SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vücut Geliştirme Federasyonu kendi kendine ceza verdi

Bir yılda 63 sporcusu doping cezası alan Vücut Geliştirme Federasyonu, çareyi kendi kararıyla tüm uluslararası yarışmalardan çekilmekte buldu. Türk sporcular, doping skandalları bitene kadar yarışmayacak.

Haber Türk'te yer alan habere göre; türk sporunun yüz karası haline gelen doping skandallarında adı en fazla anılan branşlardan olan vücut geliştirmede federasyon, çareyi tüm uluslararası yarışmalardan süresiz olarak çekilmekte buldu. Bir yılı aşkın süreçte Türkiye şampiyonalarında yapılan toplu kontroller sonucu 63 sporcusunun yasaklı ilaç kullandığı veya kontrolden kaçtığını tespit eden Vücut Geliştirme Federasyonu, özellikle uluslararası alanda yaşanabilecek muhtemel bir skandal ve cezadan kurtulmak için yurt dışına çıkışı yasakladı. Federasyon Başkanı Niyazi Kurt, Vücut Geliştirme ve Klasik Vücut Geliştirme dallarında yaşanan doping olayları makul bir seviyeye inene kadar süresiz olarak şampiyonalara gidilmeyeceğini söyledi. Federasyon Yönetim Kurulu’nun 26 Kasım’da aldığı bu karar sonrası, 2015 yılındaki Avrupa ve Dünya şampiyonalarında Türk sporcular yarışamayacak. Başkan Kurt, bu karar alınmadan önce Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ne (TMOK) de bilgi verildiğini ifade etti.

SON PARTİDE 15 POZİTİF
Geçen yıl eylül ayında Kocaeli’de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda 38 numuneden 37’sinin dopingli çıktığını veya kontrolden kaçtığını belirten Kurt, ardından yapılan ikinci toplu kontrolde 26 numunede 11’nin pozitif çıktığını belirtti. Başkan Kurt, “Son olarak 4-7 Eylül’deki Türkiye Şampiyonası’nda 55 numunede 15 doping vakasına rastlayınca, uluslararası faaliyetleri durdurma kararı aldık” diye konuştu.

BELGESEL RUSYA’YI KARIŞTIRDI
Almanya’da yayınlanan ve Rusya’da başta atletizm olmak üzere pek çok spor dalında sistematik doping yapıldığını gösteren belgesel ortalığı karıştırdı. ARD televizyonunda önceki gün verilen belgeselde eski bir Rusya Anti Doping Ajansı (RUSADA) çalışanı, ülkedeki sportif başarının dopinge bağlı olduğunu itiraf etti. Belgeselde ayrıca 800 metre olimpiyat şampiyonu Mariya Savinova’nın da yasaklı madde alırken görüntüleri yer aldı. Dünya Anti Doping Ajansı WADA, gelişmeler üzerine harekete geçerek soruşturma başlatılacağını açıklarken, RUSADA Başkanı Nikita Kamaev ise suçlamaları reddetti.

HERKESTE AYNI MADDE!
Federasyon Başkanı Niyazi Kurt, son dönemde sporcularda özellikle eczanelerde satılan bazı ilaçlarda bile bulunan ‘methandienone’ adlı yasaklı steroid madde çıktığını açıkladı. Sporcuların savunmalarında bu maddeyi uzun zaman önce kullandıklarını ifade ettiklerini söyleyen Kurt, “Yeni yöntemlerle 1 yıla kadar geriye doğru kontrollerin yapılabilmesi, sporcuların topluca yakalanmasına neden oldu” dedi. Kurt, doping olmadan vücut geliştirme yapılamayacağı algısının çok yanlış olduğunu, natürel yoldan şampiyon olan birçok sporcu bulunduğunu belirtti.

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler