SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tokat'ta güreş şampiyonası başladı!

Tokat'ta 1. Uluslararası Hüseyin Akbaş Serbest Güreş Turnuvası 5 ülkeden 84 sporcunun katılımı ile başladı.

Efsanevi dünya şampiyonu milli güreşçi merhum Hüseyin Akbaş anısına düzenlenen Uluslararası Güreş Turnuvası adının verildiği Hüseyin Akbaş Spor Salonu'ndaki seremoni ile başladı. Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan ve Türkiye'den güreş kulüplerinin katıldığı turnuvanın açılış konuşmasını yapan Tokat Valisi Şerif Yılmaz, efsanevi güreşçi Akbaş'ın 3 defa bacağının kırılmasına rağmen hayattan kopmadığını, 285 uluslararası güreş maçından yalnız 4'ünü kaybederek 84 defa milli olup rekor kırdığını

söyledi. 6 Dünya Şampiyonluğu ve olimpiyat dereceleri, mütevazi şahsiyeti üstün karakteri ile azim ve cesareti ile istikbaldeki sporcuların sembolü olan Akbaş'ın Türk Milletinin gönlünde taht kurduğunu belirten Yılmaz, "Tokatlıların vefası olarak böyle bir organizasyonu yapmayı planladık. Sizlerinde katılımı ile bugün dostluğun, kardeşliğin, barışın ortaya konduğu sporun ne anlama geldiğini hep birlikte yaşayacaksınız" diye konuştu.

Akbaş'ın kızı Semra Esen Akbaş ise organizasyondan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Akbaş'ın 73 yaşındaki eşi Ayşe Akbaş ise bekledikleri turnuvanın yapılmasından dolayı duygusal anlar yaşadıklarını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından turnuva güreş müsabakaları ile başladı.

HÜSEYİN AKBAŞ KİMDİR?

1933 yılında Tokat'ın Almus İlçesine bağlı Muhat köyünde dünyaya gelen Hüseyin Akbaş, sakat ayağını öne uzatıp rakibi o ayağıyla uğraşırken kendi oyununu uygulamasıyla kendine has en iyi uyguladığı güreş tekniği ile birçok derece elde etti. Milli Takım Antrenörlüğü ve Tokat İli Almus İlçesi'ne bağlı Çevreli Kasabası'nın Belediye Başkanlığını yapan Akbaş, 1989 yılında hayatını kaybetti.

Akbaş'ın aldığı dereceler şu şekilde:

1960 yılında Burgaz'da Serbest stil 57 Kg'da Balkan 1.'liği

1954 yılında Tokyo, Japonya'da Serbest stil 52 Kg'da Dünya 1.'liği

1955 yılında Karsruhe, Federal Almanya'da Grekoromen stil 52 Kg'da Dünya 3.'lüğü

1957 yılında İstanbul'da Serbest stil 57 Kg'da Dünya 1.'liği

1959 yılı Tahran, İran'da Serbest stil 57 kg'da Dünya 1.'liği

1962 yılı Toledo, ABD'de Serbest stil 57 Kg'da Dünya 1.'liği

1961 yılı Yokohama, Japonya'da Serbest stil 57 Kg'da Dünya 3.'lüğü

1965 yılı Manchester, İngiltere'de Serbest stil 57 Kg'da Dünya 4.'lüğü

1956 yılı Melbourne Olimpiyatları'nda Serbest stil 52 Kg'da Olimpiyat 3.'lüğü

1964 yılı Tokyo Olimpiyatları'nda Serbest stil 57 Kg'da Olimpiyat 2.'liği

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler