SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sert eleştiri! 'Çenesine vurmuş'

Beşiktaş ile Galatasaray arasında 2-2 berabere biten dev derbinin ardından spor yazarları köşelerinde değerlendirmelerde bulundular.

İşte o değerlendirmeler:

LEVENT TÜZEMEN - TAKVİM

Bruma'nın attığı "Messi" vari golden sonra eğer Yasin hatta Sneijder karşı karşıya golü kaçırmasaydı skor büyük olurdu. Bruma o muhteşem golü yaparken Beşiktaş orta alanının ve savunmasının adeta içinden geçti. 60'tan sonra Galatasaray'ın fizik gücünün düştüğünü, Yasin'in geriye bile gelemediğini Riekerink hadi göremedi ama bu iki Türk yardımcısı da görmedi. Palabıyık'a soruyorum; Marcelo'nun Eren'in beline yaptığı hareketin karşılığı ne?..

ATİLLA GÖKÇE - MİLLİYET

Hamamın değil, stadın namusu kurtuldu. Elbette bir şaka bu... Vodafone Arena'da ilk ezeli rakibini ağırlayan, ilk derbisinde Galatasaray'ı konuk eden Beşiktaş, son yılların en pasif, en futbolsuz, en dağınık oyunuyla ilk yarıda adeta ezildi. İkinci yarıda uyandı ve 1 puana razı oldu. Açık açık söyleyelim: İlk yarıda oyunun egemeni Galatasaray'dı. Riekerink'in ekibi büyük bir özgüven duygusuyla başladı. Öyle de devam etti...

ENGİN VEREL - AKŞAM

İkinci yarı Galatasaray’da Riekerink, ilk yarıdaki akıllı taktiğini nedense Şenol Güneş’in iki klas ayağı değiştirdiğinde tecrübesizliğinin kurbanı olmuştu. Bu iki futbolcuya karşı tedbir almayınca, son anda mağlubiyetten kurtulmasına rağmen pahalıya ödedi.

ERMAN TOROĞLU - SABAH

Birisi eşeği kaybettirdi, sonra buldurdu, sevindirdi. Diğeri eşeği kaybetmedi, sevindirdi. Sonra kaybetti, taraftarını üzdü. Maalesef diyorum teknik adamlar bazen duygusal işler yapıyorlar. Futbol duygusallığı ve dikkatsizliği kaldırmıyor. İlk devre Galatasaray istediği gibi oynadı. Beşiktaş da Galatasaray'ın istediği gibi... İkinci yarı tam tersi oldu. Bu tamamen teknik adamlarla ilgiliydi. Bir teknik adamın maçın üzerindeki etkisi ne olur, ne olamaz dün gece bunları yaşadık.

EBRU KILIÇOĞLU - CUMHURİYET

Bu maçtan sonra Şenol Hoca’nın futbolcularına tavsiyesi ‘konsantrasyon’ olmalı… Her saniye ve sahanın her santimetrekaresinde... Zira bunu başardıktan sonra neler yapabilecekleri aşikâr. Galatasaray’a gelince ‘Beyefendi’ doğru yolda, çünkü Galatasaray, keyif veriyor.

UĞUR MELEKE - HÜRRİYET

Galatasaray'ın büyük sorunu mücadele eksiğiydi. Tolga'yla Eren'in savaşı, Galatasaray'ın 1 puanında başrolde. Beşiktaş'sa her yeri alternatifli kadrosuna iyi bir stoper takviye etmemenin bedelini ödemeye devam ediyor.

AHMET ÇAKAR - SABAH

Karşılaşmanın bitmesine sadece 10 dakika vardı ve aslında Beşiktaş kazanabilirdi de. Ama uzatmanın son 2 dakikası tarihe geçer. Önce Galatasaray, Josue ile mutlak bir gol kaçırdı, dönen topta da Beşiktaş adına Quaresma golü atabilirdi. Ve ardından da maç bitti. Belki kalite olarak değil ama heyecan ve maçın gidip-gelmesi açısından çok iyi bir derbi izledik.

HAKAN ÜNSAL - HÜRRİYET

İkinci yarı Şenol hoca oyuna doğru müdahale etti ve etkisi de hemen belli olmaya başlasa da sonucu ancak 73. dakikada ortaya çıktı. Şenol hoca doğru müdahale ile maçı çevirirken, diğer tarafta maçı seyreden ve ancak golü yedikten sonra uyanan Riekerink için artık çok geçti. Riekerink oyunu okumayı ve müdahale etmeyi bilmiyor.

ÖMER ÜRÜNDÜL - SABAH

Bu güzel maçın son 30 saniyesi de çok ilginçti. Önce Josue çok önemli bir galibiyet şansını değerlendiremedi Galatasaray adına... Dönen topta da Beşiktaş'ın en iyi ismi Quaresma, Muslera'yı geçemedi ve maç da 2-2 noktalandı. Beşiktaş istediği futbolu oynayamadığı maçta 2 farklı yenik durumdan beraberliği sağlayarak ciddi bir yara almaktan kurtulmuş oldu. Galatasaray ise önemli bir avantajı basit hatalardan yediği iki golle kaybetti ama çok zor bir derbiden puanla döndü.

SERDAR ALİ ÇELİKLER - HABERTÜRK

Sonuçta maç berabere bitti. Poldi ve Kolbeinn geldiğinde; De Jong düzeldiğinde gayet iyi bir kadro olacak... G.Saray’ın geleceği parlak; ancak Riekerink’in Selçuk’u, Wes’i, Eren’i oyundan çıkarmaktan korkmaması lazım. Şenol Güneş’in işi zor. En büyük sorunu da Quaresma. Bu “ben size fazlayım ey faniler” tavrı kabak tadı verdi. Cenk 11 santrforu oynarken olmuyor. Olcay da ‘abi’ olduysa oynamaz. Oğuzhan’ın tek yeri Atiba’nın yanı. Gönül de son 3 yıldır olduğu gibi bu yıl da iyi değil.

METİN TEKİN - SABAH

Bir kadronun ezbere sayılan 11'leri mi verimlidir yoksa 16-17 kişiden seçili olanı mı? Ama bana sorarsınız ben oynama devamlılığının daha verimli olduğunu düşünüyorum futbolda. Tabii bir de Talisca'yı oynatmama tercihi var ki; iki maç oynamışsınız, skoru da bulmuşsunuz ve 3. maçta yoksunuz... Bu soruya cevap vermek gerçekten çok kolay değil.

ALİ GÜLTİKEN - HABERTÜRK

G.Saray açısından yaptığı iyi şeyler ve eksikler hakkında kendi tarafından analizler yapılacaktır. Ama şunu da ek olarak söyleyelim... Büyük takım oyuncusu, 2-0 öndeyken ve maçın bitmesine daha yarım saat varken kaleye gitmek yerine vakit geçirmez. Elbette Beşiktaş’ın gücünün farkında olmak ve skoru koruma düşüncesi bir takım tedbirleri gerektirir ama oyun içerisinde pozisyon yakaladıysanız, bunu da değerlendirmeyi düşüneceksiniz. Aksi halde Beşiktaş gibi etkili bir takım dün akşamki gibi size faturayı keser. Quaresma son dakikada golü atabilse, Beşiktaş futbol adına büyük bir dersini tekrar vermiş olacaktı.

FEYYAZ UÇAR - FANATİK

Akhisar maçında galip gelmesine rağmen Beşiktaş’ın defansif sıkıntıları göz çıkarıyordu. Özellikle Gökhan’ın hazır olmadığının altını da çizmiştik. ‘Aman dikkat derbi hata affetmez’ demiştik. Bruma müthiş formda. Onun karşısında defansif gücü daha iyi olan ‘Beck’ yerine Gökhan’la başlamak intihardan farksız. İlk yarıda Beşiktaş sağ kanadını felç eden Bruma ve malum sonuç. Beşiktaş iki farkla geride. Zayıf takımlara karşı ilk 11 hataları, yapılan oyuncu değişiklikleriyle giderilebilir. Ancak derbiler, zor dostum zor...

BAĞIŞ ERTEN - CUMHURİYET

Önce Galatasaray aldı sazı eline. Maça golle olduğu kadar neredeyse çoban matına dönecek tuzaklarla başladılar. Topa sahip olmak gibi bir dertleri hiç olmadı. Ki bu konuda ligin en iyi ikisinden biriydiler. Sonra Beşiktaş çıktı sahneye. İlk devrede oluşan bu sistem arızasını akılcı değişikliklerle çözdü Şenol Hoca. Sadece sistem de değil, bireysel olarak da feci durumda olanlar vardı. Onları oyundan alıp ince ayar yapınca oyunun çehresi değişti. Hızlanmışlardı, öndeydiler ve istekliydiler. Çok basit bir karşı hamleydi bu. Forvete yakın iki oyuncuyla takım artık gole dönük olmuştu. Goller de böyle geldi zaten.

OKTAY DERELİOĞLU - TAKVİM

90+4'te önce Josue'nin sonra da Quaresma'nın kaçırdığı goller inanılmazdı. İki pozisyon da herkesin nefesini kesti. Dün gecenin özeti şuydu: Galatasaray başladı. Kartal bitirdi. Bir dipnot yazmak istiyorum. Eğer Şenol hoca ilk 11 tercihini doğru yapsaydı Beşiktaş sahadan 3 puanla ayrılabilirdi.

OSMAN ŞENHER - MİLLİYET

Galatasaray bu sezon güçlü bir takım karşısında kendini ilk defa test etti. Vodafone Arena’da 38 bin Beşiktaş taraftarı karşısında, o cehennemde puan almak ya da galip gelmek kolay bir iş değil. Buna rağmen Teknik Direktör Riekerink’in B planı olsaydı, belki bu maçı kazanan sarı-kırmızılılar olacaktı.

ARİF KIZILYALIN - CUMHURİYET

Beşiktaş’ın 2. golünde Tosic- Cenk kadar G.Saray kenar yönetiminin payı var. Çünkü yorulup top kaptırmaya başlayan Yasin’le aksayan Sabri’yi oyundan almak için tam tabela kalkmışken değişiklikleri ertelediler. İki oyuncunun motivasyonu düştü. Ve o top dönüp dolaşıp Sabri’yle Yasin’in kanadından üstelik sahanın en kötüsü Tosic’in asistiyle gole dönüştü.

SİNAN VARDAR - FOTOMAÇ

Cenk Tosun'u eleştirmiştim. Ben onun bir ağabeyi olarak her zaman formda olmasını isterim. Dün attığı nefis gole şapkamı çıkarıyorum. İki takımın futbolcuları her pozisyonda hakem Ali Palabıyık'a itiraz etti. Palabıyık'ta ise tık yok! Bu yönetim tarzıyla daha üstlere çıkamaz.

CEM DİZDAR - FANATİK

Riekerink tehlikeyi görüp hem oyunu soğutmak hem takımı tazelemek için Cavanda ile Josue’yi dördüncü hakemin yanına gönderdi ama yetişemedi, Cenk golü yaptı ve Beşiktaş o ana kadar ‘oynayamadığı oyun’a döndü. Adriano/Cenk değişikliğiyle baştaki düzenine dönen Beşiktaş tempoyu rakibinin şaşıracağı seviyeye ulaştıracak zamanı bulamayınca maç da iki tarafı da üzmeyen bir skorla tamamlandı.

ERCAN GÜVEN - MİLLİYET

Şenol Güneş, Olcay’ı sağa alarak Sneijder’in de sola kaymasıyla Carol-Tolga-Bruma’dan oluşan klasik baskın timini durdurmak istemişti ama ilk yarıda asla başarılı olamadı. O tim takır takır çalıştı. Carole mükemmel. Bruma müthiş. Sneijder istekliydi.

Üstelik Güneş’in Olcay’la yer değiştirip sola gönderdiği Quaresma da o belgeyi mahvetti, Caner’in topu ileri taşıma gayretleri bile heba oldu. Ayağına aldığı her topta son pası vermek yerine “bakın şimdi neler yapacağım” diye pozisyonu ezen Quaresma Galatasaray’ın çalışmayan tarafını Beşiktaş adına durdurarak adeta yardım etti rakibe.

DENİZ ÇOBAN - FANATİK

Maçın hakemi Ali Palabıyık; pozisyonlara yakın oluşunun avantajını kullanarak faul değerlendirmelerinde genelde başarılı oldu. Ancak derbi tecrübesi olmadığından olsa gerek, bazı uygulama ve kart hatalarına da imza attı. Faullerde doğruluk oranı yüksekti. Hatta baskılı atmosfere rağmen etki altında kalmayarak kolay düdükler çalmaması hakemin takdir edilecek yönüydü. Başarılı faul tespitlerine rağmen kart tercihleri de bir o kadar kötü idi.

MUSTAFA SAPMAZ - AKŞAM

Hız farkı Bruma’nın koridoru bulduğunda attığı golde görüldü. Bu gol benim Beşiktaş – Galatasaray derbilerinde yakın tarihte gördüğüm en güzel gol. İkinci yarı Gökhan Gönül daha çok defansif görevle Bruma’nın etkinliğini azaltmaya oynadı. Başarılı oldu diyebiliriz. Galatasaray için bir puan kötü değil. Fakat galibiyete yaklaşmışken bire razı olmaları negatif. Beşiktaş’ın ise kazancı bir puandan çok iki forvetle etkinliğinin artacağını görmesi olmuştur.

ÜMİT AKTAN - TÜRKİYE

Bruma’nın da hakkını teslim edelim. Nitekim kontrolden çıkan ve davul gibi gerilen Beşiktaş savunmasına ‘kuzey alp disiplini’ slalomu yaparak giren Bruma ilk yarıyı çözdü. İkinci yarının formülü ise dirençli savunma ve inanmışlığının orta alan üstünlüğüne kurgulanmıştı ama ileride hiçbir etkinliğiniz kalmadıysa yemeniz ve puan kaybetmeniz kaçınılmaz olurdu. Burada hamle şansını kullanamayan Riekerink’i suçlarım ben. Son çeyrekte kenarda bekleyenleri oyuna atamayan bir kulübe suçludur.

SERKAN KORKMAZ - FOTOMAÇ

İki takımın taraftarının da statta olduğu derbi büyük keyif verdi. İlk derbisini yaşayan Vodafon Arena, ilk dersbisini yöneten hakem Ali Palabıyık, herşey çok güzeldi. Galatasaray'da teknik direktör Riekerink çok eleştirildi. Dün geceki derbi berabere bitse de şunu gösterdi ki Riekerink'te, Galatasaray'ı ileri taşıyabilecek bir teknik adam görüntüsü var..

HAKAN CAN - FANATİK

Riekerink’in maç öncesi hazırlık notu 10, maçın gidişatında oyuna müdahale notu 3! Güneş müdahale etti, Riekerink edemedi! Yine de şampiyonun sahasından puanla dönmek önemli iş! Yine Muslera, yine Tolga, yine Sneijder ve yine Eren arkadaşlarından daha faydalıydı. Kornerden gelen topta Marcelo ve Talisca birlikte gökyüzünde dolaşırken bütün Galatasaraylılar yerde seyrediyordu. Bir savunma skandalı, ayıptır. Top duruyor Galatasaray gol yiyor!

MEHMET DEMİRKOL - FANATİK

93.43’de Josue karşı karşıya topu ezmese Galatasaray’ın bu kadrosu sınıf atladığını ilan edecek. 15 saniye sonra 93.58’de Quaresma karşı karşıya kalitesi ölçüsünde doğru vursa derbi tarihinin en inanılmaz geri dönüşlerinden birine imza atacak. 90 artı 4. dakikanın özeti son 17 saniyede yaşandı. Hayır maçın hakkı beraberlik değildi. Kim kazansa sonuna kadar hak edecekti. Öyle bir derbi oldu. İki takımın da seyircisi böyle bir statta böyle zeminde oynanan maçı seyrederken yaşanması gereken de böyle bir mücadeleydi. Helal olsun...

RIDVAN DİLMEN - FOTOMAÇ

İlk yarıda 10 üzerinden 9 verdiğim Galatasaray, ikinci yarıda 10 üzerinden 4'lük oynadı. Sinirli, agresif, telaşlı Beşiktaş karşısında daha rahatlayacağına bunu yapamadılar. Çok yoruldular. Sneijder, Eren, Yasin ve Bruma. Ayrıca bir de Selçuk. 60'tan sonra hepsi bitti, Selçuk'un gidecek hali kalmadı. Topa gitmen lazım, güçlü olman lazım... Bruma kaybolmaya başladı, 60'larda Sneijder geri dönemiyor. Düşünüyorlar, uygulayamıyorlar. Sneijder'i biz ilk yarıda sağ kanatta gördük, merkezde gördük, solda gördük. İkinci yarıda yalnızca soldaydı. Değişiklikleri yapana kadar maç bitti, çok geç oldu..

BİLAL MEŞE - MİLLİYET

Peki şimdi Şenol hocaya sormak gerekir... İyisin, hoşsun, tecrübelisin, sahaya Talisca ile çıksan fena mı olurdu, güzel adam! Oğuzhan’ın haftalardır eski formunun çok uzağında olduğunu cümle -alem biliyor! Olcay, adeta sinir küpü, hakemlerle iletişimi hiç de hoş değil! Derdini anlatırken, adeta gözü dönüyor! Ya Caner’e ne demeli? O da başka bir alem... Sürekli itiraz, yani çenesine vurmuş, topunu oyna arkadaşım topunu!

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler