibiyetlerden sonra zekice espriler üretilmesi, rakiple dalga geçilmesi gayet hoştur, eğlencelidir. Ancak bizimkilerin espri düzeyi o kadar düşük ki, akıllarına sadece tecavüz müziği çalmak gelmiş. Antalyalısı, Beşiktaşlısı, Galatasaraylısı, Trabzonlusu da bunu eğlence sanmış.

“Fener’e tecavüz ettiler. Ahahahaha” diye eğlenin. Yarın tecavüz haberi gördüğünüzde de “Aşağılık yaratıklar. Bunu yapan insan olamaz” dersiniz.

Bu topraklarda her gün kadınlar tecavüze uğrarken siz neye gülüyorsunuz? Siz neyle eğleniyorsunuz? Siz tecavüzü “fantezi” mi sanıyorsunuz?

TECAVÜZÜN MİZAHI OLMAZ!

Bu kadar ciddi bir meseleyi komik sanmayı bırakın artık. Çünkü komik değil. Çünkü tecavüzün ‘ama’sı, esprisi, mizahı, şakası olmaz.

Tecavüz senin sandığın gibi komik bir şey değil arkadaşım. Tecavüz korkunç bir şeydir. Tecavüz kadınların çoğu için ölüme denk gelen, hatta ölümden bile beter bir şeydir.

Tecavüz insanları yaşamaktan vazgeçiren, tecavüz kendini öldürmeyi isteyeceğin, tecavüz kendini öldüremesen bile her gün ölmüş olmayı dileyeceğin bir şey. Bedeninin, aklının, ruhunun kontrolünün senden daha güçlü biri tarafından seni bir insan olarak düşünmeden işgal edilmesidir tecavüz.

Tamam! Siz tecavüzcü değilsiniz. Allah sizden razı olsun, Allah ne muradınız varsa versin! Ama iş orada bitmiyor ki... Statta tecavüz müziği çalarak, farklı galibiyetlerden sonra “tecavüz ettik” diyerek tacizi, tecavüzü meşrulaştırıyorsunuz, normalleştiriyorsunuz. Meşrulaştırdığınız, normalleştirdiğiniz her suç sizi de biraz suçlu yapıyor, farkında mısınız?

Durun!

Lütfen durun artık!

Bazı kadınlar “tecavüz” kelimesini söylemeye dahi ürküyorken bunu eğlence, mizah olarak görmeyin çok rica ediyorum.

Antalya'dan yanıt!

Antalyaspor'un Fenerbahçe'yi 4-2 yendiği maçta, Nuri Alço'nun oynadığı filmlerde kullanılan 'The End' müziğinin statta çalınmasıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Asbaşkan Hasan Ali Ceylan, ''Fenerbahçe'ye karşı bir imada bulunmadık. Bu skora dayalı çalınan bir müzik değil. Bu galibiyet önemli olmayan konularla önemsizleştirilmemeli.'' dedi.

Antalyaspor'un Fenerbahçe ile 5 Şubat Cuma günü Antalya Arena'da oynadığı maçta, stat hoparlöründen çalınan, ABD'li yönetmen John Carpenter'in 1976 yılında çektiği 'Assault on Precinct 13' filminin 'The End' adlı müziği tartışma konusu oldu.

Yeşilçam filmlerinde kötü adam karakteriyle tanınan Nuri Alço'nun yer aldığı tecavüz sahnelerinde kullanılan müzik, Fenerbahçe maçında Antalyaspor'un attığı 4'üncü golden sonra çalındı. Antalyaspor'un 4-2 kazandığı maçın sonrasında da kırmızı beyazlı taraftarlar, ''Nuri Alço Operasyon'' olarak bilinen müzikle büyük sevinç yaşadı.

O talep taraftardan geldi

Antalyaspor taraftar gruplarının Fenerbahçe maçı öncesi talebi üzerine kulüp idarecileri tarafından müziğin çalınmasına karar verildiği öğrenildi. Antalyaspor Kulübü Asbaşkanı Hasan Ali Ceylan, ''Fenerbahçe'ye karşı bir imada bulunmadık. Kötü niyetli bir çalışma olduğunu düşünmüyoruz. Bu skora dayalı çalınan bir müzik değil. Bu sonuçta bir müzik, spor da bir eğlence, kimseyi kırmak, incitmek amacımız yok. Bizim aldığımız galibiyetin önemi de Fenerbahçe takımının büyüklüğünden geliyor. Maçta çok iyi oynayıp hak ederek galibiyet elde ettik. Bu galibiyetin farklı ve önemi olmayan konularla önemsizleştirilmemesi lazım'' diye konuştu.

''The End''

Türkçe'ye '13. Bölgeye Saldırı' şeklinde çevrilen gerilim ve korku filmi ABD'de beklenen gişeyi yapamadı. Türkiye'de ise VHS furyasının yaşandığı 1980'li yılların başında film kiralama şirketlerinde bu film en çok kiralananlar listesinde ilk sıraya yükseldi. Türk sinemasında bu müzik ise genellikle Nuri Alço'nun yer aldığı filmlerde kullanıldı.

[Fenerbahçe'ye Antalyaspor darbesi](https://www.mynet.com/fenerbahceye-antalyaspor-darbesi-92632-myspor)


Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler