SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cüneyt Çakır, EURO 2016'ya neden veda etti?

Hürriyet Gazetesi yazarı eski hakem Mustafa Çulcu, Cüneyt Çakır'ın EURO 2016'ya veda etmesiyle ilgili ilginç bilgiler içeren bir yazı kaleme aldı.

İşte Çulcu'ya göre Cüneyt Çakır'ın EURO 2016'ya veda etmesinin sebepleri;

CÜNEYT ÇAKIR, BRİTANYA LOBİSİNİN KURBANI OLDU

Cüneyt Çakır, İtalya-İspanya maçında 1-2 faul dışında başarılıydı. Bu maçta gözlemcisi olan ve aynı zamanda EURO 2016'daki hakemleri atayan İskoç Hugh Dallas kendisinden gayet memnundu. Ancak İngiltere, İzlanda'ya elenince her şey değişti...

EURO 2016 da görev yapacak hakemler belirlenirken İngiliz lobisinin ağır bastığını yazmıştım. 17 ülke birer hakem gönderirken İngiltere lobisi bastırmış ve Martin Atkinson ile Mark Clattenburg'u göndermeyi başarmıştı.

Almanya, İspanya ve İtalya da 2'şer hakem göndermek için çok uğraş verdi, lobi çalışmaları yaptı. Bastırdılar ama başaramadılar. Son dönemlerde UEFA ve FIFA'da yaşananları gördükten sonra bu baskı, uğraş ve lobi işlerinin doğal olduğunu görüyoruz.

Davet edilen 18 hakem gruplarda 2'şer maç yönetti. Grup maçlarından sonra 6 hakem; Ovidiu Hategan, Sergei Karasev, Pavel Kralovec, Svein Oddvar Moen, Clmenet Turpin ve Willie Collum eve gönderildi.

GÖZLEMCİ DALLAS, ÇAKIR'DAN MEMNUNDU

Bu isimler zaten deneyimsiz ama gelişmekte olan hakemler. Onlar için burada 2'şer maç yönetmek çok değerli. Son 16 ve finallere gelince maçlar gibi hakemlerin de işi zorlaşıyor.

Zorluk derecesi çok yüksek olan İtalya-İspanya maçını dün gece Cüneyt Çakır yönetti. Maç oynanmadan basında uçuşan demeçler Çakır'ın işini daha da zorlaştırdı. Tartışılacak 1-2 faul dışında başarılıydı. Gözlemcisi, aynı zamanda hakem atamalarını yapan İskoç Hugh Dallas, maç sonu kritiğinde pozisyonlarla ilgili değerlendirmelerden son derece memnun ve olumlu.

İNGİLTERE ELENİNCE İŞLER DEĞİŞTİ

Her şey yolunda gidiyor. Ne zamana kadar? Taaa ki İngiltere-İzlanda maçı sonrasına kadar! İngiltere elendikten sonra hakemlerin kamp yaptığı otelde hava birden değişiyor.

Milli takımları kupadan elenen İngilizler, 'hiç olmazsa hakemimizle finallerde olmalıyız' diye bastırıyor. Bunun sonucunda da Cüneyt Çakır'a teşekkür ediliyor.

EVE DÖNÜŞ KARARINI DALLAS BİLDİRDİ

Eve gönderildiğini tebliğ etme görevi ise yine Hugh Dallas'a düşüyor. Cüneyt Çakır, geçmiş yılların ünlü hakemi Wolfgang Stark ile birlikte bir sezonda Şampiyonlar Ligi'nde 7 maç yönetme görevi verilen iki hakemden biri. Aynı zamanda yarı finalin her iki ayağında görev alan tek hakem. UEFA ve FIFA'nın diğer organizasyonlarında da çok başarılı bir sezon geçirdi. Rio Olimpiyatları'na da gidecek olan Çakır, finalin en büyük adayı iken maalesef Britanya lobisine yenik düştü.

Peki, biz Cüneyt Çakır ve ekibi için ne yaptık? Hiçbir şey... Oysa 2012 Avrupa Şampiyonası öncesinde Antalya'da, Hollandalı eğitmen Jaap Uilenberg ve hakem Bjorn Kuipers ile birlikte hazırlık kampı yapılmıştı. Bu kez kendi kendilerine kamp yaptılar ve sessiz sedasız EURO 2016'ya gittiler.

CÜNEYT ÇAKIR'I PARİS'TE YALNIZ BIRAKTILAR

Bırakın lobi çalışmalarını, MHK Başkanı ve diğer profesyonel hakemlerimiz Paris'te bulunduğu süre içinde Cüneyt Çakır'ın yanına bile uğramamışlar! Son maçına ise, moral vermek adına Türkiye'den babası Serdar Çakır, hakemlerden Volkan Bayarslan, yardımcı hakemlerden de Serkan Ok ve Mustafa Emre İyisoy gitmişler.

Bunları görünce 'hiçbir başarı cezasız kalmaz' söylemi aklıma geliveriyor nedense! Tabii ki bunların arkasına sığınmamak lazım. Eğer sen hakem isen ve Cüneyt Çakır isen bilesin ki yalnızsın! Bugüne kadar yakaladığın başarıları devam ettirmek ve çıtayı hep yükseltmek zorundasın.

Şimdi 'finalin en büyük adayı kim' derseniz...

FİNALİ CLATTENBURG YÖNETİR

İngiltere ve İspanya elendi. Hakemliğin sonuna gelmiş ve son kez Avrupa Şampiyonası finallerinde görev alan 1971 doğumlu Carlos V.Carballo ve 1971 doğumlu İngiliz Martin Atkinson da tıpkı Cüneyt Çakır gibi evlerine gönderildi. Geriye bir tek isim kalıyor; 1975 doğumlu İngiliz Mark Clattenburg. Son anda bir aksilik olmazsa finalin hakemi Clattenburg olacak. Teşekkürler Cüneyt Çakır. Her şeye rağmen sen EURO 2016'da üzerine düşeni layıkıyla yaptın.

Şimdi Rio 2016 ya odaklanmalısın.

Başarılar...

Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler