SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Spor yazarları Beşiktaş'ın şampiyonluğunu değerlendirdi

Spor Toto Süper Lig'de Gaziantepspor'u deplasmanda 4-0 mağlup eden Beşiktaş, lig tarihindeki 15. şampiyonluğunu kazandı. Usta kalemler, 3. yıldızı göğsüne takan siyah-beyazlılardan övgü dolu sözlerle bahsederken, aslan payı teknik direktör Şenol Güneş'e verildi. Spor yazarları, Beşiktaş'ın gelecek sezon Avrupa'da bu sezona nazaran çok daha başarılı olacağını belirtti.

Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında Gaziantepspor'u deplasmanda 4-0 yenerek tarihinin 15. şampiyonluğunu ilan eden Beşiktaş, 3. yıldızı takmaya hak kazandı. Spor yazarları da siyah-beyazlıların şampiyonluğunu değerlendirdi.

Usta yazarlar, Beşiktaş'ın kadroda büyük değişiklik yapmasına karşın sistem sayesinde yeniden şampiyonluğa ulaştığını yazarken, başarıdaki aslan payını teknik direktör Şenol Güneş'e verdiler.

İşte usta yazarların görüşleri:

ÇITAYI YÜKSELTTİ(ALİ ECE)

Beşiktaş’ın çıtayı Türkiye ortalamasının üstüne çıkardığı dönemler de oldu. Napoli galibiyeti, Benfica geri dönüşü, Avrupa Ligi’nde penaltılara kadar süren yürüyüş. Bazen birden fazla kulvarda çıtayı yükseltmenin mental sıkıntısını yaşadı. Sezonun ilk yarısında sol önde 7 oyuncu denendikten sonra 2. yarıda sorunu kökünden çözen Babel üst üste şampiyonluğun düğümünü de Gaziantep’te erkenden çözdü. Beklerin muazzam katkısı, Oğuzhan’ın kaptanlığa kadar yükselişi, sol ayağı mancınıktan daha iyi olan Talisca ve daha birçok oyuncu katkısı...

Bazı cahil masalcıların “Beşiktaş taraftarı kendi semtine sıkışmıştır” yalanı vardır. “Sıkma Portakal” ödülü olsa her sene onlara verilir! Maça sadece Doğu Anadolu’dan gelen Beşiktaşlıların bir kısmı stadın etrafında adeta başka bir stat kurmuştu: Üst üste 2. şampiyonluk stadı!

[Beşiktaşlı futbolcuların büyük şampiyonluk sevinci](https://www.mynet.com/galeri/besiktasli-futbolcularin-buyuk-sampiyonluk-sevinci-110716-myspor)

Beşiktaş’ta sabit olan ve şampiyonlukta kilit bir faktör var. Biliç görevdeyken “Tam da Güneş’lik takım” diye yazarken anlatmaya çalıştığım: Beşiktaş’ta seviyesi 10 üzerinden 6, 7 olan bir sürü oyuncu vardı. Güneş tedrisatı onları lig standardında 8’lik 9’luk oyunculara dönüştürdü. Ligin ilk maçında Beşiktaş 4-0 öne geçtiğinde Güneş, gol sevincinden istifade edip oyuncularını çağırıp direktifler vermişti. Meslektaşım “4-0 zaten” dediğinde “Güneş farkı burada ama” demiştim. Dün skor 2-0 olunca Güneş, Talisca’y çağırdı ve sonra şovunu izlediniz. Tosiç’ten daha iyi bir stoperle seneye de şampiyonluğun en güçlü adayı.

EN AHLAKLI ADAM(AHMET ÇAKAR)

90'lı yılları hatırlıyorum, Beşiktaş art arda 3 sene şampiyon olmuştu. Başta Süleyman Seba denen bir fenomen vardı. İngiltere'den Milne adında bir hoca getirdi. İlk dönem problemler oldu, Seba ve arkadaşları sabrettiler ve sonunda da Beşiktaş o dönem büyük başarılara imza attı. Geçen yıl ise Beşiktaş'ta benzeri bir dönem bir kez daha başladı. Fikret Orman başa geldi ve macera aramadı. Şenol Güneş gibi hem iyi bir hoca hem bir ağabey hem de Türk futbolunun en ahlaklı adamlarından birini başa getirdi.

Son iki seneye bakıyoruz, yapılan her yabancı transferi neredeyse tuttu. Şu anda Beşiktaş'ta yıldız statüsünde olan birkaç oyuncu bunların kanıtı. Örnek mi, Talisca... Bana göre Süper Lig'in en önemli yıldızı. Aboubakar, sol bek Adriano, göbekte oynayan Marcelo. Hep bunlar başarılı transferin ispatı. Dün gece ilk 11'de Tolgay vardı. Aslında Tolgay Beşiktaş'ın direkt ilk 11 oyuncusu değil. Ama şimdi soruyorum, ne Galatasaray'da ne de Fenerbahçe'de Tolgay gibi bir orta saha oyuncusu var mı?

[İşte Beşiktaş ve Başakşehir'in Şampiyonlar Ligi'ndeki muhtemel rakipleri](https://www.mynet.com/iste-besiktas-ve-basaksehirin-sampiyonlar-ligindeki-muhtemel-rakipleri-110704-myspor)

Bana göre Fikret Orman, kesinlikle macera aramamalı. Şenol Güneş'in ayrılacağına milyonda bir bile ihtimal vermiyorum. Bu takım korunmalı. Özellikle Talisca, Aboubakar, Marcelo, Babel bunlar önemli isimler. Quaresma ancak Lens gibi bir oyuncu geldiğinde gidebilir. O da büyük para kazandırırsa ve yapılacak birkaç transferle de Beşiktaş önümüzdeki sezonun yine mutlak favorisi olur.

ŞAMPİYONLUK ÖYKÜSÜ(GÜNTEKİN ONAY)

Bu bir şampiyonluk öyküsüdür dostlar. İnananların, çalışanların, emek sarfedenlerin, akıl ve yürek koyanların; beceri, yetenek ve alın terinin, odaklanmanın, vazgeçmemenin, takım ruhunun ve arkadaşlığın öyküsü... AŞKIN, sevginin, tutkunun, istikrarın, ciddiyetin, disiplinin, iş ahlakının öyküsü... Rakiplerle ve hakemlerle uğraşmayıp kendi işine bakanların, odaklanmanın, tevazunun ve camia birlikteliğinin öyküsü.

Düştüğü zaman kalkmayı bilenlerin, sportmenliğin, cesaretin, centilmenliğin öyküsü... Transferde akılcı hareket edenlerin, yağmur, çamur, kar-kış demeden İstanbul’da deplasmanda coşkuyla stada gidenlerin, pozitif futbol oynayıp en çok gol atanların, en çok maç kazananların öyküsü...

İyi futbol oynayıp sonuna kadar hak edenlerin, kaybetmeyi de bilenlerin, rakibe saygı duyanların öyküsü... Eleştiriyi kabul edenlerin, profesyonelliğin, estetiğin ve zerafetin bazen de ızdırabın öyküsü. Bu Güneş’i görenlerin, vefanın, sadakatın, paylaşmayı bilenlerin ve yılmayanların öyküsüdür. Bu kartal yüreklilerin, Köyiçi’nin, siyah ve beyazın öyküsüdür.

[Fikret Orman'dan Şenol Güneş müjdesi](https://www.mynet.com/fikret-ormandan-senol-gunes-mujdesi-110711-myspor)

KARŞILIĞINI ALDI(RÜŞTÜ REÇBER)

Beşiktaş sanki kendi evindeydi... Tribünlerdeki binlerce siyah beyaz taraftar görüntüsü ister istemez şampiyonluk turuna hazır olduklarını takımlarına da hissettiriyordu. Futbolun şakasının olmadığını en iyi bilen isimlerden biridir Şenol Hoca. Takımı hazırlayışı ve motivasyonuyla ön plana çıkmasıyla ustalaşan başarılı teknik adam dün her şeyin karşılığını aldı.

Takımı maçın başından itibaren sahaya koyduğu ağırlıkla şampiyonluğu hak ettiklerini taraflı tarafsız herkese gösterdi. Antep düşmemiş olsa bile dünkü Beşiktaş’ın elinden hiçbir takım kurtulamazdı. Biraz oyundan bahsedecek olursak güçlü ve istekli bir Oğuzhan gerçekten fark yaratıyor. Kaptanlığın verdiği sorumluluğun ne demek olduğunu dün gösterdi. Her geçen gün seyir zevki artıyor.

Burada tabii ki aslan payı Şenol Hoca’nın. Bir takımı idare etmek kolay değildir. Ama hepsini performans olarak yukarıda tutabilmek başlı başına bir teknik adamlık ustalığıdır. Şöyle bir gözümüzü kapatıp geriden günümüze kadar bakarsak az süre bulanların, oyuna girdikten sonraki performansları, sürekli oynayanların aynı seviyede kalabilmesi ve en önemlisi hır-gür çıkmadan bu işleyişin devam etmesi Şenol Hoca ve teknik heyetin başarısıdır.

Beşiktaş taraftarının desteği, yönetimin son derece doğru ve iyi bir şekilde hareket etmesi başarısının arkasındaki diğer etkenlerdi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iddia ediyorum, doğru transfer planlaması olursa, Şenol Hoca ile devam edilirse, yönetim ve taraftar bu çizgide olursa Beşiktaş seneye de şampiyon olur.

[Tosic'ten Van Persie'ye gönderme](https://www.mynet.com/tosicten-van-persieye-gonderme-110714-myspor)

BAŞROL ŞENOL GÜNEŞ(ERMAN TOROĞLU)

Beşiktaş'ın bu başarısında başroldeki isim Şenol Güneş'tir. İki sezon üst üste Beşiktaş'ı şampiyon yaptı. Türkiye'de FIFA'dan madalya alan tek adam.Bakın! Tekrar ediyorum Türkiye'de Şenol Güneş hariç hiçbir hocanın madalyası yok! Şenol Güneş'in Dünya üçüncülüğü madalyası var.

Şenol Güneş Türkiye'nin en iyi, tek madalyalı teknik direktörüdür. Terim ne alıyorsa 1 fazlasını isteyebilir, ister de! Sonuna kadar hakkıdır! Şimdi birileri çıkıp bana "Ortalığı karıştırıyor" diyecek belki ama bunu söylemeden geçemem. Şenol Güneş ile yönetim oturur, konuşur, anlaşır anlaşmaz bilemem.

DİBİNE KADAR HAK ETTİ(CEM DİZDAR)

“Futbol insanın en tuhaf yanlarını, çelişkilerini en saf halde yansıtan oyundur” desem abartmış mı olurum? “Kıvanç ile mahcubiyetin, mutluluk ve kederin el ele olduğu oyundur” desem... Sezonun tartışmasız en iyisi Beşiktaş, dibine kadar hak ettiği şampiyonluğu aldı. Maç devam ederken baktım da balkondaki çiçeklerle birlikte rengarenktim. Birlikte kutladık şampiyonluğu...

[Gökhan ve Caner'den gönderme!](https://www.mynet.com/gokhan-ve-canerden-gonderme-110717-myspor)

Yine de yolunda gitmeyen bir şey var bu işte! Küme düşmüş bir takımın sahasında olmayaydı bu eğlence iyiydi. ‘Efendi’liğe, ‘duruş’a daha bir yakışırdı. Hani Şenol Güneş söylemişti ya, “Cenaze evinde düğün yapılmaz” diye. Biraz öyle oldu. Gerçi diyeceksiniz ki, “Cenaze sahibi evi düğüne kiraya vermiş! Sana ne oluyor?” Gencebay’ın da dediği gibi “Bence sen de haklısın.” Ama serde Beşiktaşlılık var işte. Bir yerden hüzün icat etmek de bizim işimiz.

GÜÇLÜ OYUN İLE...(METİN TEKİN)

Yani kaliteli oyuncuların en fazla olduğu takım Beşiktaş'tı... Tabii ki bu da yetmezdi. Burada teknik adam katkısı devreye girecekti. Beşiktaş bunu da en iyi yapan takım oldu bu sene. Çünkü kontrollü oyunlar daha güvenceli ama sıkıcı oyunlardır. Güçlü oyunlar ise yaratıcı ve daha etkili oyunlardır. Bana göre; şampiyonluk hedefi olan takımın da seçeceği oyun, güçlü oyun olmalıdır tıpkı Beşiktaş'ın yaptığı gibi.

Beşiktaş için en önemli şey kiralık oyuncuların akıbeti.. Doğru bir oyuncu planlaması ile ki zaten bütün sportif başarılarda bu birinci madedir; bu anlamda Beşiktaş son üç senedir fireler vermesine rağmen çok önemli işler yaptı. Ama Şampiyonlar Ligi hedefi, bu sene bir kez daha gördük ki, bu güçlü oyunları uluslararası seviyede de oynayabilmeniz için de daha fazla kaliteli oyuncuya ihtiyaç var.

Bu da bir gerçek. Beşiktaş özelinde baktığımızda ise olmazsa olmaz stoper, bana göre bir kenar oyuncusu ve bir de orta sahadır. Ama tabii ki bunların seçiminde önemli olan mevcut kadronun önüne geçebilecek oyuncular olmasıdır. Sadece nicelik olarak değil nitelik olarak doğru işler yapılmalıdır. Beşiktaş'ın özellikle bir tık daha iyi takımla Avrupa Ligi'ni hedef alması hiç de hayalcilik değildir.

[Rıdvan Dilmen: Saygıyla alkışlıyoruz Beşiktaş'ı](https://www.mynet.com/ridvan-dilmen-saygiyla-alkisliyoruz-besiktasi-110706-myspor)

QUARESMA'NIN GÜCÜ...(ÖMER ÜRÜNDÜL)

Dünkü maç benim kafamda düşündüklerimin belgesi gibiydi. Bu sezon kendine çok iyi bakan yetenekli Quaresma takımın en önemli hücum gücü. Dün de belki Beşiktaş iyi oynadı 4 gol attı ama Quaresma varken çok daha akıcı hücum zenginliğine sahip oluyorlar.

Bizde FIFA ve UEFA kuralları dışında dünyada benzeri olmayan uygulamalar yapılıyor. Matematiksel olarak şampiyonluk belli değilken Gaziantep'te tribünlerin 4'te 3'ü Beşiktaş'a bırakıldı. Son derece yanlış bir durum. İlerde de bunun sıkıntıları ortaya çıkacak. Zaten Başakşehir'in yerinde Galatasaray ya da Fenerbahçe olsa bu uygulama yapılmayacaktı.

Son paragrafımı da hayranı olduğum Beşiktaş seyircisini eleştirmek için açıyorum. Abdullah Avcı ile dalga geçmeleri beni çok üzdü. Centilmen bir teknik adamın seyircisiz bir takımla son iki haftaya kadar şampiyonluk yarışının içinde olması, ligi ikinci bitirmesi ve Türkiye Kupası'nda finale kalması dalga geçilecek bir şey değil takdir edilmesi gereken bir durumdur.

İKİ BÜYÜK KURGUSU YIKILDI(FATİH DOĞAN)

Beşiktaş, futbolda ezberleri tek tek bozuyor... "O sene bu sene" diyerek çıktığı 2015-16 sezonunu statsız şampiyon bitiren Beşiktaş'ta camia "O sene her sene" iddiasına ve söylemine geçiş yaptı... 21. yüzyıla girilirken 'iki büyük' kurgusunu topluma enjekte etmeye çalışanların planları üst üste gelen ikinci şampiyonlukla dün yıkıldı, tabir-i caiz ise Antep'te toprağa gömüldü...

[Beşiktaş'tan bir yılda tarihi gelir](https://www.mynet.com/besiktastan-bir-yilda-tarihi-gelir-110713-myspor)

Beşiktaş'ın Süleyman Seba ruhuyla harmanlanmış büyüklüğü, taraftarın sadakati, yönetimin vizyonu, Şenol Güneş'in adaleti ve kalitesiyle birleşince hem rakipler hem de Türk futbolunda kurgulanmış planlar, tabular tek tek yıkılmaya başladı. "Beşiktaş'ı asla üstüste iki yıl şampiyon yapmazlar" fikrini açıktan ve arka plandan destekleyenlerle birlikte bozguna uğradı.

Şenol Güneş gibi adaletli, disiplinli futbol filozofunun liderliğinde Beşiktaş 2 yıldır hakkıyla şampiyon oluyor. Beşiktaş'ı 2 yıldır bireysel yıldızları değil takım oyunu şampiyon yapıyor. Özetle yönetimin hazırlayıp sunduğu, Şenol Güneş'in yönettiği SİSTEM kazanıyor. Gomez, Sosa gitse de şampiyonluk gitmedi.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler