SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rüzgar Sağnak: 'Herkes bu projeye destek veriyor'

Beşiktaş Başkan Adayı Rüzgar Sağnak, projeleri, çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın, 'Varsa aday Ocak ayında çıksın' demesine rağmen Rüzgar Sağnak başkanlığa adaylığını açıklayalı aylar oldu. Divan Kurulu ve Mali İdari Kurul'unda yaptığı konuşmalarla dikkat çeken Rüzgar Sağnak'a projelerini, hedeflerini ve çalışmalarını anlattı.

Açıkladığınız yönetim kurulu listenizde birbirinden değerli 5 isim bulunuyor. Bu isimlerin dışında listenizde olacaklar belli oldu mu? Serdal Adalı, İbrahim Altınsay, Ali Gültiken gibi camianın önde gelen isimleriyle görüşmeleriniz oldu mu?

Liste çalışmalarıma titizlikle devam ediyorum. Yönetim Kurulu üyelerinin aynı zamanda kulüp üyesi olması zorunlu, bu nedenle kongremizin içindeki tüm değerleri öncelikle araştırıyorum. Tüm üyeler çok yardımcı oluyor, liyakat sahibi isimleri öneriyor ve sağ olsunlar teklif yaptığım herkes bu kurtuluş projesine destek verip sorumluluk alıyor. Ali Gültiken benim Beşiktaşlılığımda payı olan çok kıymet verdiğim bir isim. Detaylı bir şekilde görüştük. İbrahim Altınsay ha keza, böyle bir proje içinde olmasını isteyeceğim bir isim, lakin bir araya gelemedik ama mutlaka geleceğim. Serdal Adalı ile Moskova deplasmanında ayak üstü görüşebildik. Kendisi aynı zamanda ailecek dostluğumuz olan bir armadaşım, mutlaka daha detaylı görüşeceğiz. İlke ve felsefelerde uzlaşabileceğim her kıymetli ismin bu projede katkısı olabilir.

Beşiktaş'ın mali konularda sıkıntısı var. Açıklanan borç 1 milyar 117 milyon 772 bin 30 lira. Göreve geldiğinizde bu borcu nasıl eritmeyi düşünüyorsunuz? Bu borç sizi korkutmuyor mu?

Önce şu son 30 lirayı cepten ödeyip kapatmayı ve 1 milyar 117 milyon 772 bin lirayı YUVARLAK hale getirmeyi düşünüyorum. Şaka bir tarafa, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olarak borcu eritmenin TEK yolu olduğunu biliyorum : Sportif yarışlarla ilgisi olmayan gereksiz tüm masrafları kısmak, hortumları kesmek ve gelirleri arttırmak. Bunun başka hiçbir yolu yoktur. Burada kilit strateji ise sportif yarışlara halel gelmemesidir. Bu kulübün ana gelir kalemi ve asıl işi sportif yarışlar ve spor işinden kazanılan gelirlerdir. Bu kısımda tasarruf olmaz. Lakin sportif rekabetle hiç alakası olmayan çok büyük masraflar oluştu son 10 senedir. Bunları kısacağım. Yıllar sonra ilk kez Beşiktaş'ın başına camianın DNA'larına hakim, değer ve duruşunu tamamen temsil eden bir insan seçilince ise tüm kombine, bilet ve ürün satışlarımızda otomatik olarak bir patlama yaşanacak, BİRLİK oluşacak, katılım artacak, gelirlerimiz roket gibi artacak. Kendiliğinden doğal olarak gelişecek bu. Yönetim listeme ise ekonomi alanında Türkiye'nin en iyi 2 ismini katıyorum, biri Harvard'lı. Futbol harici gelirleri patlatacak, mevcut borcun faizini düşürecek , 4-5 tane süper proje ise hazır. Mart ayı gibi SOMUT olarak hepsini açıklayacağım.

Başkan Fikret Orman göreve geldikleri günden beri 237 milyon Dolar'lık sponsorluk anlaşması yaptıklarını ve bunları 3 rakiplerinin toplansa elde edemeyeceğini iddia etti. Sizin de sponsorluk konusunda iddialı olduğunuzu biliyoruz. Bu rakamları ne kadar yukarı çekmeyi planlıyorsunuz?

Mevcut sponsorluk kalemlerinde uzun vadeli sözleşmeler yapıldı. Öncelikle bu kontratlara riayet etmek ve bitene dek sponsorlara karşılığını vermek mecburiyetindeyiz. Özetle sponsorluklar kulvarında YENİ kategoriler, yeni alanlar yaratmak zorundayız. Bununla ilgili projelerimizi yaptık. Ana kalemler uzun vadeli satılmış bile olsa, yine değerlendirebilecek yeni ve ilave alanlar, sponsorluklar yaratacağız.

Yönetimi en çok eleştirdiğiniz konular transferler. Siz de ilk olarak 18 yaşındaki kaleci Bartlomiej Dragowski'yi transfer edeceğinizi duyurdunuz. Beşiktaş'ın göreve gelmeniz halinde transfer politikasında hangi değişiklikler olacak? Bu şekilde hep genç isimlere mi yöneleceksiniz?

Beşiktaş geçen sezon tekstil satışından net 8 milyon TL kazanırken sadece Atınç'ın satışından net 16 milyon TL kazandı. Yani tam 2 katı. Dünyada hiçbir ticari sektör futbol işinden karlı olamaz ve bu FUTBOL İŞİ bizim 112 yıldan bu yana yaptığımız, camia olarak en iyi bildiğimiz iştir. Maddi sıkıntılarımızı en hızlı şekilde futbol işinden kazanacağımız karlarla kapatabiliriz. Antalyasporvari yaşlı kupon veya son kontratını yapan oyuncu stratejileriyle bu kazan kaynamaz. Oğuzhan gibi, Tolgay gibi 300-500 bin Eurolara takıma kazandırıp, 3-4 yıl verimli bir şekilde faydalanıp sonra 10-20 misli fiyata satabileceğimiz yatırımlara öncelik vermeliyiz. Büyük takımlara elbette heyecan verici 1 yıldız oyuncu da alınabilir, ihtiyaç duyulan as oyuncular da alınır. Ama mutlaka ve mutlaka sürekliliği sağlayacak ve istikbalde maddi getirisi olacak 2-3 tane DOĞRU genç yıldız namzetini her sezon kadroya katmak mecburiyetindeyiz.

Türk futbolunda özellikle Passolig'ten sonra stada gelen taraftar problemi olduğu net. Beşiktaş'ta stadının da olmaması nedeniyle tribüne taraftar çekme konusunda sıkıntı çekiyor. Vodafone Arena'da da taraftar sıkıntısı yaşanırsa tribünleri doldurmak için ne gibi projeleriniz, önerileriniz var?

Bu sorunuza zaten cevap verdim. Seçildiğim hafta tüm kombine ve biletlerimiz satılacaktır. Son 10 yılda aidiyet hissini kaybetmiş, gönülbağı zedelenmiş milyonlarca Beşiktaşlı tekrar geri gelecektir.

Her takım için zaman zaman konuşulur altyapıya Porto modeli, Barcelona modeli gelecek denir. Ancak bunlar hep sözde kalır. Sizin Beşiktaş ile ilgili böyle ''model'' düşünceniz var mı? Varsa bu model Beşiktaş'a mı özgü olacak?

Beşiktaş'ın modelinin Beşiktaş'a özgü olmasından başka bir şekil olamaz. Beşiktaş zaten modelin ta kendisidir. İlk adım, liyakat sahibi ve Türk spor tarihinde emsali görülmemiş bir eğitim, kariyer, tecrübe, bilgi sahibi bir Yönetim Kurulu'nu vücuda getirmektir. Her şey zaten olması gereken, dünya seviyesindeki şekliyle yapılmaya başlanınca, domino taşları gibi Beşiktaş modeli köklerindeki gibi kendiliğinden tekrar ortaya çıkacaktır. Tekrar köklerimize ve DNA'larımıza döneceğiz. Bu kadar basit. Porto'dan Barcelona'dan model aramamıza gerek yok. Burası Beşiktaş. Modelimiz bellidir.

Oğuzhan Özyakup ve Gökhan Töre'nin değerinin 40'ar milyon Euro olduğunu belirttiniz. İki oyuncuyu bu rakamlara satabileceğinize gerçekten inanıyor musunuz?

İnanmasam ilan etmem. Şampiyonlukla taçlanacak bir sezonun ardından katılacağımız bir Şampiyonlar Ligi organizasyonunda vitrine çıkacak bu iki kıymetli ve genç oyuncunun değerleri budur.

Lucescu'ya karşı büyük bir hayranlığınız olduğunu biliyoruz. Lucescu'yu teknik adamlık ya da başka bir görevde Beşiktaş'ta görecek miyiz?

Hocanın mevcut Başkanı Ahmedov ile çok derin bir ilişkisi var. Kulüpten ayrılabilmesi için birçok şartın oluşması lazım. Kısa vadede kolay gözükmüyor. Lakin futbol sürprizlerle dolu bir oyun ve bu esnada Şenol Güneş muazzam işler başarıyor. Mevcut kulüp şartlarında Teknik Direktör departmanında bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.

Arsenal'in scout şefi Francis Cagigao ile anlaştığınızı duyurmuştunuz. Söylediğinize göre futbolun başına da bu ismi geçireceksiniz. Cagigao ile birlikte Beşiktaş'ta hangi değişiklikler olacak? Gelecek futbolcuları, yeni teknik direktörü bu isim mi belirleyecek?

Dünyada futbol ticaretinden büyük kar eden 2-3 kulüp vardır ve bunlardan en önemlisi Arsenal'dir. Sebebi ise şudur, rakiplerinin 40-50'ye mal ettiği oyuncuları Arsenal scout ekibi 4-5'e mal eder, 1 kez şampiyon olmuş olsalar bile Şampiyonlar Ligi'ne tarihinde en çok katılmış kulüptür. Statları hep full doludur. Büyük paralara oyuncu da satarlar. Borçları yoktur, her sene kar ederler. şimdi ben bu tecrübeyi satın alıp, kulübümüze kazandırmak istiyorum. Çünkü borçları azıya alacak olan mali stratejinin temel ayağını futbol ticaretinden yapabileceğimiz kazançlar üzerine kurguluyorum. Cagigao bu kültürü ve stratejiyi bizim camiaya öğretip uygulamalı olarak ispatlasın diye transfer edeceğim. Arsenal'in radarına girip Premier League' e uygun olmayan lakin bizim ligimize tam oturacak yılların birikimi oyuncu listesini transfer edebiliriz.

Kartal Yuvası mağazalarındaki ürünlerin çeşitliliği ve kalitesi yönünde taraftarların eleştirilerini sıkça duymaktayız. Bu kaliteyi yükseltmek ve marketing pazarlama işini daha profesyonel yapmak için çalışmalarınız var mı?

Bunun cevabını Mart ayında verecektim ama madem sordunuz söyleyeyim. Kartal Yuvası cirosunu 2 yıl içinde 2 katına, karını ise 3 katına katlayacak projem hazır. Ürün kalitesi, dizaynı, maliyeti, karı, dağıtım kanalları gibi bir sürü konu var elbette ve hepsini SOMUT olarak camiaya sunacağım lakin tek kelimede bu proje nedir diye soracak olursanız şudur : SİYAH -BEYAZ- KIRMIZI -GRİ, dünyada en çok satılan temel 4 tekstil rengidir. Neden sadece taraftara ürün satıyoruz ki? Bu 4 renkte tshirt, çorap, atlet, don, mont, eşofman,şort alan tüm TÜKETİCİLERE tekstil satabiliriz. Bilmiyorum bu fikir okuyanların kafasında bir ışık yakabildi mi? Bunu nasıl becereceğimizi detaylı ve somut olarak camiamıza sunacağım. Çin'den çok ucuza , çok kaliteli, çok profesyonel tasarımlar ile tedarik yapıp kulüp için üzerine büyük kar koymamıza rağmen hala herkesin alabileceği kadar ucuz ürünler pazarlayacağız.

Kazanma ihtimaliniz olduğunu gibi kazanmamakta ihtimaller dahilinde! Bu olasılık gerçekleşirse bir daha aday olmayı düşünüyor musunuz? Yaptığınız çalışmaları yeni yönetim ile paylaşacak mısınız?

Birincisi ben şahıs olarak yaptığım her çalışmayı 15 yıldır kulüple paylaşıyorum. Elbette samimiyet ve iyi niyet varsa bunları da paylaşacağım. Beşiktaş işini asla kazanma/kazanamama ekseninde görmem. Seçilirsin/seçilemezsin ama bu ARMA aşkına yapılan her çaba bu armayı yüceltecektir. Çıtayı yükseltecektir. Sandıkta demokratik olarak 3 mesaj çıkabilir 1- Rüzgar bu işi artık sen yap 2- Rüzgar aynen devam et, hazır bekle 3- Rüzgar sus ve git. Sandıktan çıkacak her mesajın başımın üzerinde yeri olacaktır.

Yıldırım Demirören, Serdal Adalı ve Tamer Kıran gibi isimlerin kulüpten yüklü bir alacağı var. Bu paraları kendilerine ödemeyi düşünüyor musunuz?

Hayır. Ama bağışlamaları durumunda her türlü onurlandırmayı, sponsorluğu,teşekkürü en güzel şekilde ödeyebilirim.

Futbol dışındaki branşlarda Beşiktaş'ta hangi atılımları yapmayı planlıyorsunuz?

Projelerimi ruzgarsagnak.com sitemden zamanı geldikçe ilan ediyorum. Öncelik olarak ilk Basketbol'u tekrar final seviyesine , Hentbol takımını ise AVRUPA ŞAMPİYONU seviyesine çıkarmaya öncelik vereceğim.

Beşiktaş'ta fark yaratacak başka projeleriniz var mı?

Kuracağım Yönetim Kurulu tüm farkları yaratacak en temel fark yaratacak projemdir. Tüm camiamızın tek tek bu değerli isimleri incelemesini istiyorum. Değil Beşiktaş tarihinde, tüm Türk Spor tarihinde bu derece üst düzey liyakat sahibi bir liste olmadı. Tüm üyelerin hepsi kulübümüzle ilgili değişik bir sıkıntının kaynağı olan bir problemin çözümünde bu ülkenin ve camianın yetiştirdiği bir numaralı uzman olacak. Harvard mezunları, M.I.T mezunları, Odtü -Boğaziçi-İtü mezunları, masterlı, doktoralı hatta profesör, 2-3 lisanı ana dili gibi konuşan, dünyanın en büyük holding organizasyonlarında 20 yıl tecrübeli, kendi işlerini kurup büyütmüş insanlardan müteşekkil bir liste olacak. Hayatında babasının dükkanından başka hiçbir yerde çalışmamış,bir sınav ile herhangi bir eğitim veya ticari kuruluşa dahil olmamış, takım oyunu içinde bulunmamış, tek vaadi para vermek olacak profilleri tercih etmeyeceğim. Sizce bu düzende bundan daha büyük bir PROJE olabilir mi?

Fotospor

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler