SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Spor yazarları Beşiktaş- Akhisarspor maçını değerlendirdi

Spor yazarları Beşiktaş'ın sahasında Akhisar ile golsüz berabere kaldığı maç hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yazarları görüşleri şu şekilde:

Quaresma, Feyyaz ve ben... - Metin Tekin / Sabah

Ceza sahası bazı oyuncuların evi gibidir Feyyaz Uçar gibi. Bir de telaşlananlar vardır, benim gibi... Quaresma'nın futboldaki en büyük korkusu ceza sahası ve sonundaki kale... Dün akşam bir kez daha gördük ki buna penaltı da dahil. Birçok yetenekle donanmış, özel bir oyuncu olan Quaresma, 18'e girdiği an bir amatör oyuncuya dönüşüyor. Dikkat ederseniz 18 dışındaki frikikler, penaltıdan çok daha güvenli yaptığı vuruşlar... Bunu nereden mi biliyorum? Kendimden... Bazı oyuncular vardır, Feyyaz Uçar gibi, ceza sahası onların en sakin olduğu yerlerdir. Evi gibidir hatta... Bir de benim gibi ceza sahasına girdiği an her şeyin zorlaştığı, telaşa dönüştüğü futbolcular vardır. Her şey karmaşıklaşır. Bunlardan biri de Quaresma. Dün akşam bir kez daha gördüğümüz gibi...

İKİ PUAN ÇOK BÜYÜK KAYIP Babel, Quaresma, Cenk Tosun... Evet, zaman zaman Şampiyonlar Ligi ve lig sürecinde rotasyona evet ama bazen de dün akşam olduğu gibi bu üçlüden ikisini dışarıda bıraktığınızda hücum ve skor işini kotaramıyor Beşiktaş. Evet, kaçan penaltı çok belirleyiciydi ama ne yapıp edip bir şekilde Talisca'yla birlikte bu üçlüyü oyunun büyük bölümünde bir arada tutmalısınız. Dün akşam yapabildiği baskı, zaman zaman tempo vardı ama zaman zaman da Akhisar kontralarının etkili olduğu bir maç oldu. 12. haftanın sonunda zirveden kopmak istemeyen Beşiktaş için bu beraberlik büyük kayıptır.

ATACAK VAR, ÇÖZECEK YOK
Tam zamanında değişiklik: Skoru değiştirecek Cenk Tosun... (Dk.46) Geç kalmış değişiklik: Oyunu çözecek değişiklik Oğuzhan Özyakup... (Dk.75)

TUTUNAMAYAN ADAM...
Fenerbahçe performansıyla transfer olurken beklenti çok yüksekti, belki istediği kadar şansı bulamadı ancak şunu kabul etmek gerekir ki olmadı, olduramadı Jeremain Lens...

MAÇIN ÖZÜ
Süper Lig'de 12'nci haftanın sonunda zirveden kopmak istemeyen Beşiktaş için Akhisar karşısında aldığı bu beraberlik büyük kayıptır.

Aferin sana Ricardo! - Attila Gökçe / Milliyet

Belli ki Şenol Güneş derdini anlatamamış. Ne diyordu, “İyi bir seri yakalamamız lazım. Sadece Akhisarspor’u düşünün, Porto maçına kesinlikle takılmayın!”
Öyle olmadı... Anlaşıldı ki, Beşiktaş’ın özellikle ilk yarıdaki oyununda kafalar dağınıktı. Quaresma örneğin... Talisca’nın Kadir Keleş tarafından düşürülmesi penaltı. Hemen topun başına geçti Quaresma... Bu sezon attığı penaltıları gole çevirdi ya... Aşırı güven duygusuyla yavaş bir vuruş yaptı. Milan Lukac da doğru yöne atlayıp kurtardı. O Quaresma, duran toplarda da arkadaşlarına hiç fırsat vermeden “tek seçenek” olduğunu ilan etti, sonuç yok! Neyse ki kulübe çabuk uyandı. Talisca’ya dönüldü.

Maçın başlangıç on biri, Beşiktaş’ta zorunlu rotasyon göstergesiydi. Futbolcularına Porto maçına takılmamalarını öğütleyen Hoca, yine de Porto’yu düşünüyordu. O nedenle Babel ve Cenk’i bekletip Lens ve Negredo’ya şans verdi. Oğuzhan da kenardaydı. Sonradan üç adamı oyuna aldı Güneş... Maçı canlandırdı, baskıyı artırdı, bolca pozisyon buldu. Ne var ki Akhisarspor savunmasında yığılıp stoperleriyle de -Caner ve Mustafa Yumlu- duvar oluşturmuştu. Dahası, Akhisarspor’un kalecisi Milan Lukac da sezonun en iyi maçını çıkararak olmadık golleri tek başına önledi. Beşiktaş’ın oyununda final pasları ve şut, o baskıya doğru orantılı değil. Bu durum da rakibe kazandığı toplarla kontratak fırsatları veriyor. Akhisarspor dün Larsson ve Henrique ile çok pozisyona girdi. Orada da Fabri vardı.

Okan Buruk’un zaman zaman sert tepkiler vererek maça gergin bir hava kattığını, takımına sert bir oyun oynattığını, özellikle ikinci yarıda zamana oynadıklarını söyleyebiliriz.
Hakem Serkan Çınar’a dönersek... Penaltı kararı doğru. 24’de Medel-Larsson temasında kendini yere atıp aldatmaya giden Akhisalı oyuncuya sarı kart göstermeliydi. Çınar’ın ilk yarı sonunda verdiği en az 1 dakikalık uzatmaya uymadığını gördük. Oysa 45.52’de korneri attırmadan bitiş düdüğünü çaldı. 47’de Ennes-Medel temasında Ennes kendini yere atıyor. Sarı kart yok. Henrique’nin direkt kırmızıyla değil, ikinci sarıyla gönderilmesi gerekirdi. Serkan Çınar, özellikle yardımcı hakemine başvurarak kırmızıyı çıkarırken “yetersiz” göründü. Jeramain Lens, anlaşılan o ki kendine verilen şansı hep geri teptiği için uzun süre istirahat edecek. Negredo’nun kredisi devam edebilir. Çünkü o kalpten oynuyor.

Fabrika ayarlarıyla oynamayacaksınız! - Bilal Meşe / Milliyet

Bizlerin teknik adamların onbir ya da oyuncu tercihlerine saygı duyduğumuz kadar, eleştirme hakkımız da var... Neticede bu oyun görecelidir, size veya bize göre değişebilir.
Ne var ki bu oyunun yine bizce değişmez bir kuralı vardır, ideal onbir, ya da benzetme yerindeyse, fabrika ayarlarıyla fazla oynamayacaksınız!

Şenol Güneş kendi penceresinden haklı olabilir, Porto maçına Babel, Cenk Tosun ve Oğuzhan’ı saklamış olabilir, bu onun düşüncesi ... Ancaak, Porto’dan önce bu maçı kazanmak gibi bir zorunluluğu var Güneş’in! Hatta bu maç bir anlamda Porto’nun son provası ise ki öyle, o zaman ideal kadronun sağıyla-soluyla oynamanın mantığını nasıl savunursunuz? Haaa Pepe gibi sakatınız varsa, yerine alternatifi oynatırsınız, buna kimsenin gıkı çıkmaz.
***
İlk yarıda bir Lens’in bir de Quaresma’nın kaçardığı penaltı pozisyonu, Negrado’nun yan direğe çarpıp auta giden bir dokunuşu var, başka, yok! Nedeni de ideal onbirdeki rotasyondur! Quaresma’nın kalitesi ortada, niye penaltı ona attırılır, anlamak zor! Peki Negredo’nun asıl işi ne merak ediyoruz? Talisca var, Atiba var, var oğlu var. Bi de şu topla oynama yüzdesi var, yüzde 75 Beşiktaş, yüzde 25 Akhisar ilk yarıda. Ne var ki skor tabelası aynı, başladığı gibi. Dememiz o ki, istatistiklere kanmayın, yanıltır hep!
***
Güneş hoca da baktı ki olmuyor, yeniden fabrika ayarlarına dönüş yapmak zorunda kaldı! Cenk Tosun, ardından Babel ve Oğuzhan, hamleleri oyunu tek kaleye çevirdi. Nitekim Atiba’nın cezaalanı içinden attığı kafa şutunu kaleci güçlükle kornere tokatlarken, Talisca’nın bir şutu da direkte patladı.
Bir de hakem cephesine değinmeden geçemeyeceğiz... Henrique’yi attığı an... O pozisyonda sarı kart bile tartışılır, ancak yan hakemin kurbanı oldu Serkan Çınar... Bi tane daha var, 89’da Sissoko’nun pozisyonu, eli açık, çizgi içinde mi, dışında mı, kestiremedim, içerde ise bizce buz gibi penaltı...
Evet, Akhisar uzatmalar dahil 18 dakika on kişi oynadı, doğal olarak konuk takım savunmasına yaslandı. Kartal, tüm hatlarıyla rakip sahaya park etti, ürettikçe üretti, gelin görün ki, kaleci Lukac’a takıldılar... Lukac, kalesinde devleşti, maçın yıldızı oldu, alkışlıyoruz

Akhisar değil Akkale - Güntekin Onay / Vatan

Karşılaşmanın henüz başında Quaresma’nın kaçırdığı penaltı, golle sonuçlanmış olsa siyah-beyazlılar açısından kolay bir maç olacaktı. Portekizli yıldız, temiz bir ayak içi vuruş tekniğine sahip değil. O yüzden iyi bir penaltıcı hiçbir zaman olmadı. Futbolda küçük gibi görünen detaylar önemli. 2 kere 2= 4 olduğu gibi Q7 de iyi bir penaltıcı değil! İLK 45 dakikada Jeremain Lens ile yakalanan 2 tane pozisyon vardı. Alvaro Negredo ise penaltı öncesinde Anderson Talisca’ya, bir başka pozisyonda da Lens’e gollük paslar verdi.

BABEL ÖNCE GİRMELİYDİ
Bunların dışında hücumda kanat beklerini etkin kullanamayan ve yavaş oynayan Beşiktaş, savunmada dikkatli olmasına karşın parlak bir oyun ortaya koyamadı. Lens daralanda etkili olamayınca 2. yarının başında yerine Cenk girdi. Kanımca girmesi gereken Babel’di. Cenk Tosun’un oyuna girmesiyle formasyon değiştiren Beşiktaş, adeta tek kale futbol oynadı ancak Cenk silik kalınca, Q7 kötü gününde olunca, Talisca da Lukac’ı geçemeyince golü bulamadı. Son 15 dakikalık tek kale oyununda Negredo sahada olsa daha etkili olabilirdi. Eforlu bir maç çıkarmasına rağmen çok basit top kayıpları yapan Tolgay’ın yerine Oğuzhan geç oyuna alındı. Tolgay daha tempolu ancak Oğuzhan daha iyi bir pasör. Lukac dışında Beşiktaş’ta Tosic ve Medel; Akhisar’da ise Lopez ve Mustafa sahanın en iyileriydi. Hatta şunu vurgulayayım: Lopes ligin en iyi sağ beklerinden biri.

Neyse ki Devler Ligi var - Gökhan Dinç / Vatan
Geniş kadroya sahip olmanın verdiği rahatlıkla Akhisar maçına çıktı Beşiktaş. 21’inde oynanacak Porto maçı için yaptığı rotasyon, son 3 haftadır kazanamayan Akhisar’ı evinde ağırlıyorsan çok doğru iş. Dün gece Negredo ve Lens için önemli bir fırsattı. Negredo isminin, Lens ise F.Bahçe forması altında gösterdiğini performansın karşılığını vermesi gerekliliğinin bilincinde sahaya çıkmalıydı. Pepe’nin milli maçtaki sakatlığı nedeniyle Medel’i de olması gerektiği yerde, stoperde izledik.

TRANSFER YAPILMALI
Açık oyun anlayışı ile bu haftaya kadar izlediğimiz Akhisar takımının normalin dışında bir savunma anlayışı olması Beşiktaş’ın çıkışlarını zorladı. Maçın ilk dakikalarında Quaresma’nın harika ortasına etkisiz bir kafa vuruşu yapınca Lens, maçın hareketli geçeceğini düşünmüştüm. Sonrasında da Talisca’nın penaltısı olunca, milli aranın ardından harika bir ziyafet ile başlayacağımız düşünmüştüm lig heyecanına. Ama Q7 kendisinden beklenmedik şekilde kötü kullanınca penaltıyı skorun değişmesi zaman aldı. Akhisar savunmasının yanı sıra Atiba’nın pas tercihlerini ileri yerine geri yapması, Talisca’nın ağırlığını oyuna bir türlü koyamaması nedeniyle Şampiyonlar Ligi’ndeki iştahlı Beşiktaş’ı izleyemedik dün gecenin ilk yarısında. Ayrıca Babel ve Cenk’in yokluğunda siyah-beyazlılar kenar ortalar yerine kısa paslarla ceza sahasına girmeyi tercih edince Negredo da bir türlü istediği toplarla buluşamadı, daha çok duvar oldu arkadaşlarına. Neyse ki 2. yarıda Cenk oyuna girdi ve Beşiktaş forveti ikiledi de top kanatlara taşınınca ortaları ve kafa vuruşlarını izledik. Biraz daha hareketlendi oyun Cenk girince. Akhisar’ın ayakta kaldığı süreler içersinde de Beşiktaş kaçırdıkları ile altın değerinde 3 puanı elinin tersi ile itmiş oldu. Neyse ki Şampiyonlar Ligi var. Sonuç olarak Negredo ve Lens’in yerine devre arasında hemen transfer yapılmalı. Lens Beşiktaş’ın, Negredo de Şenol hocanın siteminin oyuncusu olmadığını gösterdi.

Oğuzhan'ın kafası burada değil - Rıdvan Dilmen / Sabah

Oğuzhan’ın bir problemi olduğunu düşünüyorum. İyiye gideceğine, kaybedilmiş gibi... Akhisar'ın Vodafone Park'tan puanla çıkmasının mucize olduğunu düşünüyorum. Maç öncesi buradan puan çıkarmalarının zor olduğunu düşünüyordum ama berabere bitirmeyi başardılar. Ben tamamen teknik direktör eleştirisi yapmayı doğru bulmuyorum ama Beşiktaş'ın bir oyun formatı var. Bunun dışına çıkınca takımda dağınıklık oluyor. Rakip 10 kişi kaldıktan sonra çok yüklendiler ancak son 7 dakika dışında atakları cılız kaldı. Kenarlardan gelip ortalar yaptılar ama karambol oyunu oldu. Bu da Akhisarspor'un işine geldi. Beşiktaş için ciddi bir puan kaybı oldu. Asıl düşündürücü olan ise kendi sahasında 3 maç üst üste kazanamamasıydı. Kiminle oynarsa oynasın, daha önce söylense bunun olacağına kimse inanmazdı. Şenol Güneş, karşılaşma öncesi 'Zor olabilir ama bu maçı nasıl olsa kazanırım' demiştir. Kenarda 3 tane silahı vardı. Ben ikinci yarıda değişikliklerini Oğuzhan, Babel ve Cenk sırasıyla yapacağını düşünüyordum ama Şenol hoca, tam tersini yaptı ve önce Cenk'i sonra Babel'i ve Oğuzhan'ı aldı. Oğuzhan girdiğinde de zaten maç kopmuştu. Oğuzhan'da sezon başından beri bir tuhaflık var. Geçen yılın en iyisiydi. Bu yıl çok oynamıyor. Benim aklıma başka şeyler geliyor. Özellikle Lucescu'nun Milli Takım'a önce çağırmayıp, birden bire karar değiştirip çağırması sonrası acaba devre arasında transfer olacak mı diye düşündüm. Milli Takım kriteri isteniyor bazı liglerde. Bu kritere uydurmak için mi çağırdı diye düşünüyorum. Bu tamamen komplo teorisi, belki de yanılıyorum. Ama Milli Takım'da oynuyor, kendi takımında hocası oynatmıyor. Tuhaf bir durum var. Oğuzhan'ın kafası burada değil. Bir problemi olduğunu düşünüyorum. İyiye gideceğine, bir bakıma biraz kaybedilmiş gözüküyor. Hoca da pek düşünmüyor. Maça dönersek hakem Serkan Çınar'ın Henrique'ye yanlış kırmızı kart gösterdiğini düşünüyorum. Görmedi bile olanları, anlamsız bir kırmızı karttı. Yardımcının ne söylediğini bilmiyorum, belki de 'tekme attı' demiştir. Medel de kendini atınca direkt kırmızı kart verdi. Maçın 7 dakika uzatılması da çok tartışıldı. Ben uzatmayı normal buluyorum. Maç genelinde takdir haklarını Beşiktaş lehine kullandı ama uzatma normaldi.

Ahmet Çakar - Kırmızı kart yanlış / Sabah

Akhisarlı oyuncu Medel’i itti, vurmadı. Bence o pozisyonda kırmızı kartlık hareket yoktu Ne hikmetse Beşiktaş, Cuma geceleri oynadığı maçları kazanamıyor... Beşiktaş 'Cuma'ları oynuyor çünkü hafta arası Şampiyonlar Ligi'nde maçı var. Ama bu sezon ve geçen sezona baktığımız zaman pek kazandığını hatırlamıyorum. Dün gece de Akhisarspor karşısında öyle oldu. Üstelik maçın başında penaltı da kaçırdılar. Quaresma o penaltıyı kaçırmasa dünkü sonuç çok farklı olurdu. Şenol hoca, Avrupa maçını düşünerek haklı olarak rotasyonlu bir takım çıkarmış. Cenk, Oğuzhan, Babel yok... Ta ki maç sıkışıp artık anahtar olarak sahaya girmek zorunluğu olana kadar. İlk yarıda Beşiktaş sol tarafı Lens ve Adriano ile hiç kullanamadı. Üstelik Atiba pek ileriye gidemiyordu, Tolgay da ileriye doğru dripling yapamayınca Beşiktaş, pozisyon bulmakta zorlandı. Bütün bunlara rağmen ilk devre ve ikinci devre olarak baktığımızda 3-4 çok önemli pozisyonu var ama Akhisar'ın da var. İkinci yarı peyderpey Cenk girdi, Babel girdi, Oğuzhan girdi ve maç tek kaleye döndü. Bu sefer de devreye Akhisar kalecisi Lukac girdi. İlk devre bir penaltı kurtarmıştı, ikinci yarı da da yan toplarda çok güven verdi. Sonuçta; Beşiktaş bir Cuma gecesi yine puan kaybetti. Bu puan kayıpları ileride problem olacak. Üstelik Negredo ve Lens rotasyon için istenilen seviyeye gelememişler. Negredo belki çok tecrübeli ama hala çok ağır. Akhisar deplasmanlarda çok iyi oynayan bir takım. Dün gece de iyi kapandılar. Beşiktaş gibi bir takıma karşı İstanbul'da bulabilecekleri kadar da pozisyon buldular. Hele hele son dakikalarda Larsson'un şutu gol olsa 3 puanı alıp gidebilirlerdi. Dün gece hakem Serkan Çınar'ı beğendim. Penaltı kararı doğru. Faul tespitleri yerinde. Özellikle oyunculara karşı sakin ve kibar tutumu oyunda sürekli soğukkanlılığını muhafaza etmesi çok başarılıydı. Ama Akhisarlı oyuncuyu yardımcı hakem 'vurdu' dediği için oyundan attı. Akhisarlı oyuncu sakatlanıp yerde yatıyordu. Medel zaman geçmesin diye kolundan tutup kaldırmaya çalışırken, bence Akhisarlı oyuncu itti. Kırmızı kartlık bir hareket yok karar yanlış.

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler