SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Spor yazarlarından Beşiktaş-Kayserispor maçı yorumu

Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş'ın sahasında Kayserispor ile 2-2 berabere kaldığı maçın ardından spor yazarları mücadeleyi değerlendirdi.

QUARESMA'YA ŞİİR(ATİLLA GÖKÇE)

“Ne güzel oyuncumuzdun sen. Ricardo Abi... Trivelan başka, rabonan bir başkaydı.. Çalımların, pasların asistlerin.. Yazık oldu, tribün mü senin yerin!” Ahmet Muhip Dranas hangi takımı tutardı, bilmiyorum... Beşiktaşlı olsaydı, yukarıdaki şiiri Fahriye Abla kıvamında yazabilirdi.

VEKALET ABOUBAKAR

Ricardo Quaresma dün gerçekten yokluğuyla büyüdü. Haksızlık etmeyelim, ilk yarıda sağ kanatta ona vekalet eden Aboubakar da beklenenden fazlasını yaptı. Çalım attı, top ortaladı, şut denedi ama olmadı. Koca takım, maçın başından sonuna Quaresma’yı aradı. Kayserispor hemen her defasında Sergen Yalçın’ın kalabalık savunma ve kontratağa dayalı çabuk oyun anlayışıyla Beşiktaşlıları soğuk havada terletti. Umut, Welliton, Deniz ve Varela’nın rahat, sakin ve hızlı hücumları Beşiktaş savunmasında panik yarattı. Konuk takımın oyununda bekler Levent ve Erkan Kaş’ın da önemli payı vardı.

İKİ OYUNCU VARDI

Beşiktaş’ta alkışı da takdiri de hak eden iki adam vardı dün... Vincent Aboubakar ve Fabricio Ramirez D’Agosto... Biri attığı öteki tuttuğu toplarla büyüdü. Sergen Yalçın 1 puana mı seviniyor, yoksa 3 puanı kaçırdığına mı yanıyor? Herhalde ikincisi... Beşiktaş’ı kadro zenginliği ve derinliğiyle övdük. Ama görüldü ki o zenginlik, kadroda rehavet yaratmış. Cenk Tosun mesela şut atmadan maçı bitirdi. Ryan Babel ne yapıyor, ne oynuyor, anlayan beri gelsin. Tosiç hiç oynamasa daha iyiydi. Marcelo çıktıktan sonra ayıplarını örten de olmadığı için sırttı. Talisca’nın et mi balık mı olduğunu anlamadık. Adam oyuna katılmıyor, pres yapmıyor, top çalmıyor, kazandığı topları da ya auta atıyor, ya da rakibe kaptırıyor.

[Bunun adı Sergen Yalçın mucizesi!](https://www.mynet.com/bunun-adi-sergen-yalcin-mucizesi-107692-myspor)

LİG YENİDEN BAŞLAR

Şimdi “geleneksel” yorgunluğa bakalım... Olimpiyakos maçının yükünü henüz boşaltamamış Beşiktaş. Nereden belli? Top kayıplarından. İsabetsiz paslardan, dezorganize-dağınık oyundan! Konya’daki maçı Medipol Başakşehir 3 golle kazanınca, beraberliği zor kurtaran Beşiktaş’ın avantajı 2 puana düştü. Yeter mi? Yetmez... Lig yeniden başlar, kolay kolay bitmez!

QUARESMA BAĞIMLILIĞI (CEM DİZDAR)

Futbol futbolcuyla oynanır’ türü klişeler her ne kadar gerçeklik payı taşıyorsa da ben bütün primi bu görüşe verenlerden değilim. ‘’Futbol akıl, bilgi, dayanıklılık haliyle atletizm- ve bol tekrar ile oynanır’’ diyenlerdenim. Dün akşam sahada Quaresma gibi ‘bağımlılık’ yaratan bir oyuncunun yokluğu nedeniyle ilk 30 dakika içerisinde Beşiktaş’ın ne yapmaya çalıştığını anlamak kolay değildi. Maçın sonunda görüldü ki, bu durum 90 artı süresince de geçerliydi. Oysa daha sınırlı bir kadroyla oynayan Kayseri’nin en azından hücum planı basitti; bir arada oynamamış Beck/Aboubakar (Babel) hattına yüklen!

BOZUK DÜZEN

Beşiktaş bu ‘bozuk düzeni’ nedeniyle oyuna maç boyunca hükmetmekte zorlandıkça zaten savunma direnci yükselen Kayseri topu daha güvenle gezdirmeye başladı ve belki de maç boyunca ilk kez sızdıkları sağ kanattan ikinci golü buldular.

1 PUAN İYİDİR

Bu maçta görüldü ki, ligin en gösterişli oynayan takımı Beşiktaş ‘Quaresma bağımlılığı’ nedeniyle oyuna hükmetme fazlasıyla zorlanıyor. Yine de böylesi bir maçı ‘beceri’ sayesinde az hasarla atlattılar. Maçın genel gidişatı, Kayserispor’un planlı ve bilinçli oyunu ve de pozisyonlar düşünüldüğünde ‘’Kazanılan bir puan iyidir’’ demek doğru olur.

EN İYİ MAÇTI(AHMET ÇAKAR)

Dün gece için söylenecek iki önemli söz var... Biri; Türkiye Süper Ligi'nde son yıllarda seyrettiğimiz en iyi maçtı. Mücadele, hırs, topa sertlik.. Daha önce böyle bir maçı kolay kolay seyretmedik. İkincisi; muhtemelen Sergen Yalçın'ın eli değdi ama Kayserispor şu anda Türkiye'nin en iyi birkaç takımından biri. İddia ediyorum, son birkaç yılda Beşiktaş karşısında İstanbul'da hiçbir takım bu kadar iyi mücadele edip bu kadar başa baş oynayamadı. Beşiktaş iki puana bence üzülmemeli.

EV SAHİBİ GİBİYDİ

Kayserispor ev sahibiymiş gibi oynadı. Pozisyon buldu, sayılmayan golleri var, belli oranda kontrolü ellerinde tutular ve çok gariptir ki Beşiktaş kendi saha ve seyircisi önünde kontradan pozisyon arar hale geldi. Ve aslında ilk yarıda da Beşiktaş ani çıkışlarda kontralar yakaladı ama son paslar çok kötüydü.

BEŞİKTAŞ ÜZÜLMESİN

Beşiktaş puan kaybetti ama üzülmesinler, Türkiye Ligi'nin bence kendilerinden sonraki en iyi takımına karşı kaybettiler. Sergen'i ve Kayserispor'u kutlamak lazım. Nereden nereye gelmişler... Tebrik ediyoruz. Sahada tebrik edilecek bir isim daha vardı. O da son yıllarda Türkiye'de hiç bu kadar iyi bir maç yönetmemiş Cüneyt Çakır'dı. Bu maç bir hakem için asla kolay değildi. Üstelik çalınacak birkaç yanlış düdükle çok sıkıntılı hale gidebilirdi ama ben dün gece özlediğim Cüneyt'i seyrettim.

LİDERLİK KOLAY DEĞİL(BİLAL MEŞE)

Arena’da iyi futbol adına her şey var. Tribün dolululuğu ve de destek müthiş... Zemin pırıl pırıl... Bu tablo, konuk takımı asla etkilemez, tam tersi iyi motive eder. İki takımın ofansif yani kazanmaya dayalı oyun anlayışı ortaya izlenebilir, harika bir futbol çıkardı. Artı, iki takımın çok pasa dayalı anlayışı da, kaliteyi bir tık artıran unsurdu... Beşiktaş, stres ve de baskı altında.... Eee liderlik kolay değil... Puan farkını korumak zorunda, yani koltuğunda rahat değil... Buna bir de Kayserispor’un son haftalardaki çıkışını da eklersek,Kartal’ın ilk yarıda pozisyon üretiminde sıkıntı çekmesinden doğal ne olabilir?

KAYIP İLANI

Pozisyon zenginliğini kantara koyarsak, Kayserispor ağır basar. Lawal, Fabri’ye takıldı, Deniz’in şutunu ise Atiba çizgi üzerinden çıkardı. Kartal’ın sadece şut denemeleri vardı, hepsi o kadar... Yani öyle aman aman fırsatlar değildi. İlk yarıdaki baskı, rakip savunmadan döndü hep... Gökhan Gönül ve Quaresma’nın cezalı oluşu Kartal’ın ofansif gücünü etkiledi dersek, yanılmayız. Ayrıca Babel de bir kaç haftadır ortalarda yok, neredeyse kayıp ilanı verilecek!

KREDİSİNİ TÜKETTİ

Evet, işin özeti; harika bir mücadele izledik, maçın bitmesini istemedik. Futbola doyduk. Kayseri de alkışı hak etti. Dememiz o ki bu iş kazası falan değil... Kartal ‘taş’ gibi bir takımla oynadı, iki puan kaybetti. Hala lider ama kredisini tüketti!

SAHADA YOKTU(ERMAN TOROĞLU)

Şenol Güneş son haftalarda fazla iyi oynamadan, oyunu rölantide tutarak, orta sahada top çevirerek, pozisyon geldiğinde gol atıp maçı bitiren bir şekilde oynatıyordu takımını. Fakat dün gece Şenol, Sergen'in ekmeğine yağ sürdü. Ne yaptı? Sahaya Babel, Aboubakar, Cenk üçlüsünü çıkardı. Daha kafadan bu üçlü sayesinde orta alanı Kayserispor'a bıraktı. İlk yarıda Beşiktaş sahada yok.

ŞENOL GÜNEŞ DÜŞÜNSÜN

Aslında dün gece Beşiktaş 3 puan kaybetmedi bence 1 puan kazandı. Onun için aldıkları bu puana şükretsinler. Şenol Güneş de biraz düşünsün bakalım. Sakın Avrupa Kupası'nda oynuyoruz da böyle oluyor demesin. Cüneyt Çakır da iyi maç yönetti. Onun da hakkını verelim.

GÜNEŞ'İN YANLIŞI YOK(METİN TEKİN)

Beşiktaş için dünkü 11, zorunluklarla oluşmuş bir tercihti. Çünkü cezalı oyuncuları vardı. Quaresma ve Gökhan Gönül'ün yokluğunda kenar oyuncusuz oynadı. Bu Beşiktaş için hiç de kolay olmadı. Aboubakar, Talisca ve Babel üçlüsü dün sahada yerleşim anlamında büyük sıkıntılar yaşadı. Güneş'in kadro ve oyun açısından 'şunu yanlış yaptı' diyeceğimiz bir anı yoktu. Doğru olan bir şey vardı o da Kayserispor'un gösterdiği direnç ve cesaretli oyun. Yani bu puan kaybı Beşiktaş'ı eksiğinden çok Kayseri'nin artıları yüzünden geldi.

OĞUZHAN ETKEN OLDU

Beşiktaş bu iki oyuncunun eksikliğini büyük ölçüde hissetti. Oynama devamlılığı olamayan Beck'in performansı ve Aboubakar'ın kenar oyuncu karakteri, Beşiktaş için dün büyük eksiydi. Burada başrol olması beklenen Oğuzhan'ın da haftalardır süren etkisiz oyunu, puan kaybında belirleyici etkenler arasındaydı.

BABAYİĞİDİN HARCI DEĞİL

Sergen Yalçın, çok önemli bir teknik adam performansı çiziyor. Sadece aldığı sonuçlar değil, oyun üzerinden değerlendirdiğimizde bu onun adına çok sevindirici. Teknik adamlığına bakışında ve devamlılığında zaman zaman eksikleri oldu ama umuyorum ve diliyorum ki bu teknik adam devamlılığı çok daha sağlam oturacaktır. Bugün baktığımızda F.Bahçe, G.Saray'ı devirip, Beşiktaş'tan 1 puan almak her babayiğidin harcı değil.

HALSİZLİK, İSTEKSİZLİK(OKTAY DERELİOĞLU)

Şampiyonluk stresinden midir? Avrupa'nın yorgunluğu mudur? Ya da rakibin oynama arzusu, isteği midir? Bilemedim ama dün gece Beşiktaşlı oyuncuların birçoğunda halsizlik ve isteksizlik görünüyordu. Bunların başında uzun zamandır oynamayan Beck, Tosic, Talisca, Cenk geliyordu. Ama dün arkadaşlarına ayak uydurmayan bir oyuncu vardı ki o da Beşiktaş'ı Vodafone Arena'da ipten aldı. O da Aboubakar'dı. Sadece bunu attığı goller için demiyorum. Kazanma arzusu, oynama isteği, takımına katkı sağlama duygusu zirvedeydi. Ama Aboubakar da beraberliğe engel olamadı. Cenk ayak uyduramadı Abobukar'a. İnşallah bu kötü oynama süreci çabuk biter..

HALEN EN BÜYÜK ADAY

Kopuk oynadı takım. Mesafe uzundu. Kanat organizasyonları hiç yoktu. Böyle uzun lig maratonlarında bu düşüşler zaman zaman olabilir. Önemli olan bunların kısa süreli irtifalar olması. Beşiktaş yine de bu sezonun en büyük adayıdır şampiyonluktu. Dün gece oyuncuların çoğu isteksizdi. Cüneyt Çakır'ın yönetimi maçı zevksiz hale getirdi. Onun yönettiği maçlar hep sancılı oluyor.

Yerel Seçim 2024


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler