SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Turu Sow, Volkan ve Nani getirir'

Teknik Direktör ve spor yorumcusu Mustafa Denizli, Shakhtar Donetsk - Fenerbahçe maçını değerlendirdi.

SORU: Hocam bugün büyük gün. Lucescu’nun takımları savunmayı ön plana alır, fazla açılmaz. Böyle bir takıma karşı Fenerbahçe bugün nasıl oynamalı, neler yapmalı?

DENİZLİ: Lucescu takımlarına baktığımız zaman özellikle Shakhtar’ın Avrupa kupalarında başarılı olduğu maçlarda dış saha sonuçlarıyla devam etmiş olduğunu görüyoruz. Burada da bir dış saha maçı oynadı ve kaybetmedi. Şimdi ortada çok net bir tablo var. Eşit gol attıkları takdirde Fenerbahçe tur atlar. İki takımın da devam etmesi için mutlaka gol atması lazım. Fenerbahçe gol atabilir mi? İstanbul’daki ikinci yarı biraz kımıldayan Fenerbahçe az da olsa pozisyon üretti. İlk yarıdaki Fenerbahçe ise birçok gol pozisyonu verdi.

- Shakhtar’ın başarılı sonuçlarının daha ziyade deplasman maçlarında olduğunu görüyoruz. Bunlar, iyi kapanan ve çabuk atağa çıkan bir takımın aldığı sonuç tipidir. Bunu İstanbul’daki maçın ilk 45 dakikasında çok net bir şekilde gösterdiler. Dolayısıyla Fenerbahçe’nin yapacağı şey gol atmayı ararken, rakibine pozisyon vermemektir.

- Fenerbahçe bugün nasıl oynamalı? İlk maçta Hasan Ali’nin mecburiyetten sağ kanat oynaması ki bugün öyle bir şey söz konusu değil. Muhtemelen Şener görev yapacak. Fenerbahçe’nin ilk yarıda verdiği pozisyonları ve takım savunmasını kötü yaptığını da söylemiştik. Bugün o konuda dikkatli ve akılcı olmak mecburiyetinde...
 
Asıl problem defans değil hücumda

SORU: F.Bahçe’nin çok iyi savunma oyuncuları var ama çok iyi bir takım savunması yok demiştiniz. Bugün savunma mı turu getirir, forvet hattı mı?

DENİZLİ: Fenerbahçe’nin esas sorunu arkada değil önde nasıl şekilleneceği. İlk maçta Nani, Fernando ve Sow düşünülen katkıyı hücumda da savunmada da sağlayamadılar. Burada bir değişiklik olabilir mi? Olabilir. Mesela Sow’la direkt önde ve göbekte başlaması, sol kanattaki bir tercihi ortaya çıkartabilir. Burada ekstra bir şey olabilir. Hasan Ali’yi sol önde kullanıp Caner’le birlikte hem hücumları geliştirebilir, hem takım savunmasını daha sağlıklı yapabilir. Bu sayede özellikle atağa etkili ve çok sayıda çıkan Srna’nın çıkışlarını önleyebilir.

- Fenerbahçe riski oyunun başında değil, daha ilerleyen dakikalarda alırsa daha sağlıklı bir sonuç elde edebilir diye düşünüyorum. Fernandao, Van Persie gibi hücumda etkili olabilecek silahlarını kullanma zamanı da bulur. Şu net bir şekilde gözüküyor ki, Türkiye Ligi iç saha maçlarında sorun olmaz ama, Nani, Van Persie ve Fernandao üçlüsü hem takım savunmasında hem hücum yerleşkesinde sağlıklı olmuyor. Fenerbahçe’nin bugün birinci derecede ihtiyacı olan sabır. Yemediği müddetçe tura yakın olan taraf Fenerbahçe olur. Ama şu bir gerçek ki, Fenerbahçe yemeyerek değil atarak turu geçmek mecburiyetinde. Bu ikili anlayışı da sağlıklı yapabilmesi için bunlara ihtiyacı var.

İKİLİ FORVETLE ÇIKMAK ÇOK DOĞRU OLMAZ

SORU: Sow, Van Persie ve Fernandao. Hangi ikili ile başlamak en doğrusu?

DENİZLİ: İkili ile başlamanın çok doğru olacağı kanaatinde değilim. Diego’yu, Nani ve Sow’a yakın kullanabilir. Orta sahada bir fazla adamla Diego’yu onlara daha yakın bir şekilde oynatabilir. Nani, Fernandao ve Robin van Persie ile başlaması bence çok gerekli değil.

DİKKAT 1: F.BAHÇE MAÇTA SABIRLI OLMALI. RİSKİ İLERLEYEN ANLARDA ALMALI.

DİKKAT 2: İLK MAÇIN İKİNCİ YARISINDAKİ OYUN ANLAYIŞI BU 90 DAKİKADA SÜRMELİ.

DİKKAT 3: POZİSYON İÇİN DIEGO (OYNARSA), SOW VE NANI’YE YAKIN OLURSA DAHA ETKİN OLABİLİR.

Dış saha oyunu Fener’e avantaj

SORU: Siz maçları hep kafanızda önceden oynarsınız. Bu maçı oynadığınızda nasıl bir sonuç görüyorsunuz?

DENİZLİ: F.Bahçe’nin ilk maçtaki şansı neyse bu maçta da aynen sürüyor. İlk maçta da söylemiştik F.Bahçe bireysel, Shakhtar takım kalitesiyle sonuç almaya çalıştı. İlk maç itibariyle Shakhtar daha başarılıydı. Şu an dış saha oyunu F.Bahçe için bir avantaj. Çünkü gol atma mecburiyeti Shakhtar’da daha büyük zaaf yaratır. Oyunun 1-0 F.Bahçe aleyhine olması da son 20 dakikaya kadar çok şey ifade etmez. Shakhtar takım olarak F.Bahçe’den bir adım önde. F.Bahçe’ye birkaç hafta daha lazım.

Kanatları kullanabilir

SORU: Turun anahtar taktiği ne olmalı?

DENİZLİ: F.Bahçe’nin blok olarak hem defansif hem ofansif alanı küçültmesi lazım. F.Bahçe oyunu geniş bir alana yıkarsa zararlı çıkar. Alanı daralttığı ve bloğu küçülttüğü zaman Nani ve Sow gibi savunma arkasında toplu topsuz iş yapabilecek isimleri var. Şener ve Caner’le çıkacağı kanat topları da en büyük avantaj olur.

İLK MAÇTAKİ ÇİZGİYİ YAKALAMALARI GEREK

SORU: Kadıköy’deki maçta Volkan kalede etkiliydi. Size göre bu maçın kritik oyuncusu veya oyuncuları kim olur?

DENİZLİ: İlk maçta Fenerbahçe’nin ön plana çıkan futbolcuları savunmada görev yapan isimler oldu. Volkan Demirel, Bruno Alves, Simon Kjaer, Caner Erkin hatta Hasan Ali Kaldırım savunma anlayışında bireysel olarak son derece başarılıydılar. Buna rağmen rakibe pozisyon verdiler. Onların en az ilk maçtaki çizgilerini Lviv’deki rövanşta da bulmaları gerekiyor. Orta sahada görev yapacak diğer adamlarıyla yakın oynamaları gerekiyor. Burada zorluk çekiyor Fenerbahçe... İkinci maçta Volkan Demirel, Nani, Diego Ribas ve Moussa Sow, Fenerbahçe’nin ön plana çıkacak oyuncuları olabilirler.

G.Saray’ın Ibrahimovic’i getirmesine gerek yok

“Ibrahimovic’i alabilecek takım Türkiye’de yok. Medyadaki rakamlara baktığım zaman bunu söylüyorum. Kimse boş yere taraftarları meşgul etmesin.”

SORU: Gelelim en çok konuşulan konuya.. İbrahimovic transferi hakkında ne düşünüyorsunuz?

DENİZLİ: Ibrahimovic’i alabilecek takım Türkiye’de yok. Medyadaki rakamlara bakınca bunu söylüyorum. 2. olarak da almasına gerek yok. İbrahimovic’in bir takıma gelip sağlayacağı katkıyla o bölgede katkısını azaltacak oyuncuları beraber değerlendirmek lazım. Türkiye dönüşü olmayan paraları karşılıksız başarılar için harcamamalı.

İSiM İLGi UYANDIRSA DA...

- Orada çok ciddi para alan bir futbolcunun eşit şartlarda gelip Türkiye’de kendini takıma vermesi biraz abesle iştigal... İsim olarak ilgi uyandırabilir ama katkı olarak bir şey olacağı kanaatinde değilim. Boş yere taraftarların kafasını kimse meşgul etmesin.

Gomez ve Quaresma fark yaratabilir

SORU: Mario Gomez için ne düşünüyorsunuz? Q7 ile nasıl bir ikili olur?

DENİZLİ: Transfer çalışmalarına baktığımız zaman Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın doğru transferler yaptığını söyleyebiliriz. Neticede önemli olan bireyleri bir araya getirip buradan bir takım yaratmak. Bütün artı değerleri bir araya toplasanız da zaman zaman istediğiniz sonuçları alamıyorsunuz. Bunları organize edemiyorsan bunların bireysel değerlerinin çok bir önemi olmuyor.

GEÇEN YILDAN ETKiLi OLURLAR

- Ben tüm bu değer ve çabaların bir araya gelip ciddi ekip içi artılar oluşturacağını düşünüyorum. Türkiye Ligi’ne bireysel olarak önemli isimler gelirken önümüzdeki haftalarda takım içinde çok önemli değerler olduğunu izleyeceğimiz kanaatindeyim. Mario Gomez ve Ricardo Quaresma, Beşiktaş’ın hücum gücünü geçen yıldan daha etkili kılacaktır.

Üç Büyüklere Ozan gibi orta saha lazım

Eğer doğruysa Ozan Tufan için istenen bir rakam var. 8 milyon Euro ya da takas üzerine para. Hiç tereddüt edilmeden yapılacak bir transfer. Üç Büyüklere Ozan gibi bir orta saha lazım.

Tanman yönetimi etkiler

SORU: Cüneyt Tanman krizi takımı nasıl etkiler?

DENİZLİ: Tanman krizi takımdan ziyade yönetimdeki ilişkileri etkiler. Cüneyt sakin kişiliği ve aldığı görev itibariyle daha farklı bir konumdaydı. Tam net olarak bilmiyorum işin iç yüzünü, neticede bir ayrılık gerçekleşti. G.Saray bu konuda gereksiz bir gündem oluşturdu. (hürriyet)

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler