SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Büyük Usta Mangus Carlsen avantaj yakaladı

FIDE 2013 Dünya Satranç Şampiyonası'nın 6. oyununda siyahlarla oynadığı karşılaşmada, Hintli dünya şampiyonu Viswanathan Anand'ı yenilgiye uğratan Norveçli Büyük Usta Mangus Carlsen, aradaki puan farkını ikiye çıkardı.

Hindistan'ın Chennai kentinde yeni dünya şampiyonunu belirleyecek maçta üst üste ikinci oyununu kazanan Carlsen, 12 oyun üzerinden yapılan maçta bitime 6 oyun kala büyük bir avantaj elde etti.

Carlsen, İspanyol Açılışı'nda Berlin Savunması'ndaki erken vezir kırışmalı varyantından kaçınmak amacıyla oynanan 4.d3'lü sistemin oynandığı karşılaşmada, beyaz taşlarla mücadele eden Anand'ın açılışta pasif bir strateji benimsemesi nedeniylezorlanmadan oyunu eşitlemeyi başardı. Açılışın ardından hafif bir inisiyatif elde eden Carlsen, rakibinin 38. hamlede bir piyonu boşta bırakmasından sonra avantajlı bir kale oyun sonuna geçti. Ancak bu noktadan sonra,Carlsen'in piyon pozisyonunu bozmak amacıyla 44.h5 ileikinci piyonunu da feda eden Anand, bir ara eşitliğe çok yaklaştı. Bilgisayar satranç programlarının analizlerinde Anand'ın 60. Ka4 yerine 60. b4 hamlesiyle eşitliği elde edebileceği görüldü. Carlsen ile Anand ise basın toplantısında bu hamleden sonra bile beyazın oyunu eşitlemesinin mümkün olmadığını savundu. Carlsen, 60...h3'ten sonra f piyonunun çok ilerlemiş olması nedeniyle bu durumda beyazın eşitlemesinin mümkün olmadığını öne sürdü..

Carlsen, oyunun ardından düzenlenen basın toplantısında, maçın bitimine 6 oyun kala iki puan öne geçtiği için mutluluk duyduğunu, bunun iyi bir fark olduğunu söyledi.

Anand da bugün kaybettiği oyunun kendisi için büyük bir darbe olduğunu belirtti. Ancak maçın hala devam ettiğini kaydeden Anand, "Bu durumda elinizden gelenin en iyisini yaparsınız"dedi.

Oyuncuların dinlenmesi için yarın bir gün ara verilecek maçın 7. oyunu 18 Kasım Pazartesi günü TSİ 11.30'da başlayacak.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler