SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Normal şartlar altında darmadağın ederdi'

Spor yazarları, Beşiktaş'ın deplasmanda Bursaspor'u 2-0 mağlup ettiği karşılaşmayı değerlendirdi. Usta kalemler, siyah beyazlı ekibin şampiyonluğa çok yaklaştığını ve gelecek haftanın belirleyici olacağını belirttiler. Öte yandan maçın hakemi Bülent Yıldırım'ın her iki takım aleyhine es geçtiği kırmızı kartlar yorumcular tarafından ağır eleştirilere neden oldu.

STRESE GİRMİŞ(AHMET ÇAKAR)

Beşiktaş, şampiyonluk yarışında inanılmaz bir strese girmiş... Bunu maçın birinci dakikasından son dakikasına kadar hem biz hissettik daha da önemlisi bizzat oyuncular da hissetti. Rakip Bursaspor, ahı gitmiş, vahı kalmış bir takım... Süper Lig'den hem ruh olarak hem de kalite olarak çok uzaktalar.

DARMADAĞIN EDERDİ

Eğer bu maç normal şartlar altında şampiyonluğun hareketlendiği son birkaç maça denk gelmeseydi Beşiktaş, Bursaspor'u darmadağın ederdi. Görünen o ki, Beşiktaş aynı stresi pek tabii ki Başakşehirliler de önümüzdeki 3 karşılaşmada yaşayacaklar. Allah yardımcıları olsun.

FUTBOLUN KATİLİ

Gelelim Bülent Yıldırım'a... Artık hakem değil, maslahatgüzar gibi maç yönetiyor. Oyunun ilk dakikalarında Quaresma'nın rakibinin sırtına basması var. Bırakın kart vermeyi, dönüp yüzüne bakmadı bile. İlk devrenin son dakikasında Quaresma kart gördü ve bu kartı alkışladı. Burada da bir şey yok. Ve Quaresma, 89 dakika oyunda kaldı. Dedik ya Türk hakemleri çoğu zaman Türk futbolunun katili durumundalar.

ESKİ KAŞAR (ERMAN TOROĞLU)

Hakem Bülent 'Eyyam' Yıldırım her zamanki gibi!... Bakınız, geçen hafta Fırat Aydınus, bu hafta Bülent Yıldırım, aynı haltları yiyorlar. Artık Quaresma'ya sarı kart göstermek mecburi ya kartı gösteriyorlar sonra dönüp giderek kartı gösterdikleri futbolcuyu arkalarına alarak kartı yazmaya başlıyorlar. Neden? Çünkü futbolcuların yapacağı ikinci sarı kartlık hareketleri görmemek için. Bunlar akıllı hakemler. Biz eskiden bunlara kaşar derdik, eski kaşar! Aynı Bülent Yıldırım, Bursasporlu oyuncuya kart gösterirken vücuduna bakıyor, suratına bakıyor.

SIRAT KÖPRÜSÜNDEN GEÇTİ

Bu tip maçlarda teknik-taktik çok zor. Çünkü iki takım futbolcuları da gerginler. Kemanın telleri gibi... Bir de Bursaspor'un Beşiktaş'a karşı her zaman bir hesabı vardır. Çünkü Beşiktaş'a atacakları bir çelme şimdiye kadar aldıkları bütün kötü neticelerin üstünü örtecekti. Onu yapamadılar. Ama iyi mücadele ettiler. Beşiktaş resmen sırat köprüsünden geçti.

SİNİRLERİ BOZUK (ATİLLA GÖKÇE)

Bursaspor, farklı yenilgilerle hiç de beklemediği bir irtifa kaybına uğrayınca, peş peşe istifa eden- değişen hocalarla günü kurtarma telaşına düştü. Futbolcuların da taraftarların da aradığı fırsat Beşiktaş maçıydı. Timsah Arena’da daha dirençli, daha cesur, daha çok koşan, kontralarda gol arayan bir ev sahibi vardı. Lig liderliğinde 7 puanlık avantajında, en yakın rakibine 3, ezeli rakibine de 2 puan kaybeden Beşiktaş’ın elinde - avucunda iki puanlık küçük bir fark kalmıştı. Kredisi tükenmiş, kadrosu eksilmiş (Talisca), sinirleri bozuk bir konuktu Beşiktaş.

KAHRAMANLARA SELAM

Beşiktaş, koltuğa yeniden oturdu. Sonunda kimin sahipleneceği elbette belli değil. Ama yaşadığımız şu müthiş maceraya ve iki adayın kahramanlarına selam olsun! Bolca sarı kart... İtirazlar, bitmeyen sertlikler... Bülent Yıldırım soğukkanlılıkla yönetti maçı. Q7’nin Şamil’e hareketi kırmızılık. Sarı gösterdi ve Portekizli tarafından alkışlandı. Darılmaca yok. Orada kırmızı kart gerekiyordu.

GEREK OĞLU GEREK (ALİ ECE)

Beşiktaş’ın önde baskılı ideal seri pas oyununu oynaması gerekirken maça sürekli geri dönerek başladı. Tam aksine gömülü Bursa derin savunmasına karşı öne doğru hızlı oynayıp rakibin dengesini bozmak gerekiyordu. Bilakis ilk gerçek Beşiktaş tehlikesi de hızlı bir derin top sonrası geldi. O pozisyonda Sivok son adam mıydı, tekrar izlemem gerek. 18’de Quaresma istem dışı mı yoksa hatalı müdahale mi yaptı? Uzun lafın kısası bir an önce video hakem uygulamasına geçmek gerekoğlu gerek!

İLK 45’TEKİ HATALI TERCİHLER

Beşiktaş’ın ilk yarıda daha akılcı yerleşmeli, tempoyu yükselterek hücumda alanı genişletmeliydi: Bu kadar derin alan savunmasına karşı Talisca’nın ekstra şutları yokken Oğuzhan’ın klasik 10 numara gibi değil de ‘klasik Oğuzhan’ gibi Atiba’ya yakın oynaması lazımdı. Zaten ilk yarıda Beşiktaş’ın en fazla hücum sürekliliği yakaladığı ve etkili olduğu dakikalar Oğuzhan’ın 10 numaradan çok sağ iç oynadığı bölümler oldu. Merkezdeki Oğuzhan’ın top alma pozisyonunun yanı sıra iki sol bekle oynanan rakibe karşı sürekli sağdan oynamak da faydasız bir inattı.

TEMPO VE ÇİFT SANTRFOR

Beşiktaş 62’de 4-4-2’ye döndü. Cenk ilk pozisyona girişinde golü atarken diğer santrfor Aboubakar 10 numara asist yaptı! Asistin asisti yine Tolgay imzalıydı. Aboubakar’ın son saniyedeki golü de klastı. Bir maçta daha oyunun temposu yükseldikçe Beşiktaş’ın oyun kalitesi yükseldi! Kalan haftalarda 3’te 3 yapmak için bir numaralı olmazsa olmaz bu yüksek oyun temposu.

YAZIKLAR OLSUN (BİLAL MEŞE)

Sezon bitiyor, hangi hakemi tutsak, elimizde kalıyor! Alın en sıcak örnek Bülent Yıldırım... Neredeyse emekli olacaksın arkadaş, hâlâ kurallardan bi habersin! Öyle adına-sanına bakmayacaksın, aslanlar gibi kuralları uygulayacaksın! Nerdeee? Oğuzhan’a Bilal Kısa’nın girişine ne demeli? Öyle bir çift dalıyor ki, bırakın vurmasını kenara direkt kırmızı kart, sarıyla geçiştiriyor! Tosic’in hücuma çıkarken formasından çekilip indirilmesi sarı, o da yok! Peki, Sivok’unki? Yanında adam varmış, geçin efendim geçiniz... Aboubakar kurtulsa bariz gol şansı, Bülent Yıldırım sarıyla geçiştiriyor, bal gibi kırmızı kart! Artı Quaresma’nın Jorquera’nın sırtına tekmesini hiçbir hakem es geçmez, sarı kesin, bunu bilir, bunu söyleriz! İkinci yarıda aklı başına geldi, kuralları anımsadı, kartları yerinde kullandı! Yahu hoca, Beck’i uzatma dakikalarında korner köşesinde resmen dövdüler, nasıl seyirci kalırsın, yazıklar olsun!

ZILGITI YEMİŞ

Quaresma, belli ki soyunma odalarında zılgıtı yemiş, ikinci yarıda durulmuş! Gerginlik ve de stres Kartal’ın genlerinde var, bu da hataları birlikte getiriyor... Bizce maçın kırılma anı, Kubilay’ın atamadığı Fabri’nin kurtardığı pozisyondur... Güneş’in Cenk Tosun hamlesi kazanma adına doğruydu, nitekim bu değişim golü getirdi... Aboubakar kedi olalı bir fare tuttu, Cenk Tosun’a harika asist yaptı, golcü futbolcu zor pozisyonda Kartal’ı çekip, ipten aldı. Aboubakar bitime saniyeler kala Bursa’nın fişini çekti.

EN ZOR MAÇTI (METİN TEKİN)

Yani Bursaspor'un son üç haftadaki tablosu çok kötü olabilir ama seyircisi ile barışma maçında bu direnci göstermeye çalıştı. Bu nedenle dünkü maç Beşiktaş'ın şampiyonluk yolundaki en zor karşılaşmasıydı.

SON HAFTAYA KADAR...

Tabii ki Beşiktaş avantajlı ama fark bir maçlık mesafede oldukça ve Başakşehir kazandıkça her an her şey tersine dönebilir. Gelecek hafta Trabzonspor- Başakşehir maçı çok önemli. Beşiktaş- Kasımpaşa maçı göreceli olarak daha kolay görünse bile ben şampiyonluk yarışının son haftaya kadar devam edeceğini düşünüyorum. Son olarak şunu belirtmek isterim; Beşiktaş adına dün en tehlikeli durum Quaresma'nın ilk yarıdaki gereksiz gerginliği ve bunun da pahalıya mal olabileceği gerçeğiydi.

KALİTE FARKI (ÖMER ÜRÜNDÜL)

İki takım arasında çok büyük kalite farkı vardı. Üstelik Beşiktaş'ın puan kaybına tahammülü olmadığından, işi hafifi alma lüksü yoktu. Devrenin son 20 dakikası Bursaspor 18'i önünde geçti. İki önemli pozisyona Aboubakar girdi. Yoğun baskıda üretkenliği engelleyen faktörler; sol kulvarın işlerlik kazanmayışı, çok iştahlı olan Quaresma'nın kulvarının yardımlaşmalı çok iyi kapatılmasıydı.

YOLU AÇILDI

Fikstüre baktığımızda Beşiktaş'ın yolu açıldı. Bizim hakemlerimiz ülkemiz şartları gereği büyük takımlarla sorun yaşamamak için bütün cinlikleri kullanıyorlar. Dün gece de Bülent Yıldırım, Quaresma'ya yüzde yüz doğru kararla sarı kart gösterdi. Ama muhtemelen bu eylemi bilinçaltında yaşadığından kartı gösterdiği anda yüzünü çevirdi. Quaresma'nın alkışını görmedi.
Bu şekilde Quaresma ikinci sarıdan kurtulmuş oldu. Bülent Yıldırım da başı ağrımadan maçı bitirmiş oldu.

UMUT VERMİYOR (OKTAY DERELİOĞLU)

Bursaspor maçı oynandığı hafta Beşiktaş şampiyonluk turu atabilirdi.. Kötü Galatasaray'ın 5 attığı, Çaykur Rizespor'un 6 attığı Bursaspor'a karşı Beşiktaş, eski havasından uzak bir oyun içindeydi. Anlamak mümkün değil. Neden bu panik! Lyon maçından sonra ne oldu da Beşiktaş lige dönemedi? Evet kazanmasını bildi zor da olsa. Kalan 3 hafta içinde Beşiktaş'ın oynamış olduğu futbol bana umut vermiyor. Kalan 3 haftayı Başakşehir kazanırsa şampiyonluğun adı değişebilir.
Çünkü Osmanlı, Kasımpaşa maçları kolay geçmeyecek..

İYİ Kİ RAKİP BURSA'YDI

Dün geceye gelirsek maç için sahada etkili olan bir oyuncu göremedik. Vincent Aboubakar'ın bir golü ve asisti var. Dün gece etkili bir takım olsaydı Beşiktaş'ın galip geleceğini düşünmüyordum. Fabri geçen hafta hatalı bir gol yemesine rağmen Kubilay'ın pozisyonunda ayakta kalması maçı çevirdi. Beşiktaş'ın kanatları hiç çalışmadı desek yanlış olmaz.
Quaresma'nın ilk yarıda yaptığı faul ona pahalıya patlayabilirdi. Bunlar maçın kırılma anlarıydı. Her iki takım da bizi oyun olarak tatmin etmedi ama sonuç olarak Beşiktaş şampiyonluk yolunda çok önemli bir galibiyet elde etti..

NEFES ALDIRMADI (MURAT ÖZBOSTAN)

Hem Beşiktaş'ın gerginliği, hem de Bursa'nın yoğun motivasyonu bir araya gelince Beşiktaşlı futbolcular ilk yarının son 10 dakikasına kadar sahada varlık gösteremediler. Sert oynayan Bursaspor, ayrıca 2'li 3'lü sıkıştırmalarla, Kartal'a adeta nefes aldırmadı.

KİLİDİ ÇÖZDÜ

Tolgay Arslan ve Aboubakar da dün akşamki sinir harbinin soğukkanlı isimleriydi. Tolgay, Atiba oyundan çıktıktan sonra müthiş bir sorumluluk aldı ve Beşiktaş'ın orta sahasını tek başına tuttu. Aboubakar'ın, Cenk'e attığı gol pasını kaç futbolcu atabilirdi? Kamerunlu yıldız, özellikle hücum bölgesinde istikrarsız olsa da birinci sınıf bir pasla maçın kilidini çözdü. Beşiktaş, yıldızlarının performanslarıyla şampiyonluk yolunda çok önemli bir adım attı...

SPORDA SON 24 SAATTE NELER OLDU?


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler