SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50), 28 Eylül’den bu yana tedavi gördüğü Memorial Ataşehir Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 6 Ekim’de karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, beyindeki kanama nedeniyle de 11 Kasım’da acil ameliyata alınmıştı. Süleymanoğlu Fatih Camisi’nde düzenlen cenaze namazının ardından, Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedildi.

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, son yolculuğuna uğurlandı... "Yüzyılın sporcusu" olarak nitelendirilen Naim Süleymanoğlu için Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Fatih Camisi'nde öğle vakti cenaze töreni düzenlendi. Tören öncesinde Naim Süleymanoğlu'nun ailesi ve yakınları taziyeleri kabul etti.

Yunanistan'dan gelip 'Cep herkülü'nün cenazesine katılan ezeli rakibi Leonidis Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ünlü halterciye veda etti. Leonidis, "Oldukça büyük bir kayıp. Sadece benim için değil, Türk halkı için de büyük kayıp. Dünya sporu büyük bir ismi kaybetti. Sporda efsaneydi. Her zaman kalbimizde olacak" diye konuştu.

Naim Süleymanoğlu’nun kızları Esin ve Sezin, annesi Hatice Süleymanoğlu, kardeşleri Muharrem ve Rahim Süleymanoğlu cenazede taziyeleri kabul etti.

Törene katılan Süleymanoğlu'nun ilk antrenörü Enver Türkileri'nin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Cenaze namazına, Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra, TBMM Başkan Vekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan YardımcısıHakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Aysever, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, milletvekilleri ile siyaset ve iş dünyasından birçok isim katıldı.

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Halil Mutlu'nun yanı sıra spor dünyasından çok sayıda kişi de cenazede yer aldı.

Naim Süleymanoğlu'nu son yolculuğunda çok sayıda vatandaş da yalnız bırakmadı. İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar da tabuta omuz vererek, Süleymanoğlu'nun naaşını cenaze aracına kadar taşıdı. Süleymanoğlu'nun doğduğu Bulgaristan'dan da basın mensupları cenaze törenini takip etti. TABUTU TÜRK BAYRAĞINA SARILDI Türk bayrağına sarılı Süleymanoğlu'nun tabutunun üstünde karanfiller yer aldı. Tabut önünde genç milli halterci Şafak Keskin, Naim Süleymanoğlu'nun milli takım formasıyla altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilen ve üzerinde "Kalbimizdesin" yazısının yer aldığı çerçeveli fotoğrafını tuttu.

TOPRAĞA VERİLDİ

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, son yolculuğuna uğurlandı.

"Yüzyılın sporcusu" olarak nitelendirilen Naim Süleymanoğlu'nun naaşı, Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Mezarlıktaki cenaze törenine Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Naim Süleymanoğlu'nun ailesi ve yakınlarıyla, çok sayıda vatandaş katıldı.

Naim Süleymanoğlu'nun cenazesinin toprağa verilmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, efsane haltercinin kazandığı madalyalarla Türkiye'nin gururu olduğunu belirterek, "Balkan coğrafyasında yaşayan bütün insanların sesi oldu. Balkan camiası hiçbir zaman onu yalnız bırakmadı. İnşallah geride kalan ailesini de yalnız bırakmayacak. Allah rahmet eylesin." ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise efsane bir şampiyonu kaybettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kendisinin son zamanlardaki tedavi sürecini çok yakından takip ettik. Karaciğer nakli başarılı sonuçlandı fakat çoklu organ yetmezliği sebebiyle mücadeleyi kaybetti. Üç olimpiyat, 7 dünya, 6 Avrupa şampiyonluğu ve 46 rekor... Bunların hepsi spor tarihine altın harflerle yazıldı. Futbolda Messi, Ronaldo ve Pele varsa, dünya halterinde de Naim Süleymanoğlu var. Time dergisine kapak olmuş, özellikle Balkanlar'da yaşanan zulmün sesi olmuş ve elde ettiği derecelerle bu haksızlığı haykırmış bir şampiyon. Onu ülkemize kazandıran merhum Turgut Özal'ı da rahmetle anıyoruz. Onun gelişi bir hikaye. Onu unutmayacağız. Naim Süleymanoğlu, Türk sporunun bir meşalesi ve önderi. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine de sabır diliyorum. O, bütün Türk milletinin kalbinde taht kurmuş efsane bir şampiyon. Mekanı cennet olsun. Milletimizin başı sağ olsun."

TEDAVİ GÖRÜYORDU

Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle 28 Eylül'den bu yana Memorial Ataşehir Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören ve 6 Ekim'de de aynı hastanedeki Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ile ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı. Naim Süleymanoğlu, yapılan tüm müdahalelere rağmen dün hayatını kaybetmişti.


BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

Başbakan Binali Yıldırım, Naim Süleymanoğlu'nun cenazesine katılmak için Fatih Camii'ne geldi. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Naim Süleymanoğlu, Ay-Yıldızlı bayrağımızı minderde göndere çekmeyi başarmış, ve 80 milyonun göğsünü kabartmıştır. Genç yaşta kaybettiğimiz milli haltercimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun."

BAKAN BAK: ÇOK ÖNEMLİ BİR SPORCUYU KAYBETTİK

Cenaze törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak şu ifadeleri kullandı:

"Milletimizin başı sağolsun. Türk sporunun gelişmesinde, Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynamış bir sporcumuzu kaybettik. Tedavisini takip ettik. Rize'deyken haberi aldık, doktoru aradı bizi. Kırdığı rekorları kimsenin kıramadığı çok önemli bir sporcuyu kaybettik. Türk sporu için çok acı. Bu ülkeye kazandırdıklarını asla unutmayacağız. 88 Seoul, 92 Barselona ve 96 Atlanta Olimpiyatları'nda elde ettiği başarılarla olimpiyat ve Türk spor tarihine adını yazdırmış bir sporcu... Sayın Başbakanımız da cenazeye katılacak. Başarılı bir karaciğer nakli gerçekleşti ama ardından yaşanan diğer sorunlar nedeniyle hayatını kaybetti. Türk sporu olarak böyle bir şampiyonu kaybetmenin acısı ve üzüntüsü içerisindeyiz. Onun Bulgaristan'dan gelişi, soydaşlarımız için de önemli bir adımdı. Sayın Turgut Özal'a da, kendisini Türk sporuna kazandırdığı için şükranlarımızı sunuyoruz. Naim Süleymanoğlu'nun mekanı cennet olsun, ailesine sabır diliyoruz."

HİDAYET TÜRKOĞLU: ÇOK DEĞERLİ BİR İNSANDI

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ise "Kolay bir süreç değildi. Son görevimizi yapmak için buraya geldik. Kendisiyle tanışıklığımız vardı, ama bir araya gelemiyorduk. Malum durumdan dolayı kendisi de zor bir süreçten geçiyordu. Allah ailesine sabır versin. Çok değerli bir insandı. Ülkenin sporu için, özellikle 90'lı yıllarda ülkenin dünyada tanınması için çok değerliydi. Bu genç yaşta çekip gitmesi herkesi üzmüştür. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." dedi.

HAMZA YERLİKAYA: NAİM SÜLEYMANOĞLU KALPLERDE YAŞAYACAK

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve "Asrın Güreşçisi" unvanlı olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya, hayatını kaybeden olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu için, "Yüzyılın sporcusu, son ziyarete Cumhurbaşkanımız ile katılma imkanım oldu. Kendisiyle güzel anılarımız oldu. Cumhurbaşkanımıza 'Efendim sizi çok seviyorum. Spora çok hizmet ediyorsunuz, çok katkınız var. Devletimi ve milletimi çok seviyorum. Milletimize hizmet etmekten de gurur duyuyorum.' demişti. Efsaneydi. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Büyük insandı. Kalplerde yaşayacak. Allah taksiratını affetsin. Her nefis ölümü tadacak. Milletimizin ve spor camiamızın başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle İstanbul’da özel bir hastanede 28 Eylül’den bu yana yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve 6 Ekim’de karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım’da acil ameliyata alınmıştı.

Naim’in tedavi gördüğü hastaneden yapılan yazılı açıklamada, “Yıllardır kronik karaciğer yetmezliği ile mücadele eden olimpiyat ve dünya şampiyonu milli halterci Naim Süleymanoğlu yaşam mücadelesini kaybetti. İlk olarak beyindeki kanama odakları nedeniyle bir operasyon geçiren Süleymanoğlu, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak yaşamını yitirdi. Değerli sporcumuza Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?

Naim Süleymanoğlu, ‘Cep Herkülü‘ lakaplı, 46 dünya rekoruna imzasını atan, eski milli sporcu. Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak, Türk ve Dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. 23 Ocak 1967’de, Mestanlı, Bulgaristan’da dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere 10 yaşındayken başladı. 1982’de, Brezilya‘da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda, 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon olan Süleymanoğlu, 16 yaşında, rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekorunu kıran halterci ünvanını aldı.

1983 – 1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam 62 rekor kıran ve yine bu dönemde Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda, 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşayan Naim Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986’da dünyada, yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angles Olimpiyatları‘na, Bulgaristan‘ın da Sovyetler Birliği’nin yanında boykota katılması nedeniyle katılamayan Naim Süleymanoğlu, ülkesindeki baskılardan kurtulmak için, 1986 senesinde, Melbourne, Avustralya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası‘nda bir süre ortadan kaybolan ve daha sonra 11 Aralık’ta ortaya çıktığında, Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak, Türkiye‘de yaşama, ve Türk Milli Takımı adına karşılaşmalara çıkma telebinde bulunan sporcu, talebinin kabul edilmesinin ardından, Naim Süleymanoğlu adını aldı.

Türkiye’ye ilticasında ve getirilmesinde rol oynayan Turgut Özal, 16 Aralık’ta ülkemize gelen Naim Süleymanoğlu’nu kucaklayarak
basına ve halka tanıttı. 20 Aralık 1987’de, Naim Süleymanoğlu, Cumhuriyet Halter Turnuvası‘nda dünya rekoru kırdı.

1988‘de, Avrupa Halter Şampiyonası‘na Türkiye adına katılan ve üç altın madalyanın sahibi olan ve 60 kiloda, koparmada 150 kg kaldırarak dünya rekoru kıran Naim Süleymanoğlu, o sene 7 Aralık’ta, Beyaz Saray‘da Başkan Ronald Reagan ve eşi tarafından kabul edildi. Aynı sene, Seul Olimpiyatları‘na Türkiye adına katılabilmesi için Türk hükümetince Bulgaristan’a 1 milyon dolar ödenerek gerekli izin alındı.

Bu olimpiyatlarda Naim Süleymanoğlu, 60 kg koparmada sırasıyla, 145 kg, 150.5 kg, 152.5 kg, silkmede 175 kg, 188,5 kg, 190 kg, toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak, 9 dünya ve 6 olimpiyat rekoru kırarak, Türkiye olimpiyatlar tarihinde, güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu olarak adını Türk spor tarihine yazdırdı.

1992 Barcelona Olimpiyatları‘nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi. 1993 Dünya Şampiyonasında, 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994‘te Bulgaristan’da yapılan, Avrupa Halter Şampiyonası’nda da, sadece üç kaldırış yaparak, üç dünya rekoru kırdı.

İstanbul’da yapılan Dünya Halter Şampiyonası’nda, ilk kez Türk seyircisi önüne çıkan ve bu şampiyonada sakat olmasına rağmen, 3 dünya rekoru kırarak, üç altın madalya kazanan Naim Süleymanoğlu, bu performansıyla, en güçlü sporcu ünvanı kazandı. 1995’te, Avrupa Halter Şampiyonası’nda, yine sakat olmasına karşın, 1 altın ve 2 gümüş madalya kazanarak, Türk Milli Halter Takımı’nın birinci olmasında önemli katkılarda bulunmuş oldu.

Çin‘de yapılan Dünya Şampiyonasın’a da sakat çıkarak, 3 altın madalya kazanan Naim Süleymanoğlu, 1996’da, Amerika’da düzenlenen Atlanta Olimpiyatları‘nda, 64 kiloda 4 dünya rekoru kırarak, 3. kez olimpiyatlarda madalya kazanmasıyla tarihe geçen sporcu, Sidney Olimpiyatları’nda, saka gösteremedi.

Naim Süleymanoğlu'nun kariyeri boyunca, olimpiyatlardan kazandığı 3 Altın Madalyası, 7 Dünya Şampiyonluğu ve 6 Avrupa Şampiyonluğu vardır. 46 kere dünya rekoru kıran Naim Süleymanoğlu, 2000 senesinin 7 – 9 Aralık günleri arasında, Atina‘da toplanan, Uluslararası Halter Federasyonu Kongresi’nde astbaşkanlığa seçildi.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler