SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'İyi ki varsın Şenol Güneş'

Spor yazarları Beşiktaş'ın Vodafone Arena'da 3-1 kazandığı Akhisar Belediyespor maçını değerlendirdi.

DERSİNE İYİ ÇALIŞMIŞ (ALİ ECE)

Takım boyunun maksimum 25 metre olduğu bir 3-4-3 ile Beşiktaş’a alan bırakmamayı hedefledi. Ancak Beşiktaş, Karabük’te aldığı dersi çok iyi çalışmış. Quaresma bu kez tekte ortaladı, Cenk yine golünü attı. Bu Quaresma’nın sadece ligde yaptığı 10. asist. Sahi, Portekizli yetenek hayatı boyunca sadece Porto ve Beşiktaş’ta oynasaydı, kariyerinde 50 fazla asisti olmaz mıydı?

YENİ RIVALDO

Yetenekler saha içinde kolektif uyuma göre akort edildiği ölçüde maç kazandırır. Misal Talisca: Aziz Sancar bilime karşı ne kadar yetenekliyse, Talisca da mesafe tanımaksızın şutla gol atmaya o kadar yetenekli. Eğer Talisca da Aziz Sancar kadar çalışırsa sahiden yeni Rivaldo olabilir!

BÖLÜM SONU CAVARI

Fabri, Beşiktaş’ın topa hükmetme oyununda sadece ayaklarıyla oynadığı kilit rolle değil, 34’te Özer’le karşı karşıyayken gösterdiği beceriyle de takım için büyük bir artı. Birkaç maçtır en kritik anda bölüm sonu canavarı gibi rakibin karşısına çıkıyor!

KEDİNİN FAREYLE OYNADIĞI (AHMET ÇAKAR)

Kim ne derse desin, kötü goller de yeseler zaman zaman tempoyu düşürseler de Beşiktaş her yönüyle bu lig için çok farklı ve önde takım. Son 10 dakika dışında Akhisar Belediyespor ile kedinin fareyle oynadığı gibi oynadılar. Maç boyu yüzlerce pas yaptılar. Zaman zaman bir serideki pas sayısı 20'leri buldu. Aslında çok fazla pozisyon üretmediler ama Beşiktaş, neredeyse her bulduğunu gol yaptı.

LİGİN SON MAÇI

İkinci gol ise tam bir Anderson Talisca klasiği.. 25-30 metreden tenis topuna vurur gibi vurdu, köşeye gitti... Beşiktaş, ikinci yarıda oyunu iyice rölantiye aldı. Bazı oyuncularını değiştirdi ve haklı olarak tempoyu oldukça düşürdü. Sonuç olarak hafta içi İsrail takımı Hapoel Beer-Sheva, gelecek pazartesi de belki Galatasaray ile ligin son maçını oynayacaklar. Sakın "Ligin niye son maçı? Bu da nereden çıktı?" demeyin... Bu Beşiktaş, haftaya Galatasaray'ı Seyrantepe'de yenerse şampiyon olur.

GELECEK SENE DE ŞAMPİYON

Sonuç olarak Beşiktaş şampiyonluğa adım adım yürüyor. Hem de tempoyu kendisi ayarlıyor ve hiç zorlanmıyor. Hakem için çok kolay bir maçtı. Barış Şimşek, belki de Süper Lig'deki en rahat ve en başarılı maçlarından birini yönetti. Oyuncular da kendisini hiç zorlamadı. Beşiktaş önümüzdeki yıl da şampiyon olacak, ondan sonra da olabilir mi bilmiyorum ama neden bunu diyorum çünkü para geliyor.

EMİN ADIMLARLA (FATİH DOĞAN)

Beşiktaş gerek kadro derinliği, gerek oyun kalitesi ve gerekse uyumlu bir takım görüntüsüyle içi dışı sağlam bir şekilde yoluna emin adımlarla devam ediyor. Beşiktaş kırılgan ve içi boş bir takım olsa Karabük'te maçın başında Halis Özkahya tarafından penaltısı verilmediğinde dağılırdı. Ancak tam tersi İsrail'de Beer Sheva maçında 3-1'lik zafere koştu.
Dün kendi evinde Akhisar karşısında yine maçın başında, 3. dakikada bu sefer Barış Şimşek, Oğuzhan'ın düşürülmesinde penaltıyı çalmadı.

QUARESMA VE ATIBA

Şenol Güneş'in çoğu kişinin düşüncesinin aksine sarı kart sınırındaki Quaresma, Atiba ve Gökhan Gönül'ü sahaya sürmesi, "İyi oyuncu bu stresle oynayıp ceza almadan maçı bitiren oyuncudur" tavrıydı. Quaresma ve Atiba sahanın en iyisiydi. Gökhan Gönül de onlardan geri kalır gibi değildi.

RAKİPLERİNE MEYDAN OKUYOR

Cenk'in golü çalışılmış bir pozisyon, Talisca'nın golü kalite kokuyordu. Sahada bulduğu fırsatı değerlendirmek için gerekenden fazlasını yapmaya çalışan ve zaman zaman hatalar yapan Atınç'a attığı gol çok iyi geldi. Bu güven onu daha da güzelleştirecektir. Beşiktaş önce coşkusuyla, sonra oyunuyla ve de puan cetvelindeki konumuyla şampiyonluk adaylarına adeta meydan okuyor: Aldım başımı gidiyorum.

HEPSİNDEN FARKLI (METİN TEKİN)

Beşiktaş hata yapmadı değil, ama bildiğiniz güzel işler yaptı. Cumartesi gününe dönüp bakıyorsunuz, Galatasaray'ı izliyorsunuz, Başakşehir'i izliyorsunuz, dün gündüz Fenerbahçe'yi izliyoruz sonra Beşiktaş'a bakıyoruz... Şunu çok net söylüyor ve görüyoruz ki Beşiktaş hepsinden daha farklı daha güçlü bir takım. Ligin sonunda ne olur bu çok tartışılır ama Beşiktaş'ın bu oyun ve takım gücüne, bu sene içinde ligde yaklaşabilecek bir takım olduğunu düşünmüyorum.

HAYAL ETTİĞİ HER ŞEYİ

Oğuzhan'ın tam başrol olduğunu söyleyemesek de, Quaresma'nın asist ve gol pası anlamındaki yaratıcı oyunu, Talisca'nın 'hayal ettiği her şeyi yapabilir' vuruş tekniğine bir de Babel'in tamamlayıcı kimliği eklenince, bu Beşiktaş sahneye çıkıyor. Cenk artık 'Ben bu takımın birinci santrforuyum' diyor. Dediğimiz gibi Beşiktaş kazanıyor ama ligdeki bu farkın açılmasında her hafta rakiplerinin sürekli takılması büyük başrol oynuyor. Ben Beşiktaş adına bu olumlu tablonun çok fazla değişeceğini sanmıyorum.

KOPARACAKTIR..

Ben Beşiktaş için Hapoel Beer-Sheva maçının bittiğini düşünüyorum. Turu geçen belli: Beşiktaş... Bu nedenle Pazartesi günkü Galatasaray derbisi için kadro anlamında biraz rotasyon görebiliriz. Beşiktaş, TT Arena'ya rakibinin 7 puan önünde gidecek. Bu Beşiktaş için büyük bir avantaj. Olası bir Beşiktaş galibiyeti, ligi siyah-beyazlılar açısından büyük ölçüde koparacaktır.

RAKAMLAR ANLATIYOR (CEM DİZDAR)

Böylesi bir maçta neler olabileceğini öngörmek için kahin olmaya gerek yoktur sanırım. Bütün futbol hadisesini, “Rakibe pozisyon vermedik” önermesine dayandıranlardan Tolunay Kafkas’ın takımı ile akışkan ve tempolu oyunla ile oyuncu yükselten Şenol Güneş anlayışı karşı karşıya. İlk devre sonundaki ‘olumlu pas sayısı’ istatistiğinin 372/98 olması çok şey anlatıyor kuşkusuz. Bu zamanda topla ilişki kurmadan kendini savunmak o kadar da kolay değil. Savunuyorsan bile bu bir iki maçı geçemiyor. Hele ki oyunu çözebilecek ‘özel oyuncular’ın yoksa!..

MARKA DEĞERİ

Beri yanda daha ciddi bir meseleyi de gözden kaçırmamak gerek. Beşiktaş’ın rakibi Akhisar’ın formasının önü boş!. Bu ‘maddi olumsuzluk’ sadece Akhisar kulübünün çözebileceği bir sorun değildir. Oyunun sağlığı açısından federasyonun bu meseleye dair de dört başı mamur planının olması gerekir. Yoksa bu denli eşitsiz bir ekonomi içinde eşit yarışma mümkün olamaz. Olmayınca da o çok sözü edilen ‘ligin marka değeri’ ne yaparsanız yapın, yükselmez.

HELAL OLSUN (BİLAL MEŞE)

Beşiktaş’ı diğer rakiplerinden ayıran bir çok özelliği var... En önemlisi oturmuş bir ekip, hele hele pasa dayalı oyun anlayışı inanılmaz, rakibin eli ayağı dolaşıyor, başı dönüyor. Bunlara kaliteli krampon sayısının yüksek oluşunu da eklersek, Kartal’ın farkı da burada yatıyor. Eee bir de tribün kalabalığı var ki, müthiş destek veriyorlar, itici güçler, Kartal’ı hiç yalnız bırakmıyorlar, helal olsun onlara. Dememiz o ki, Kartal, hem iç, hem de dış hatlarda yüksekten uçuyor, rakiplerine müthiş göz dağı veriyor. Zirve ortaklarının puan kayıpları, kuşkusuz Beşiktaş adına artı bir motivasyon olarak öne çıkıyor.

TUTABİLENE AŞKOLSUN

Gelelim maçın adamı Quaresma’ya... Böyle bir oyuncuya sahipseniz, korkmayın, kaleniz de emin ellerdeyse arkanıza bakmayın. Portekizli yıldız, her ne kadar topla fanteziye kaçıyorsa ki, inanın ona çok yakışıyor. Tek eksiği, eksik demeyelim, bulduğu fırsatları gole çeviremiyor. Olsun her güzelin bir kusuru vardır! Cenk’in attığı kafa golünde, ortası adrese teslim idi, Cenk de hakkını verdi. Yine boş geçmedi, klasmanda aldı başını gidiyor, tutabilene aşkolsun.

RAKİBİ KENDİSİ

İşin özeti, Beşiktaş oynadığı futbolla ve kalitesiyle göz kamaştırıyor, hedefe sağlam adımlarla gidiyor. Bu avantajını korumak artık Kartal’ın elinde. Yani Beşiktaş’ın en büyük rakibi yine kendisidir bizce.

BOŞA ÇIKARDILAR (ATİLLA GÖKÇE)

Sadece Beşiktaş taraftarları rakiplerindeki bu küçük ümit kırıntıları yerine küçük endişeler taşıyor: “Acaba biz de bir kazaya uğrar mıyız?” Takım üzerinde de beklentilerin yarattığı bir baskı var. Dahası üç adamın sarı kart ceza sınırında oynaması. Gökhan, Atiba ve Quaresma topla hemen her mücadelede yürek hoplatıyor... İkili mücadelelerde korkuyla ayağa kalkanlar da var. Maç öncesi bütün kaygıları yok ettiler. Rakiplerin beklediği her türlü sürprizi de boşa çıkardılar.

ZORLU FIRTINALARDAN

Beşiktaşlı futbolcular dün, coşkulu, mutlu ve keyifliydiler. Sanki bir denizcinin zorlu fırtınalardan sonra nihayet karayı görmesi gibi ortak bir sevinci paylaştılar. Görünen karaya ulaşmak, iskeleye demir atmak elbette beklenen bir şey ama, henüz garantisi yoktu. Hesapta kayalıklara bindirme, gemiyi kumsala oturtma olasılığı da vardı.

YİNE ŞAMPİYON (MURAT ÖZBOSTAN)

Zaman zaman eleştirsek de rakiplerine göre Beşiktaş'ta her şey çok farklı. Bir kere doğru bir teknik adam çalışıyor Beşiktaş'ta... Doğru bir transfer politikası yapıldı. Yeni stadı var, tribünleri dolu. Heyecan var, destek var. Bunların hiçbiri rakiplerinde şu an yok... Fenerbahçe'nin durumu malum; artık yarışta olamaz. Bunu biz değil hocası Advocaat'ın kendisi söylüyor. Galatasaray ceket değiştirir gibi hoca değiştiriyor. Oyuncuları istikrarsız, taraftarı mutsuz. Galatasaray'ın da bu yarışta işi zor. Başakşehir bir noktaya kadar geldi ama seyircisi yanında olmadı, tökezlemeye başladı. Tecrübesizliği fazla.

Rakiplerde tablo böyle iken, zaten herkes de "Beşiktaş bu sezon da şampiyon olur" yorumunu yapıyor.

CİLİNGİRİ ÇOK

İşte o Beşiktaş dün gece klasik tabiriyle güle oynaya kazandı.Akhisar'ın zaten gücü belli. İlk dakikalarda biraz direndi. Ama Beşiktaş'ın geniş ve zengin kadrosunda oyun sıkışsa da çilingir gibi birisi gelip kapıyı illa ki açıyor. Beşiktaş'ın en büyük şansı da bu zaten. Yani çilingiri çok fazla... Talisca hep golü düşünüyor, sürekli şut atmayı pozisyonlar içinde olmayı istiyor ve golü de atıyor. Cenk formda.

SÜRPRİZ OLMAZSA

Beşiktaş oyunun son bölümleri hariç harika oynadı. Zaten istediği zaman vitesi yükseltiyor istediği zaman düşürüyor. Bu zaman zaman tehlikeli olabilir.. Dikkat etmeli!.. Rakiplerinin döküldüğü bir haftada oyuncuların da iştahlı futbolu ile Beşiktaş rahat bir galibiyet aldı. 622 tane başarılı pas yapmış Beşiktaş. Rakibi Akhisar ise 238... Oyunun tek lideri.. Tıpkı zirvede olduğu gibi. Beşiktaş büyük sürprizler olmazsa bu ligi alıp götürür. Aksi bir durum ise daha büyük 'sürpriz' olur.

KARTAL ÇOK RAHAT (GÜNTEKİN ONAY)

Beşiktaş, Akhisar karşısında tüm rakiplerinin puan kaybettiği hafta çok rahat bir galibiyet aldı. Akhisar’ın alan vermeyen katı savunması karşısında ilk 30 dakika maçı 2-0’a getiren siyah-beyazlılar kendisine ait pas rekorunu kırarak maçı istediği tempoda götürdü. Ekonomik oynayan Beşiktaş gövde gösterisi yaptı.

Beşiktaş'a alan vermeyen ve yediği gole kadar maçı istediği şekilde götüren Akhisar, Quaresma’nın sıradışı becerisine yenik düştü. Portekizli süperstar 2 stoperin arasındaki Cenk’e o kadar klas bir orta yaptı ki Cenk Tosun gibi 1’nci sınıf bir bitirici için golü atmak hiç de zor olmadı. Ardından Akhisar savunma oyununu sürdürse de bu kez Talsca’nın olağanüstü golüne engel olamadı.

Gününde bir Quaresma keyif alıyor, keyif veriyor. Babel’i de net pozisyonlara soktu. Oynadı, oynattı. İnanın taraftar futbolu herkesten çok daha iyi biliyor. Neden Quaresma’yı bu kadar çok sevdikleri belli. Beşiktaş neden 30 binin üzerinde bir ortalamaya oynuyor? Rakipleri neden 5-10 bin kişiye oynuyor? Çünkü futbol seyircisi sadece iddia ve heyecana gitmiyor. Futbol izlemek istiyor.

İYİ Kİ ŞENOL GÜNEŞ VAR

Büyük takım topa sahip olarak oynar. Büyük takım sürekli golü düşünür. Büyük takım pozisyona girer. Bunları yaparsa da şampiyon olur. Neyse ki ligimizde Şenol Güneş gibi bir teknik adam var ki futbol izliyoruz. Savunmacıları, kontratakçıları, anti-futbol oynatanları az kaldı bize hoca diye yedireceklerdi.

İçeride, dışarıda her yerde rakibine kendi oyununu kabul ettirmeye çalışan bir Beşiktaş var. Kazansa da kaybetse de mühim olan bu değil mi? Yetenekli oyuncularla saha içinde doğru iş bölümü ile disiplinli, güçlü oyunu olan ne yaptığını bilen bir takım var. Gomez-Sosa-Töre-Olcay gitse de iyi oynayarak olumsuzluklara rağmen yine zirvede oturan bir Beşiktaş.. Bu başarının mimarı da tartışmasız Şenol Güneş.

Beşiktaş ile ilgili tek olumsuzluk şu: kazandığı maçlarda çok gol kaçırıp son bölümlerde maçı kopartmışken daha farklı kazanmak yerine kalesinde gol görmesi. Akhisar dün kendi anlayışından hiç ödün vermedi ve oyun disiplininden kopmadı. Ona rağmen 3 gol yediler ve 5-6 pozisyon verdiler.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler